Μενού
  • Α-
  • Α+

Για μια ώρα και ένα τέταρτο σχεδόν, χθες το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τα 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με το βλέμμα στραμμένο στις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και εφ’ όλης της ύλης, για όλο το φάσμα των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους. 

Η ιδιαιτερότητα της συγκυρίας, πάντως, γεννάται από το γεγονός ότι φέτος οι λειτουργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και ο Αγιασμός των Υδάτων τα Φώτα θα γίνουν κανονικά. Συνεπώς και η Εκκλησία, με τη σειρά της, καλείται να τηρήσει τα όποια μέτρα έχουν επιβληθεί, για μάσκες και πιστοποιητικά, προκειμένου η γενικευμένη ελευθερία να μην αποτελέσει… βόμβα διασποράς σε μέρες φορτισμένες για τη Χριστιανοσύνη. 

Διαβάστε ακόμη: Πέθανε από κορονοϊό η αδερφή του Αιτωλίας κι Ακαρνανίας - Παραμένει στη ΜΕΘ ο Μητροπολίτης

Στη συζήτηση που έγινε, λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε προς τους ιεράρχες ότι περιμένει από την Εκκλησία την τήρηση των μέτρων τις μέρες των γιορτών. Αυτό σημαίνει και έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού και rapid test στις εκκλησίες, με δεδομένο ότι δεν μπορεί η Εκκλησία να εξαιρείται από τους γενικούς κανόνες που ισχύουν για όλες τις άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. 

Οχι από την Εκκλησία σε ελέγχους και security

Η απάντηση της Ιεραρχίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι τα μέτρα θα τηρηθούν, θα γίνουν μάλιστα και περισσότερες λειτουργίες τις μέρες των εορτών για να μην υπάρξει συνωστισμός των πιστών, αλλά δε θα υπάρξουν κεντρικά έλεγχοι πιστοποιητικών ή επιστράτευση εταιριών security. Πρόκειται, όπως έλεγε αρμόδια πηγή από την Ιερά Σύνοδο στο Reader, για την πάγια Συνοδική θέση που έχει διατυπωθεί εδώ και αρκετές μέρες, ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων ότι η Εκκλησία δεν είναι εις θέσιν να ελέγξει τους πιστούς. Πρακτικά, πρόκειται για ένα ιερατικό «Ναι μεν, αλλά», μιας και η Ιερά Σύνοδος τάσσεται αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων, αλλά ούτε δίνει εντολή για έλεγχο πιστοποιητικών δηλώνοντας αδυναμία, ούτε φέρνει προ των ευθυνών τους Μητροπολίτες που είτε καταστρατηγούν τα μέτρα είτε ανέχονται την καταστρατήγησή τους από ιερείς των Μητροπόλεων τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. 

«Βάλτε πλάτη για το εμβόλιο»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε προς τους Ιεράρχες ότι ζητά «να βάλουν πλάτη για τον πολλαπλασιασμό του εμβολιασμού», με δεδομένο τον καίριας σημασίας ρόλο της Εκκλησίας κατά τόπους. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έφερε και παραδείγματα περιοχών με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, σε συνάρτηση με τις θέσεις μερίδας των Ιεραρχών, υποστηρίζοντας ότι, αν η εκκλησιαστική φωνή είχε υπάρξει σε αυτές τις περιπτώσεις ισχυρότερη, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο. Η διάθεση είναι κεντρικά θετική από μέρους της Ιεράς Συνόδου, αν και υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με Μητροπολίτες που σηκώνουν μπαϊράκι.

Εν γένει, πάντως, η συζήτηση ήταν σε εξαιρετικό κλίμα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να εξετάσει το επόμενο διάστημα το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για μονιμοποίηση των 4.000 κληρικών που έχουν ήδη προσληφθεί και πληρώνονται, αλλά δεν είναι πλήρως κατοχυρωμένοι. Πολιτικά, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσα έδαφος για διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας, παρά τη θετική διάθεση και μερίδας κυβερνητικών στελεχών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA