Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέφυγε το Αυστριακό μοντέλο, με πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες, αποφάσισε όμως να σφίξει και άλλο τη μέγγενη ενόψει των Χριστουγέννων, διατηρώντας παράλληλα αγορά και κοινωνία ανοιχτές. Ο κ. Μητσοτάκης, συνεπώς, περιέγραψε χθες έναν οδικό χάρτη που μας πάει τουλάχιστον ως τα Φώτα και περιέχει ελευθερίες χωρίς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους, ακόμα λιγότερες επιλογές για ανεμβολίαστους, αλλά και ένα καμπανάκι για όσους πολίτες είναι άνω των 60 να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση, αν θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

Θεμελιώδης αρχή σε αυτή την πορεία είναι το «Μοντέλο Μακρόν» για τους εμβολιασμούς. Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου ότι θα καταστήσει υποχρεωτική την τρίτη δόση για τους 65+, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, ο κ. Μητσοτάκης πήρε παρόμοια απόφαση, διευρύνοντας αυτή τη φορά το πεδίο ορισμού, με υποχρεωτική την τρίτη δόση για τους 60+ έως και επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Πρακτικά, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών θα παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Η κυβέρνηση αναμένεται, να θέσει το μέτρο σε ισχύ από τη Δευτέρα 13/12, ενώ το επικαιροποιημένο πιστοποιητικό θα τίθεται εν ισχύι αμέσως μετά την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης και όχι 14 μέρες μετά. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης που θα θέσει στην ηγεσία της Κομισιόν και το ζήτημα να λήγει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αν δεν έχει γίνει ενδιαμέσως η τρίτη δόση. 

Μέτρα και εκκλησίες

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις επιλογές των ανεμβολίαστων, σε ένα έμμεσο προσκλητήριο εμβολιασμού. Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μην υπάκουσε στις σειρήνες για μοντέλο Αυστρίας, δεν αγνόησε, εντούτοις, τις παραινέσεις των ειδικών για μέτρα σε κλειστούς χώρους δευτερευουσών δραστηριοτήτων. «Πρόκειται για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς», είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του χθες ο πρωθυπουργός. 

Έτσι, αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δε θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. «Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Από τους περιορισμούς εξαιρέθηκαν οι εξωτερικοί χώροι εστίασης, αν και έπεσε στο τραπέζι και ένα «μπλόκο» σε αυτούς, αλλά και το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει και τι μέλλει γενέσθαι στις εκκλησίες που αποτελούν σημαντική εστία διασποράς. Πλέον το rapid test θα είναι υποχρεωτικό για ανεμβολίαστους πιστούς. Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές στο reader.gr, τα όποια πρόστιμα, σε περιπτώσεις δειγματοληπτικών ελέγχων, θα επιβάλλονται στους πιστούς, καθώς δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο που να εξοιμειώνει τους ναούς με τα εμπορικά καταστήματα, φερ ειπείν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA