Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αναζήτηση ποινικών ευθυνών για απιστία κατά του Δημοσίου και διασπάθιση δημοσίου χρήματος – δηλαδή με Προανακριτική - προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση, αναφορικά με τη σύμβαση για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, υποστηρίζοντας ότι «ζημιώνει σκανδαλωδώς το ελληνικό Δημόσιο» μέσω υπέρβασης που όπως είπε ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος 20ετίας, δηλαδή, σε 50 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

«Γνωρίζω ονόματα και διευθύνσεις. Και σας προειδοποιώ μην προχωρήσετε σε μία σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό που κάνετε είναι  σαν να θέλει κανείς να αγοράσει ένα ακίνητο κι αντί να το αγοράσει, να δίνει σε κάποιον διπλάσιο ποσό της αξίας του, να το αγοράσει αυτός και να του το δώσει μετά leasing», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να μην την υπογράψει και σε διαφορετική περίπτωση να φέρει τη σύμβαση προς κύρωση στη Βουλή, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα Δημοκρατίας. «Μην υπογράψετε αυτή τη σύμβαση έχοντας στο μυαλό σας ότι θα κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από κάποιο ΚΥΣΕΑ. Δεν θα κρυφτούν. Γιατί την επόμενη φορά που θα έρθει το ζήτημα στη Βουλή δεν θα το φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έρθει ως θέμα διερεύνησης ευθυνών όπως προβλέπει το Σύνταγμα όταν βρισκόμαστε μπροστά σε περιπτώσεις απιστίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Μην ξεχνάτε δύο πράγματα. Πρώτον ότι δεν θα είστε ισόβια στη διακυβέρνηση του τόπου. Όποτε κι αν κάνετε εκλογές θα δείτε την πραγματική δημοσκόπηση. Και δεύτερον, έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα και δεν υπάρχει παραγραφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Αυτή η υπέρογκη πρωτοφανής ζημία του ελληνικού Δημοσίου δεν είναι κάτι που εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση και αυριανή κυβέρνηση αυτού του τόπου, δεν είναι κάτι που εμείς θα αφήσουμε έτσι, γιατί και τις Ένοπλες Δυνάμεις πονάμε και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το κόστος της σύμβασης με εταιρεία στο Ισραήλ αντιστοιχεί σε δυνατότητα απευθείας αγοράς 12 καινούριων αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας (322 εκατομ. ευρώ)  συν την υποστήριξη και αναβάθμισή τους σε βάθος 20ετίας (700 - 800 εκατ. ευρώ). «Και δίνετε 2 δισεκατομμύρια σε μία εταιρεία του Ισραήλ με ποια λογική; Για να τα αγοράσει τα αεροσκάφη και να μας τα δώσει leasing και μάλιστα 600 εκατομμύρια εμπροσθοβαρώς στην πρώτη τριετία. Δηλαδή στην πρώτη τριετία τα χρήματα που θα εκταμιευτούν φτάνουν και περισσεύουν για να αγοράσουμε τα αεροσκάφη», ανέφερε.

Ο ίδιος, δε, αντέδρασε σε υψηλούς τόνους στις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι στέκεται πεισματικά ενάντια στην προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. «Δεν σας επιτρέπω, κ. Παναγιωτόπουλε, να ξανασηκώσετε το δάχτυλο και να αναφερθείτε σε αυτή εδώ την παράταξη με όρους πατριδοκαπηλίας. Γιατί αυτό δεν είναι πατριωτισμός είναι πατριδοκαπηλία. Ξέρετε πάρα πολύ καλά αν ενισχύσαμε ή όχι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι άλλο όμως να ενισχύεις το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων κι άλλο να φέρνεις συμφωνίες, οι οποίες κατά την άποψή μας όχι μόνο έχουν οσμή σκανδάλου, ήταν επιεικής ή έκφραση, σκανδαλωδώς ζημιώνουν - θα πω εγώ - το ελληνικό δημόσιο. Δεν ζητάμε να μην αναβαθμιστεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητάμε να έχει ευθύνη η κυβέρνηση και για το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε μια περίοδο κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA