Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε κάθε τόνο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους, ούτε η επιβολή rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις αγωνίες της κοινωνίας και βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση κι επικοινωνία με τις υγειονομικές Αρχές και την επιτροπή των ειδικών και πράττει όπως επιτάσσει η πορεία της πανδημίας. Για μία ακόμα φορά λοιπόν, ξεκαθαρίζεται προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν βρισκόμαστε προ των πυλών για νέες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, εμβολιασμένων και μη.

«Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν» διευκρίνισε σχετικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή δεν είναι μονοθεματικό, εξυπηρετεί και COVID και non COVID περιστατικά και γι’ αυτό πιέζεται. Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε υψηλό επίπεδο όμως, κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα. «Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, πάμε σε αρκετά καλή εμβολιαστική κάλυψη». «Θα θέλαμε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 συμπολιτών μας στην πρώτη δόση» παραδέχθηκε, ενώ εστίασε και στη σημαντικότητα της τρίτης δόσης. 

Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως από την αρχή του χρόνου στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι 10% εμβολιασμένοι. «Πριν ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενηλίκου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%» τόνισε.

Παράλληλα, ύστερα από τις καταγγελίες που υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες για αναστολές χειρουργείων, λόγω του επιβαρυμένου ΕΣΥ από το κύμα της πανδημίας, από την κυβέρνηση διαψεύδεται ότι υπάρχει οριζόντια αναστολή χειρουργείων. «Η Αττική δεν έχει αναστείλει κανένα χειρουργείο. Δίνεται ευελιξία στα νοσοκομεία της περιφέρειας να το κάνουν, όπου κρίνουν» έλεγαν χαρακτηριστικά. Με αφορμή εξάλλου το έγγραφο που έστειλε στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με το οποίο καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν και δεν θα κινδυνέψει κανένας άνθρωπος.

Σε ό,τι αφορά στη λήψη των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα ξεκινήσουν να χορηγούνται στους ασθενείς από αύριο. Η λίστα με τα νοσοκομεία που θα χορηγούν τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της ημέρας. Η Ελλάδα έχει λάβει 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA