Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την αρμόζουσα ευρωπαϊκή απάντηση στην Άγκυρα στην τουρκική παραβατικότητα, ενώ τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία ζήτησαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ να καταθέσει το συντομότερο δυνατό το έγγραφο προτάσεων για την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων (COREPER), προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον κ. Μπορέλ και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιαστεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα

Διαβάστε ακόμη: Δένδιας σε Μπορέλ: Να έρθουν άμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι κυρώσεις κατά Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση Μπορέλ γίνεται λόγος για τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Τουρκοκυπριακή διοίκηση στα κατεχόμενα, όπως τη μετανάστευση, τη δημογραφική πολιτική, την παραπληροφόρηση αλλά και τις προσπάθειες διχασμού της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ενώ Κυπριακές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Ζοζεπ Μπορελ απάντησε ότι το έγγραφο επιλογών πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα, αναφέροντας ότι προηγήθηκε η ετοιμασία σχετικής λεπτομερούς έκθεσης από τις Ειδικές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία καταγράφονται σε έκταση τα γεγονότα σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Το έγγραφο θα τεθεί προς εξέταση/συζήτηση στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων την ερχόμενη εβδομάδα για έναρξη των συζητήσεων,  με στόχο τη λήψη σχετικής απόφασης τον Δεκέμβριο. Όπως ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, το έγγραφο επιλογών θα έχει δυο ενότητες. Μια που να περιγράφει τα γεγονότα και την κατάσταση επί του εδάφους και μια με τις επιλογές για αντίδραση από πλευράς ΕΕ. Υποστηρικτικά προς τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου τοποθετήθηκαν η Γαλλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Σλοβενία, που έχει και την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Κύπρο όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ νωρίτερα οι δυο τους θα μιλήσουν στο συνέδριο του Economist. Οι συνομιλίες αναμένεται να καλύψουν τον συντονισμό σε όλα τα θέματα, όπως οι εξελίξεις σε Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, καθώς και τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Εκνευρισμός Ερντογάν

Ο συντονισμός των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των παράνομων πρωτοβουλιών του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια εκνεύρισε για άλλη μια φορά την Άγκυρα, αφού ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ εξαπέλυσε ακόμη μια επίθεση κατά Μητσοτάκη και Δένδια, λέγοντας πως «η μόνη ενασχόληση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι να λέει ψέματα σχετικά με την Τουρκία». Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως για πρώτη φορά αναφέρθηκε χθες σε πιθανή ήττα του στις επερχόμενες εκλογές, στη σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας και των δημοσκοπικών ευρημάτων. Την ίδια ώρα, έχοντας χάσει τις ελπίδες του για προμήθεια F-16, ο Τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να εκπέμπει ανάμεικτα μηνύματα απογοήτευσης και εκβιασμού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Πήραμε από τη Ρωσία S-400 και οι ΗΠΑ μας είπαν "να τους επιστρέψετε". Κι εμείς τους απαντήσαμε και είπαμε, "γιατί να τους επιστρέψουμε. Μας δώσατε εσείς συστήματα και δεν τα πήραμε; Αφού δεν μας τα δίνετε, κι εμείς θα κάνουμε του κεφαλιού μας...  Ήρθε μια πρόταση από τους Ρώσους και τα αγοράσαμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA