Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα παραστεί και θα μιλήσει στις 12.00 σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της ΔΙΣ, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός περνά το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου της Μονής Πετράκη. 

Διαβάστε ακόμη: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Γιατί πάει ο Ιερώνυμος στο Μαξίμου πριν την Ιερά Σύνοδο

 

Πέραν αυτού, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της χρονικής συγκυρίας ενόψει Χριστουγέννων, εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας και της πίεσης που αυτό συνεπάγεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και της διακηρυγμένης απόφασης της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε νέο lockdown, εστιάζοντας στην πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων προστασίας έναντι της διασποράς του κορονοϊού

 

Ενόψει της αυξημένης προσέλευσης των πιστών στους ιερούς ναούς της χώρας για τις λειτουργίες των εορτών και του συνωστισμού που αυτό σημαίνει, η ευλαβική τήρηση αλλά και επιτήρηση των μέτρων μέσω της ανάληψης της ευθύνης που αναλογεί στον καθέναν, δηλαδή της πολιτείας και της εκκλησίας ταυτόχρονα, αναμένεται να κυριαρχήσει στην ομιλία του πρωθυπουργού, με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

 

Στόχος είναι η εκ νέου εκπομπή ενός ηχηρού μηνύματος από κοινού με την Εκκλησία της Ελλάδος υπέρ του εμβολιασμού και της ανάγκης πιστής εφαρμογής των κανόνων που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως αυτός της επίδειξης αρνητικού rapid test των ανεμβολίαστων πιστών για την είσοδό τους στις εκκλησίες, όσο δύσκολο κι αν θεωρείται ως προς τον έλεγχό του το μέτρο. 

Αν και στην κυβέρνηση προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους έναντι της Ιεραρχίας, προκειμένου να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έχει συστρατευθεί ξεκάθαρα με την άποψη της επιστήμης υπέρ του εμβολιασμού, καταδικάζοντας δια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τις  περιπτώσεις Μητροπολιτών και Ιερέων, οι οποίοι εκφράζουν αντιεπιστημονικές απόψεις υιοθετώντας θεωρίες συνωμοσίας και θέσεις των αντιεμβολιαστών είτε καταστρατηγούν εξόφθαλμα και επικίνδυνα τα μέτρα προστασίας, κυβερνητικές πηγές σημείωναν την ανάγκη και έμπρακτης στήριξης των μέτρων. 

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, πρόκειται να μιλήσει ευθέως προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, καλώντας τους να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στον καλύτερο δυνατό έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των rapid test κατά την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες, αφήνοντας κατά μέρους την αδυναμία επιτήρησης που είχαν εκφράσει τον περασμένο Νοέμβριο υποστηρίζοντας ότι το προσωπικό των ναών (νεωκόροι) ή το εθελοντικό προσωπικό δεν έχει τις δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες. 

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία θα έχει την τιμή να είναι και η πρώτη γυναίκα που περνάει το κατώφλι της. Η παρουσία της στη Μονή Πετράκη, κρίνεται απαραίτητη, καθώς επί τάπητος θα βρεθεί και ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων αναφορικά με τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας.

Από την πλευρά της ΔΙΣ αναμένεται να θιγεί άλλωστε εκ νέου το πάγιο αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη θεσμοθέτηση 4.000 επιπλέον κληρικών, ώστε ο αριθμός τους να αυξηθεί και τύποις στις 10.000, που ούτως ή άλλως μισθοδοτούνται σήμερα, χωρίς όμως την αναγνώριση των 6.000 βάσει νόμου του 1945. 

Η κυβέρνηση έχει επιδείξει στο παρελθόν διάθεση συζήτησης για το θέμα, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί του θέματος δεν αναμένονται ανακοινώσεις ή δεσμεύσεις σε αυτή τη συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΙΣ καταδεικνύει τη σύσφιξη των σχέσεων κράτουςεκκλησίας και τη διάθεση αμφότερων των πλευρών για συνεννόηση σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA