Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών που είναι και οι πιο επίφοβοι για σοβαρή νόσηση, ακόμα και θάνατο, αλλά και η απόφαση διανομής δύο δωρεάν self tests σε όλους τους ενήλικους για τις μέρες των γιορτών ενέχουν ένα ακόμα μήνυμα: φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν θα έχουμε lockdown. Με άλλα λόγια, οικονομία και κοινωνία θα είναι ανοιχτές. 

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μανιτάκης και Χρυσόγονος απαντούν «νόμιμη ή όχι η απόφαση Μητσοτάκη»

Επρόκειτο για μια απόφαση της κυβέρνησης που, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και κεντρικοί υπουργοί διεμήνυαν σε όλους τους τόνους, όμως τα σενάρια δεν σιγούσαν. Με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση κλείνει και τα σχετικά σενάρια, μιας και στόχος ήταν να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ υγείας, κοινωνίας και οικονομίας. Αυτό που επίσης έχουν διαμηνύσει και όλοι οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου (Χ. Σταϊκούρας, Α. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης) είναι πως δεν νοείται να κλείσει ξανά η οικονομία, ιδίως σε ένα τόσο παραγωγικό της σκέλος όπως είναι οι γιορτές. Οικονομικές εφεδρείες δεν υπάρχουν, ενώ και στην Ευρώπη, παρά την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, δεν υπάρχει η τάση επιστροφής στα lockdown. 

Στην κυβέρνηση είναι εν αναμονή της επιβεβαίωσης του μοντέλου που έχουν επεξεργαστεί ο κ. Τσιόδρας και οι λοιμωξιολόγοι και αποτυπώνει σταθεροποίηση και αρχή της κάμψης των δεικτών μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Με βάση αυτή την πρόβλεψη, τα πράγματα τις μέρες των γιορτών αναμένεται να είναι καλύτερη, όσο και αν η πίεση στο Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως υψηλή. Ήδη, δε, έχουν ξεκινήσει να φαίνονται κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης, κυρίως ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και της Βορείου Ελλάδος, η οποία υφίσταται και τη μεγαλύτερη πίεση. 

Εφόσον, όμως, βαδίζουμε σε αυτή τη ρότα, αυτό σημαίνει ότι φέτος τις γιορτές θα λειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα σε όλη τη χώρα, έστω μόνο για εμβολιασμένους. Και αυτό γιατί κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν και το σενάριο για τοπικά lockdown σε βαθιά κόκκινες περιοχές - που πρακτικά είναι η μισή χώρα, ενώ κάτι τέτοιο θα σήμαινε και τη χαριστική βολή για την οικονομία όλης της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, με βάση το κεντρικό σενάριο, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για τα ρεβεγιόν και τα τραπέζια των γιορτών που είναι και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους, με ισχυρή σύσταση, όμως, για τεστ και ελεγχόμενες συναθροίσεις, εξ ου και τα δωρεάν self tests.

Βεβαίως, στην κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα Χριστούγεννα δεν έχει γίνει. Όμως, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και παρά την εμφάνιση της Όμικρον, εκτιμάται ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Έστω και αν επισπευσθεί η τρίτη δόση για όλους τους άνω των 18 στους τέσσερις αντί για τους έξι μήνες, κάτι που αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA