Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, βρέθηκε σήμερα Δευτέρα (22/11) ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου και είχε διμερείς επαφές με την Πολιτειακή Ηγεσία του Μπαχρέιν, καθώς και με τον ομόλογό του. Ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Φιλίας.

Διαβάστε ακόμη: Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να αντιδράσουμε σπασμωδικά

Οι επαφές εστιάστηκαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των δεσμών της Ελλάδας με το σύνολο των χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις αξίες και αρχές μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων, το οποίο θα επιτρέψει τη συνέχιση και ενίσχυση των επαφών αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι το Μπαχρέιν, νησιωτική χώρα, έχει υιοθετήσει και προβάλει θέσεις παραπλήσιες με τις θέσεις της Ελλάδας, όσον αφορά τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έχει επιλύσει διμερή ζητήματα με το Κατάρ μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η επίσκεψη αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου μεταξύ των Νομικών Υπηρεσιών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το Μπαχρέιν έχει καταδικάσει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Συγκρατείται ότι το Μπαχρέιν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύναψη των συμφωνιών του Αβραάμ, οι οποίες επέτρεψαν την προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών, μια συμφωνία που στηρίζει η Ελλάδα, η οποία οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και φιλίας τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τον Αραβικό κόσμο. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Διάσκεψη «Manama Dialogue», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη διάσκεψη για θέματα Ασφαλείας στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω Διάσκεψη συμμετείχε ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας, σημαντικός αριθμός Υπουργών Εξωτερικών Αραβικών χωρών, καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ. Ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο μόνος Ευρωπαίος Υπουργός που συμμετείχε, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εκτίμησαν το άνοιγμα της Ελλάδας στην περιοχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA