Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, συναντήθηκαν με τη χειρίστρια ενός σκύλου οδηγού, προκειμένου να συνομιλήσουν μαζί της, αλλά και με αρμόδιους φορείς για την αξία και την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ένας σκύλος οδηγός σε ένα άτομο με Οπτική Αναπηρία.

Διαβάστε ακόμη: «Μεγαλώσαμε τις κόρες μας μαθαίνοντάς τις να αποφεύγουν»: 10 σποτ-γροθιά στο στομάχι για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η χειρίστρια Τζουλιάννα Μπούση, Φιλόλογος και Αθλήτρια του Goalball, παρουσίασε τις δυσκολίες στην πρόσβαση αλλά και το πώς ο Εκπαιδευμένος Σκύλος Οδηγός της, τις αντιμετωπίζει σε γνωστές κι άγνωστες διαδρομές.

Ο σκύλος οδηγός είναι ένας δυνατός συνοδοιπόρος, που για να εκπαιδευτεί και να παραχωρηθεί σε ένα Άτομο με Οπτική Αναπηρία, κοινωνικοποιείται σε ανάδοχη Οικογένεια από 4 μηνών έως 12-14 μηνών και εκπαιδεύεται από Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών για 10-12 μήνες. Συνεκπαιδεύονται για 70-130 ώρες, συνυπάρχουν για 6-8 χρόνια και έπειτα από αξιολόγηση ο Σκύλος Οδηγός «συνταξιοδοτείται»

Στη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γεώργιος Σταμάτης παρέδωσε στον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις Δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης. Το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας» εξέφρασε, μέσω των εκπροσώπων του, την σημασία της πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα στο θέμα της βιωσιμότητας του θεσμού του Σκύλου Οδηγού και ευχαρίστησε τον κ. Γ. Σταμάτη για την πολύτιμη Δωρεά του από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη ενός κουταβιού προκειμένου να ξεκινήσει την πορεία του για να γίνει ένας πολύτιμος Σκύλος Οδηγός.

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση μεγάλης σημασίας. Είναι η πρώτη φορά που, μετά το 2010 που ψηφίστηκε ο Νόμος 3868 για την Πρόσβαση της Ομάδας Χειριστή και Σκύλου Οδηγού σε Ιδιωτικούς και Δημόσιους χώρους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α., η Πολιτεία αναγνωρίζει την αξία της υπηρεσίας αυτής που βασικούς στόχους έχει την ασφάλεια, την αυτονομία και την ανεξαρτησία ενός Ατόμου με Οπτική Αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα μέλη της ΟΝΝΕΔ, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σχετικά με τηνστήριξη του θεσμού του Σκύλου Οδηγού στην Ελλάδα τόσο με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπάθειας Στρατή Χατζηχαραλάμπου και την Πρόεδρο του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» Ζωή Γερουλάνου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA