Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ισχυρή προάσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων από την δράση παράνομων κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών, από τις εχθρικές ενέργειες των τουρκικών αρχών και την ύποπτη λειτουργία ορισμένων ΜΚΟ, επισήμανε ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και Πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Γεώργιος Χριστιανός, στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: Αφροδίτη Λατινοπούλου: Σάλος για τις δηλώσεις της - Η απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Καπουτζίδης

«Λιμενικό Σώμα και Frontex χαλάμε τα σχέδια των τουρκικών αρχών και ορισμένων ΜΚΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την «Ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης: Προσκλήσεις και προοπτικές». Ο κ. Χριστιανός απέκρουσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές Αρχές.

«Στο σχέδιο του Λιμενικού Σώματος δεν υπάρχουν οι επαναπροωθήσεις. Οι μετανάστες και οι διακινητές δεν θα αποτραπούν από παράνομες ενέργειες. Απεναντίας οποιαδήποτε παράνομη πράξη  κάνει πιο δύσκολο το έργο μας. Αυτές οι καταγγελίες ξέρουμε από που προέρχονται. Προέρχονται από τις τουρκικές αρχές και αμφιβόλου αξίας ΜΚΟ. Είναι ΜΚΟ ή κάτι άλλο; Είναι σίγουρα άνθρωποι που έχουν επενδύσει στο μεταναστευτικό όλο αυτό το διάστημα και το Λιμενικό σε συνεργασία με τη Frontex τους χαλάσαμε τα σχέδια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, πως ήδη λειτουργούν συστήματα καταγραφής των ενεργειών προκειμένου, όπως είπε, να μην αφήνουμε την παραμικρή υπόνοια ότι το Λιμενικό Σώμα κάνει κάτι παράνομο.  «Αν για οποιαδήποτε λόγο υπάρχει πηγή ή πληροφορία ή καταγγελία διερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν διαπιστωθεί ότι κάτι δεν γίνεται σωστά αποδίδονται ευθύνες», διαβεβαίωσε.  

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, σημείωσε πως το 2017 υπήρξε μια σταθεροποιητική τάση και υπήρχε καλή συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά αυτό άλλαξε άρδην από το 2019. «Από το 2019 όμως η κατάσταση άλλαξε με εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Πλέον δεν υπάρχει καμία επαφή και συνεργασία με την Τουρκία. Σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε εχθρική συμπεριφορά στο θαλάσσιο πεδίο», είπε ο κ. Χριστιανός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA