Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Αθήνα διαβάζει τις απειλές Ερντογάν για εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ως το αποτέλεσμα της απομόνωσης στην οποία βρέθηκε η Τουρκία μετά την διάσκεψη του Παρισιού για το μέλλον της Λιβύης. Εκεί για πρώτη φορά το σύνολο των δυτικών δυνάμεων ζήτησε από την Τουρκία και τη Ρωσία να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το έδαφος της Λιβύης, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να κάνει σαφές ότι η παρουσία τους απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.

Η Αθήνα βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ περιμένει να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τις θαλάσσιες ζώνες με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στη χώρα, ώστε να καταργηθεί de facto και το τουρκολιβυκό σύμφωνο που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν με το καθεστώς Σάρατζ. Στη Λιβύη η Τουρκία μοιάζει να έχει ξεμείνει με τον «μουτζούρη», μιας κι ο δυτικός κόσμος έχει ευθυγραμμιστεί και ζητά επιτέλους πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων.

Το ζήτημα είναι – όπως υποστηρίζουν αναλυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση στο Λιβυκό, μόνον όταν της ασκηθεί πολύ σκληρή πίεση τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική. Την ώρα πάντως που γαλλικές και εμιρατινές δυνάμεις συμμετέχουν στην άσκηση «Μέδουσα» νότια της Κρήτης, πλάι σε ελληνικές, κυπριακές και αιγυπτιακές, σε ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Άγκυρα εξακολουθεί να απειλεί με νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού, που πάντως βρίσκει την Αθήνα εξαιρετικά έτοιμη. «Η Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνεται την ανάγκη να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της και που η Ελλάδα από την 1η Μαρτίου του 2020 με απόλυτη επιτυχία κάνει», δήλωσε χθες (ΣΚΑΙ) ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

Η Λευκορωσία στο «επίκεντρο» των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών

Ο Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε ένα διήμερο επαφών στο Ντουμπάι συναντώντας τους ομολόγους του από την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία με θέμα συζήτησης την σταθερότητα στην περιοχή και την πολυμερή συνεργασία, ενώ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριαν για συμμετοχή στην τετραμερή διάσκεψη Ελλάδας - Γαλλίας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του οποίου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή του Σαχέλ, ενώ θα συζητηθούν τόσο το ζήτημα των Βαρωσίων όσο και η κατάσταση στη Λευκορωσία. Θα συμμετάσχει επίσης από κοινού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην κοινή Υπουργική συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ με θέμα την εξέταση του σχεδίου κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας/ Strategic Compass».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA