Μενού
  • Α-
  • Α+

Ευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Ομικρον. Στο τραπέζι είναι έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Παρασκευή με θέμα τις εξελίξεις για τη μετάλλαξη Ομικρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα γίνει με τηλεδιάσκεψη. Η Αθήνα περιμένει την επίσημη ενημέρωση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου. 

Διαβάστε ακόμη: «Οι εμβολιασμένοι νοσούν βαρύτερα από τους ανεμβολίαστους»: Το fake news αρνήτριας γιατρού με 56.000 followers

Την ανησυχία που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για τη μετάλλαξη Ομικρον είχε επισημάνει και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναλυθεί η νέα μετάλλαξη Ομικρον από τους ειδικούς», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά η ίδια. «Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με τον χρόνο», είπε η φον ντερ Λάιεν, καλώντας τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις ώστε να δώσουν στους επιστήμονες το περιθώριο που χρειάζονται για να αναλύσουν την παραλλαγή.

«Οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές (εμβολίων) χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων» της Ομικρον, πρόσθεσε. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», συνέχισε, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι η σύμβαση που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρι η Επιτροπή με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer, για την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου, περιλαμβάνει μια ρήτρα που αναφέρεται στην περίπτωση εμφάνισης μιας παραλλαγής, η οποία δε θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Με τη ρήτρα αυτή, οι εταιρείες δεσμεύονται ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους μέσα σε διάστημα 100 ημερών, εξήγησε.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Κίνδυνος από τη νέα μετάλλαξη Ομικρον 

Νέα ανακοίνωση με τα τελευταία δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε αυτή και προειδοποιεί για μελλοντικές εξάρσεις με σοβαρές επιπτώσεις και τονίζει ότι «συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός». Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Παραμένει σχετικά ευάλωτη στα εμβόλια

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα κυρίως από την Αφρική, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης και τον Guardian, προκύπτει μια ανάμικτη εικόνα για τη νέα παραλλαγή. Ο πρόεδρος της Moderna δρ Στέφεν Χοτζ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Όμικρον περιλαμβάνει ένα «μείγμα μεταλλάξεων Φρανκεστάιν» που εγείρει ανησυχίες, όμως πιθανότατα θα παραμένει σχετικά ευάλωτη στα εμβόλια. Αν όχι, τότε τα τελευταία θα χρειαστούν αναπροσαρμογές, κάτι που μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα χάρη στην τεχνολογία mRNA.

Παρόλο που η Όμικρον έχει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις, θα υπάρχουν πάντα περιοχές της νέας παραλλαγής που θα είναι εκτεθειμένες στα αντισώματα και στα Τ-κύτταρα. Από την άλλη, η Όμικρον πιθανώς είναι πιο μεταδοτική και ικανότερη - σε σχέση με τη Δέλτα και προηγούμενες παραλλαγές - να διαφεύγει της ανοσιακής αντίδρασης του οργανισμού, τόσο λόγω εμβολιασμού όσο και νόσησης. Το πόσο ικανή και αν θα υπάρξει όντως ανάγκη για αναπροσαρμογή των τωρινών εμβολίων, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να απαντηθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA