ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/11/2021 15:51

Νίκος Μανιός: Καρέ καρέ η επίθεση που δέχθηκε στο Πολυτεχνείο

Η επίθεση στον Νίκο Μανιό καταδικάστηκε από όλους. Αναφέρθηκε στο σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», διερωτώμενος για το «ποια είναι η Ελευθερία» στο συγκεκριμένο σύνθημα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Νίκος Μανιός: Καρέ καρέ η επίθεση που δέχθηκε στο Πολυτεχνείο
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Ο Νίκος Μανιός είναι ο αντιστασιακός που τραυματίστηκε από «αυτόκλητους πορτιέρηδες», οι οποίοι δήθεν διαφυλάττουν την ιστορική μνήμη του Πολυτεχνείου. Ο Νίκος Μανιός που έχει συνδέσει τη διαδρομή του με την Αριστερά και τον αντιδικτατορικό αγώνα έπεσε θύμα κάποιων νεαρών, οι οποίοι προφανώς αγνοούσαν την ιστορία του. Ο Νίκος Μανιός, μιλώντας πρώτα στο Reader για την επίθεση που δέχθηκε, σημείωνε λίγες ώρες μετά την επίθεση που του έγινε: «Ερχονται 48 χρόνια μετά και το παίζουν ιδιοκτήτες της μνήμης του Πολυτεχνείου».

Η επίθεση στον Νίκο Μανιό καταδικάστηκε από όλους και τώρα ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ξανά για όσα συνέβησαν. Αναφέρθηκε στο σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», διερωτώμενος για το «ποια είναι η Ελευθερία» στο συγκεκριμένο σύνθημα. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Μανιός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ανέφερε: «Στο Πολυτεχνείο μεταξύ των άλλων συνθημάτων, κεντρικό σύνθημα ήταν ψωμί-παιδεία-ελευθερία. Ποια είναι η ελευθερία; Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί μόνο με έναν τρόπο. Όταν θα αρχίσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν παρατάξεις στον χώρο των φοιτητών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, να αρχίσουν αυτό να το καταγγέλλουν και να το υπερασπίζονται».

Νίκος Μανιός: Πώς ξεκίνησε η ένταση στο Πολυτεχνείο

Ο Νίκος Μανιός περιέγραψε πώς ξεκίνησε η ένταση έξω από το Πολυτεχνείο και πώς εκείνος ενεπλάκη. «Ήμουν ήδη μέσα στο Πολυτεχνείο. Ως γραμματέας του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974), ήμουν από προχθές όλη μέρα μέσα, γιατί είχαμε φτιάξει τραπεζάκια με μια αφίσα του ΣΦΕΑ, μοιράζαμε ένα κείμενο με ανακοινώσεις του ΣΦΕΑ.

Αυτή μας η ιδιότητα μας δίνει από αρχής εορτασμών του Πολυτεχνείου την αρμοδιότητα του συνδιοργανωτή των εκδηλώσεων. Είναι η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, η Σύγκλητος, οι φοιτητικοί σύλλογοι και ο ΣΦΕΑ που συνδιοργανώνουν τους εορτασμούς. Το ποιος μπαίνει στο Πολυτεχνείο να βάλει τραπεζάκια, να έχει πολιτικά κείμενα, να έχει την δυνατότητα να μιλάει από το μικρόφωνο, το αποφασίζει ο ΣΦΕΑ με την Πρυτανική Αρχή».

Νίκος Μανιός: «Μεγάλωσα να διεκδικώ το δίκαιο»

«Κάποια στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι μπροστά στην είσοδο», όπως εξηγεί αναλυτικά ο Νίκος Μανιός «γίνεται μια αναταραχή και πάω να δω τι συμβαίνει. Και διαπιστώνω ότι μια ομάδα φοιτητών, 25-30 ατόμων, οι οποίοι νομίζω ότι είναι ΝΑΡ - αν δεν είναι να βγουν και να εξηγήσουν την πολιτική τους θέση - εμπόδιζαν μια αντιπροσωπεία μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ και μετά έμαθα και μια αντιπροσωπεία της Βουλής. Δεν με ειδοποίησε κανείς να πάω, όχι γιατί θα μπορούσα μόνος μου να τους απωθήσω, γιατί δεν καταλαβαίνουν από λόγια, έχουν στο κεφάλι τους ένα μοντέλο και προσπαθούν να το επιβάλουν όπου πιστεύουν. Όταν πήγαν οι φοιτητές από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν μέσα και τα μέλη της αντιπροσωπείας που ήθελαν να μπουν, πίεσαν τα πράγματα και αναγκάστηκα να παρέμβω, να προσπαθήσω να εξηγήσω σε αυτούς τους φοιτητές ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα να ελέγξουν αυτή την δίοδο, ήρθαμε σε κόντρα, σπρώχναμε και έσπρωχνα κι εγώ γιατί έτσι μεγάλωσα, να διεκδικώ το δίκαιο».

Τι είπε ο Νίκος Μανιός για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει ότι στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορηθεί πως έκλεινε το μάτι σε αυτές τις παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ο κ. Μανιός υπογράμμισε «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ή ως κυβέρνηση δεν του πέφτει λόγος και το λέω εγώ που είμαι στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ήμουν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και θα είμαι και στους επόμενους αγώνες. Δεν είναι δουλειά του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ποιος θα μπει στο Πολυτεχνείο. Όταν όμως δημιουργείται ένα τέτοιο επεισόδιο, θα πρέπει η παράταξη που το κάνει και επικαλείται ότι είναι του τάδε κόμματος, τότε αυτό το κόμμα θα πρέπει να του συστήσει να μην το ξανακάνει. Όλες οι πολιτικές νεολαίες που έχουν την άμεση καθοδήγηση των φοιτητικών τους παρατάξεων, να κάνουν ένα συνέδριο και να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Κάθε χρόνο κάποια παράταξη θα προσβάλλει την μνήμη του Πολυτεχνείου;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ