Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη σιγουριά του ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ξαναγίνει πλειοψηφική δύναμη και να επανέλθει στην εξουσία εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα», επισήμανε πως η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν βοήθησε το κίνημα αλλά μετέτρεψε το κόμμα σε εξιλαστήριο θύμα, ενώ τόνισε πως αν είχαμε ακολουθήσει την «οδηγία Σόιμπλε» για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τώρα θα ήμασταν σε χειρότερη κατάσταση από την Τουρκία σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα διλήμματα των εκλογών βάζουν οι υποψήφιοι – Προβληματισμός για την προσέλευση λόγω πανδημίας

«Η συμμαχία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δε βοήθησε το κίνημά μας... Ηταν έκτακτη εποχή, μεγάλη κρίση για τη χώρα, και χρειάζονταν ευρύτερες δυνάμεις, το λάθος ήταν ότι ο Σαμαράς ουσιαστικά έριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, αν είχε παραμείνει θα είχαμε τελειώσει με τα μνημόνια πιστεύω. Ο κ. Σαμαράς δεν επέτρεψε να γίνουν αλλαγές πέραν του PCI που το είχαμε συμφωνήσει το 2011 έτσι κι αλλιώς στις Βρυξέλλες. Καθυστέρησε, δημιούργησε αίσθημα αναξιοπιστίας και φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ξανά το 2012 όταν έπρεπε να πάμε σε δεύτερες εκλογές».

Ο κ. Παπανδρέου διηγήθηκε ότι «ο Σόιμπλε τότε είπε ‘θα φύγετε από το ευρώ και έχουμε φτιάξει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα'. Δείτε πως είναι η Τουρκία σήμερα με τη λίρα να πέφτει, θα ήμασταν έτσι και χειρότερα, και η Τουρκία έχει παραγωγή, δεν έχει τόσες εισαγωγές όσες εμείς, φανταστείτε να διπλασιαστεί η ενέργεια και όλα τα προϊόντα. Θέλανε να μας δίνουν ανθρωπιστική βοήθεια όπως κάνουν σε Αφρική, Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν. Σκεφτείτε πως βλέπανε την Ελλάδα, ως τρίτη χώρα, σκεφτείτε και τα εξωτερικά θέματα πόσο ευάλωτοι θα ήμασταν». 

«Γίναμε το εξιλαστήριο θύμα»

«Εμείς σηκώσαμε το βάρος αυτή την περίοδο, έπρεπε να έχουμε πολύ πιο ισχυρή φωνή» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Γίναμε το εξιλαστήριο θύμα και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλανε να τα φορτώσουν στο ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος πιστεύω βλέπει ότι δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που έφταιγε. Ο κόσμος λέει ‘ναι είχατε δίκιο, κάνατε το σωστό’…».Οπως σημείωσε, «η ΝΔ το έφερε το μνημόνιο, όχι εγώ. Εγώ κατάφερα να δανειστώ, φτιάξαμε έναν μηχανισμό στην ΕΕ -θα τον ήθελα διαφορετικά- έτσι τον ήθελε η Μέρκελ και το ΔΝΤ, που έλεγε ‘εφόσον δεν μπορείς να δανειστείς από την αγορά θα σου δανείσουμε εμείς’ με όρους που ήταν βέβαια σκληροί, μακάρι να μην ήταν τόσο σκληροί». 

Στόχος, εξήγησε είναι το ΚΙΝΑΛ «να ξαναγίνει πλειοψηφούσα παράταξη, να γίνουμε κυβέρνηση, και πρωθυπουργός ας είναι κάποιος άλλος του σοσιαλιστικού χώρου». «Η εξουσία πρέπει να πάει στον λαό. Χτυπάμε την αυθαιρεσία και το συγκεντρωτισμό, βασικά διαχρονικά προβλήματα της εξουσίας» επισήμανε. «Τα σύμβολα είναι θέμα το οποίο συζητιέται, τα σύμβολα είναι στην ψυχή μας πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, θα συζητηθεί και στο συνέδριο» δήλωσε για το ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο ήλιο. Ομως, διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου, θέλω αυτά να αιμοδοτηθούν με νέες θέσεις και προτάσεις. 

«Εχω αγωνιστεί για αυτό το χώρο και έχω ευθύνη, αισθάνομαι και την ευθύνη, αυτό αφουγκράστηκα με το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, αισθάνθηκα ότι μπορώ να συμβάλλω, προσφέρω και στον επαναπατρισμό δυνάμεων. Η δικαίωση μου θα έρθει από τις πολιτικές μας, έχουμε άλλη πρόταση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να είμαστε ένα συμμετοχικό κόμμα. «Αυτή είναι η στιγμή της συμμετοχής που θα είναι πρόπλασμα μεγάλου συμμετοχικού κόμματος» δήλωσε για τις εσωκομματικές εκλογές.

«Τα κριτήρια πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα: ποιος μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη, ποιος μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα ανάπτυξης αυτού του χώρου, ποιος μπορεί να εμπνεύσει, να ξαναφέρει κόσμο, ποιος μπορεί να συμβάλλει στις καινοτόμες ιδέες για να πούμε τι σημαίνει σήμερα προοδευτικό στην εποχή της πανδημίας και της νέας γεωπολιτικής κατάστασης ώστε η Ελλάδα να έχει ισχυρή φωνή... Πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Εγκλωβισμένος ο Μητσοτάκης - Αλλης φιλοσοφίας ο Τσίπρας

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε για να κάνει σύγχρονη διαχείριση, αλλά έχει εγκλωβιστεί ή πάντως παραδοθεί σε μια παλιά αντίληψη ‘να βοηθήσουμε μέσω έκτακτων νομοθετημάτων για την πανδημία τους δικούς μας με προμήθειες’, με κομματικές επιλογές, αυταρχισμό, με συγκέντρωση της εξουσίας στο Μαξίμου». 

Οσον αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε πως είναι «άλλης φιλοσοφίας ο Τσίπρας έχουμε αντιπαρατεθεί πολύ». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA