Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ακούγονται σενάρια επί σεναρίων για νέα μέτρα, lockdown κι άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις για να αναχαιτιστεί το ομολογουμένως ανησυχητικό κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας με την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνώσεων, το Μέγαρο Μαξίμου βάζει «στοπ». Η γραμμή της κυβέρνησης, λένε κυβερνητικοί κύκλοι, παραμένει σταθερή, παρότι υπάρχουν «φωνές» από την επιτροπή των ειδικών που προτείνουν τη λήψη μέτρων.

Διαβάστε ακόμη: Lockdown στην Αυστρία για τους ανεμβολίαστους: Τι ισχύει με την εργασία τους και τα σούπερ μάρκετ

Στην κυβέρνηση δεν κάνουν βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις. Αναμένουν την εισήγηση της επιτροπής και κατόπιν θα συνυπολογίσουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Πάντως, στην παρούσα φάση, απ' όσα ακούγονται για νέα μείωση χωρητικότητας σε εστίαση και ψυχαγωγία, επαναφορά τηλεργασίας, χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλή στα ΜΜΜ, τεστ για ανεμβολίαστους σε σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση εξετάζει μόνο το ενδεχόμενο να υπάρξει κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ποντάρει στο «όπλο» του εμβολιασμού, το οποίο θεωρεί ότι είναι και το μοναδικό που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από το τούνελ μια ώρα αρχύτερα. «Χρειάζεται ένταση του μηνύματος για να κάνουν την πρώτη δόση όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν το έχουν πράξει, καθώς και η σπουδαιότητα της τρίτης δόσης στους άνω των 65 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο».

Σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, για το οποίο υπάρχουν προτάσεις για να έχει ημερομηνία λήξης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει χρονική διάρκεια το πιστοποιητικό για τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική (3η) δόση. Ωστόσο, αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί πανευρωπαϊκά και κατόπιν συνεννόησης με τον EMA.

Νωρίτερα πάντως, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις για τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους ο κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Ο Θάνος Πλεύρης, είπε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για οποιαδήποτε απόφαση που θα αφορά ουσιαστικά την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων, τονίζοντας ωστόσο ότι τα πιθανά νέα μέτρα: «δεν θα είναι τιμωρητικά».

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε επίσης πως μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς. Συγκεκριμένα όπως είπε μιλώντας στο Open, σήμερα ή αύριο (16/11) ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA