Μενού
  • Α-
  • Α+

Flashback, λίγες εβδομάδες πριν. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει μόλις αναχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου, ολοκληρώνοντας την τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα ως Καγκελάριος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την…ξεπροβοδίζει και στη συνέχεια συζητά για λίγο με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη συνάντησή τους. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε την…πρόβλεψη της κ. Μέρκελ ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί πριν τον Δεκέμβριο. Και άρα ο κ. Σολτς, ο νέος Καγκελάριος, θα είναι παρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. 

Μητσοτάκης και Σολτς δεν είναι άγνωστοι. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε σπεύσει να επισκεφθεί τον τότε «τσάρο» της γερμανικής Οικονομίας και αντικαγκελάριο τον Αύγουστο του 2019, στο πρώτο του ταξίδι στη Γερμανία ως πρωθυπουργός. Έκτοτε διατηρούν επικοινωνία, ενώ στην Αθήνα δεν περιμένουν ιδιαίτερες εκπλήξεις από τον Κεντροαριστερό μεν, αλλά πραγματιστή και ρεαλιστική νέο Καγκελάριο, ο οποίος προέρχεται από τη «δεξιά» πτέρυγα του SPD. 

Η πρότερη γνωριμία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Όλαφ Σολτς, βεβαίως, δεν σημαίνει κάτι άλλο πέρα από το ότι ο νέος Καγκελάριος αντιλαμβάνεται τον ρόλο του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και αυτός δεν είναι αμελητέος, αν σκεφθεί κανείς την ελληνική πρωτοβουλία για αλλαγές στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για τους άνω των 60, μετά την αντίστοιχη ελληνική πρωτοβουλία πέρυσι για το ίδιο το πιστοποιητικό. 

Η άγνωστη Ανναλένα…

Η γερμανική κυβέρνηση, βεβαίως, είναι ένα ιδιότυπο πολιτικό κράμα προσώπων και θέσεων. Δύο είναι τα πρόσωπα που βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στο ραντάρ της Αθήνας: η νέα υπουργός Εξωτερικών και σταρ των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία διαδέχεται τον «άχρωμο» Σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μαας και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ που αναλαμβάνει στη θέση του Σολτς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στη γωνία Leipziger και Wilhelmstrasse στο Βερολίνο. 

Για τη μεν κ. Μπέρμποκ υπάρχει ακόμα «νέφος», πέρα από το γεγονός ότι είναι υπέρ της εξωτερικής πολιτικής με θέσεις και αρχές. Σημειωτέον, την κ. Μπέρμποκ είχε σπεύσει να συναντήσει από τις αρχές του 2020 ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκτοτε άνοιξε δίαυλο με τους Γερμανούς Πράσινους. Ήδη, δε, από το κείμενο του Γερμανικού Συνασπισμού φαίνονται τα πρώτα μηνύματα προς την Τουρκία, με «πράσινο» δάκτυλο προφανώς. Εκεί γίνεται λόγος για «ανησυχητικές εσωτερικές εξελίξεις και εξωτερικές προκλήσεις» και επισημαίνεται ότι «η Δημοκρατία, το Κράτος-Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, έχουν καταστρατηγηθεί έντονα». Παράλληλα, για πρώτη φορά γίνεται λόγος για μηχανισμό περιορισμού των εξαγωγών όπλων, κάτι που έχουν θέσει οι Πράσινοι για την Τουρκία στην Bundestag. Βεβαίως, κανείς δεν έχει ψαυδαισθήσεις ως προς το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο για τη Γερμανία και άρα δεν πρέπει να αναμένονται τεκτονικές μεταβολές στη γερμανική εξωτερική πολιτική. 

…και ο «σκληρός» Λίντνερ

Όσο για το  υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η Αθήνα δεν εξεπλάγη από την επιλογή του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ. Ο κ. Λίντνερ που θεωρείται άνθρωπος της γερμανικής βιομηχανίας και υπέρμαχος των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων δεν είναι ευεπίφορος σε αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως θέλει η Αθήνα. Δεν είναι, όμως, μόνος του, με δεδομένο ότι ο κ. Σολτς έχει μόλις αποχωρήσει από τη θέση του. 

Ήδη η γερμανική κυβέρνηση πάτησε ένα πρώτο «φρένο» στις αλλαγές στο Σύμφωνο. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει αποδείξει την ευελιξία του. […] Η περαιτέρω ανάπτυξη των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε αυτούς τους στόχους, προκειμένου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους ενόψει των σύγχρονων προκλήσεων. Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να γίνει πιο απλό και διαφανές, ώστε να ενισχυθεί και η εφαρμογή του», υπογραμμίζεται στη σελίδα 132 του κειμένου του Συνασπισμού. Βεβαίως, όπως επισημαίνει πηγή του Reader από το Βερολίνο, η διατύπωση είναι σε μια κατεύθυνση, αλλά όχι απόλυτα δεσμευτική ως προς τα όρια της…ευελιξίας. Και σε αυτό θα παίξουν ρόλο και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA