Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να παρέχει στους ασθενείς πρόσβαση στα καινοτόμα, υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα εξέφρασε μεταξύ άλλων από το βήμα του Συνεδρίου των Ασθενών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα, στόχος του υπουργείου αποτελεί ο έλεγχος της κατανάλωσης, παρέχοντας τα φάρμακα αυτά μόνο σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη, προκειμένου να ελεγχθεί η δαπάνη, να μειωθεί η υπέρβασή της και κατ’ επέκταση να μειωθεί το clawback.

Ο κ. Πλεύρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακολουθώντας αυτό το μοντέλο και εξορθολογίζοντας τη φαρμακευτική πολιτική, θα φανεί ποια είναι πραγματικά η ανάγκη του προϋπολογισμού στο φάρμακο και αν απαιτείται ενίσχυσή του. «Έχουμε ένα clawback, το οποίο αν το δούμε αθροιστικά στο νοσοκομειακό, εξωνοσοκομειακό, αλλά και από τα λεγόμενα 1Α τα φάρμακα που δίδονται στις ιδιωτικές κλινικές, μιλάμε για υπέρβαση, η οποία ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο. 

Συνήθως φτάνει στο 1.200.000.000 ενδεχομένως και 1.300.000.000. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει μία πολιτική που λίγο – πολύ σε επίπεδο εξαγγελιών, πάντοτε οι στοχεύσεις  ήταν ίδιες, αλλά η πολιτική αυτή έπασχε στο κομμάτι της υλοποίησης, που έχει να κάνει από τη μία πλευρά με το να παραμένει η πρόσβαση των καινοτόμων και υψηλής θεραπευτικής αξίας φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, αλλά από την άλλη πλευρά να υπάρχει και  έλεγχος της κατανάλωσης, ώστε αυτά τα φάρμακα να λαμβάνονται πραγματικά από τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη και οι ασθενείς που δεν χρειάζονται αυτές τις υψηλού επιπέδου θεραπείες, να μπορούν να έχουνε πρόσβαση στις θεραπείες οι οποίες δίνονται, δηλαδή είτε με γενόσημα ή με βιο-ομοειδή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, εκτιμώντας ότι  «το πρόβλημα του φαρμάκου στην Ελλάδα, δεν είχε να κάνει τόσο με τις τιμές ως τιμές, όσο με την κατανάλωση». 

«Θα ακολουθήσουμε ένα μοντέλο, το οποίο σε πρώτη φάση θα δίνει τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης, που ήδη υπάρχει, αλλά αυτή η διαπραγμάτευση θα επεκταθεί σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες υψηλών και καινοτόμων φαρμάκων, ώστε πραγματικά να μπορούν να λαμβάνονται οι εκπτώσεις, οι οποίες θέλει να λάβει το κράτος, να λάβει ο ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρχουν αυτά τα φάρμακα, να λειτουργούν με μια λογική ασφάλειας και οι εταιρίες  θα ξέρουν ότι θα έχουν κλειστό προϋπολογισμό και μέσα στις εκπτώσεις τις οποίες θα παίρνουμε, θα συμπεριλαμβάνουμε ουσιαστικά ένα τέτοιο ποσό που να μπορεί να υπάρξει διαχείριση της δαπάνης του φαρμάκου. 

Εκεί κρίσιμος παράγοντας είναι ότι υποχρεωτικά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ελέγχεται και η κατανάλωση η οποία γίνεται στις άλλες χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να υπάρχουν καταναλώσεις τρεις φορές και τέσσερις φορές πάνω, εκτός βέβαια αν υπάρχουν ιδιαιτερότητες της χώρας που δικαιολογούν αυτήν την κατανάλωση», δήλωσε -μεταξύ άλλων- σχετικά με τα άμεσα μέτρα. 

Αναφερόμενος στα μακροπρόθεσμα μέτρα, επεσήμανε τη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τον έλεγχο συνταγογράφησης από τους γιατρούς, τονίζοντας ότι «αυτά έχουν υποχρεωτικά ένα χρονικό πλαίσιο εφαρμογής, θα πρέπει όμως άμεσα σιγά – σιγά να μπαίνουμε σε τέτοια λογική».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA