Μενού
  • Α-
  • Α+

Η είδηση κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό ως και λίγα λεπτά πριν το υπουργικό συμβούλιο: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε το Αυστριακό μοντέλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού του πληθυσμού και «στόχευσε» στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60. Το Μαξίμου έχει «μαρκάρει» αυτό το target group εδώ και αρκετό καιρό για μια σειρά από λόγους. Αρχικά, είναι οι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή νόσηση από κορονοϊό, ενώ και η παραμονή τους στα νοσοκομεία δυσχεραίνει τη νοσηλεία των νεότερων και για άλλες παθήσεις, πέραν του κορονοϊού. 

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: 6.000 ραντεβού άνω των 60 ετών μέσα σε λίγες ώρες - Εως 180 ευρώ το μήνα το κόστος στους ανεμβολίαστους

Τα νούμερα, άλλωστε, που επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου μιλούν από μόνα τους. 9/10 θάνατοι από COVID είναι πολίτες άνω των 60 ετών. 7/10 διασωληνωμένοι είναι ασθενείς 60+ ετών. 8/10 είναι ανεμβολίαστοι. Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 35 έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για τη μερίδα αυτή του πληθυσμού. Και, βεβαίως, χώρες που εμβολίασαν τους ηλικιωμένους με συντριπτικά ποσοστά, άνω του 90%, όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, έχουν έως και 10 φορές μικρότερη απώλεια ζωών σε σχέση με την Ελλάδα που το ποσοστό κάλυψης είναι στο 83% του πληθυσμού. 

Αυτοί οι αριθμοί ήταν μονόδρομος για το Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένη την εμφάνιση και της μετάλλαξης Όμικρον, εξ ου και ο πρωθυπουργός πήρε ένα μέτρο που είναι σαφές ότι μπορεί να έχει πολιτικό κόστος. Άλλωστε, η μεγάλη δύναμη της ΝΔ εκλογικά είναι στους πολίτες άνω των 55 ετών, στους οποίους είχε πάρει ποσοστό πέριξ του 45% στις πρόσφατες εκλογές. Με δεδομένο ότι ανεμβολίαστοι παραμένουν πάνω από 500.000, είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια επιλογή που μπορεί να του στερήσει ψήφους. Συνεργάτες του, όμως, εκτιμούν ότι πρόκειται για τη σωστή απόφαση, μια απόφαση που, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έτυχε μακράς επεξεργασίας, με προσεκτική στάθμιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων. 

Η επιτυχία του μέτρου, βεβαίως, θα κριθεί στα…εμβολιαστικά κέντρα και μένει να φανεί πώς θα πάνε τα ραντεβού τις επόμενες μέρες, καθώς το μηνιαίο κόστος των 100 ευρώ για έναν συνταξιούχο που δεν παίρνει πάνω από 1000 ευρώ και, παράλληλα, πρέπει να πληρώνει και τα φάρμακά του, είναι δυσβάσταχτο. Ήδη χθες, μέσα σε λίγες ώρες, 6.000 πολίτες άνω των 60 έκλεισαν ραντεβού εμβολιασμού. Το νούμερο δεν είναι…φαντασμαγορικό, αλλά είναι θετικό, αν σκεφτεί κανείς ότι όλες τις προηγούμενες 10 μέρες έκλειναν ραντεβού περίπου 2.500 πολίτες άνω των 60. Αν η τάση πολλαπλασιασμού των ραντεβού συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, τότε στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα έχει κερδηθεί το στοίχημα, παρά το όποιο κόστος. 

Σημειωτέον, η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες κινούνται στη ρότα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς και η Γερμανία αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις την Πέμπτη και μάλιστα εκεί τίθεται ζήτημα για το σύνολο του πληθυσμού. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA