Μενού
  • Α-
  • Α+

Το διπλωματικό κρεσέντο της προηγούμενης εβδομάδας απέναντι στη Μαδρίτη έδωσε τη θέση του σε μια ευγενικά διατυπωμένη δυσαρέσκεια απέναντι στη Γερμανία και στο ρόλο που έπαιξε τα τελευταία χρόνια στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο βέβαια και στη σχέση της με την Τουρκία. Μετά το διπλωματικό τζαρτζάρισμα με την Μαδρίτη, που κορυφώθηκε με μια τηλεφωνική επικοινωνία των δυο υπουργών Εξωτερικών αλλά και την κλήση για εξηγήσεις του Ισπανού πρέσβη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας καταφέρθηκε κατά της Γερμανίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική λέγοντας πως προτεραιότητά του αποτελεί η καλλιέργεια σχέσεων κατανόησης με το νέο ή τη νέα Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών για να θέσει τρία θέματα στον επικεφαλής της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής:

  • πρώτον, την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία,
  • δεύτερον την ανάγκη η Γερμανία να κάνει περισσότερα, στο πλαίσιο του ηγετικού της ρόλου στην Ευρώπη, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Όπως μάλιστα σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, «Το ιστορικό της απερχόμενης γερμανικής κυβέρνησης ήταν στο συγκεκριμένο θέμα, να το πω ευγενικά, απογοητευτικό».
  • Τρίτον, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως η Αθήνα επιθυμεί η Γερμανία να αναγνωρίσει το θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία είχε αφήσει έξω από τη διαδικασία του Βερολίνου την Ελλάδα, κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας, σε αντίθεση με το Παρίσι που οργάνωσε την Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, προσκαλώντας τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Εκνευρισμός Ερντογάν από τα «μηνύματα» Μητσοτάκη και Δένδια

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι άσχετα με την συμμαχία στρατηγικής συνεργασίας που έχει υπογράψει η Αθήνα με το Παρίσι αλλά και την Προεδρία της ΕΕ που θα αναλάβει η Γαλλία από την αρχή του 2022 και θα έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ομπρέλας που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ. Με τη Γερμανία να μην έχει ξεπεράσει τα αμυντικά της συμπλέγματα και την Βρετανία εκτός ΕΕ, η Γαλλία αναμένεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμμαχίας. Και η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πως η συνεργασία με τη Γαλλία πρέπει να βαθύνει και να λάβει στρατηγική διάσταση παράλληλα με τα διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας που εντατικοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Εμιράτα). Κατά μια έννοια η Αθήνα λέει αυτά που δεν μπορεί να πει φωναχτά η Γαλλία. 

Δένδιας: Το Μπαχρέϊν μας έχει σταθεί

Χθες ο Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε μια διήμερη επίσκεψη στο Μπαχρέϊν όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ομόλογό του, υπουργό εξωτερικών της χώρας. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως το Μπαχρέϊν είναι μια χώρα που έχει σταθεί πάντα δίπλα μας στους διεθνείς οργανισμούς, στηρίζει την υποψηφιότητά μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα Ηνωμένα Έθνη για την περίοδο 2025-2026, ενώ καταδίκασε και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Επίσης, είναι μια χώρα που έχει παρόμοιες θέσεις με εμάς στα θέματα του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας». Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε πως η συζήτηση ανοίγει δρόμους οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων από το Μπαχρέιν στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στο Μπαχρέιν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA