Μενού
  • Α-
  • Α+

Με διαξιφισμούς επί των αριθμών ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, με τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Ρουσόπουλος: Μείωση φορολογικών βαρών, κοινωνική δικαιοσύνη

Τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής για φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις  με ειδική μέριμνα για τους πιο ευάλωτους και με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη, την εξωστρέφεια και την προσέλκυση επενδύσεων, αντικατοπτρίζει ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

«Ο συζητούμενος Προϋπολογισμός συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη με την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Και κατά τούτο, επιβεβαιώνει τις διαχρονικές αξίες της παράταξής μας. Προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους. Παρέχουμε κίνητρα στην υγιή επιχειρηματικότητα και επαναφέρουμε την οικονομία στην διεθνή σκηνή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουσόπουλος. Εκανε επίσης  ειδική μνεία στις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπογραμμίζοντας  πως είναι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής υπεράσπισης  της εθνικής κυριαρχίας.

Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός περικοπών

Ως προϋπολογισμό περικοπών στη δημόσια υγεία,  κοινωνικών ανισοτήτων, χωρίς μέτρα προστασίας από την ακρίβεια,  τον απέρριψε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιογλου

«Αν η κυβέρνηση ήταν ειλικρινής δεν θα ισχυριζόταν προκλητικά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει επαρκώς στηριχθεί. Αν ήταν υπεύθυνη και διορατική, δεν θα προέβλεπε μείωση κατά 820 εκατομμύρια ευρώ  της χρηματοδότησης του Κρατικού Προϋπολογισμού προς το υπουργείο Υγείας το 2022, σε σχέση με όσα δόθηκαν φέτος. Την ώρα που η χώρα μας έχει τους χειρότερους δείκτες στην πανδημία, η ΝΔ ψάχνει εναγωνίως παράθυρο ευκαιρίας για να αποσύρει ακόμη και την ανεπαρκή στήριξη προς το δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε.

Σκανδαλίδης: Πληρωνόμαστε ως Βαλκάνιοι, πληρώνουμε ως Ευρωπαίοι

«Οι Ελληνες πληρωνόμαστε ως Βαλκάνιοι και πληρώνουμε ως Ευρωπαίοι», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας την ανάγκη ενός άλλου προϋπολογισμού.

«Διαμορφώνεται μια νέα κοινωνική πλειοψηφία μη προνομιούχων. Η Κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη δραματική  εξέλιξη με χρονική υστέρηση. Προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος με πολιτική πρόσκαιρων παροχών. Προσεύχεται να τελειώσει κάποτε η κρίση και να μην ανακυκλώνεται προβλέποντας χρονικά το τέλος της και κάθε φορά διαψεύδεται. Αγνοεί συστηματικά την ανάγκη να σχεδιάσει ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που να αντέχει σε νέες κρίσεις. Βαφτίζει μεταρρυθμίσεις εμβαλωματικές πολιτικές επιλογές της. Και αρνείται να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση τα δομικά προβλήματα που έχει σήμερα η οικονομία. Αυτή η έλλειψη πραγματικού οράματος, σχεδιασμού και αναγκαίων πρωτοβουλιών απεικονίζεται ανάγλυφα στον Κρατικό Προϋπολογισμό», είπε μεταξύ άλλων.

Καραθανασόπουλος: Προϋπολογισμός καπιταλιστικής οικονομίας

Για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας μέσω επίθεσης κατά του κόσμου της εργασίας, μίλησε ο αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στόχο «την αύξηση του πλούτου για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την φτωχοποίηση του λαού». Τη θετική πορεία της εθνικής οικονομίας αμφισβήτησε ο Βασίλης Βιλιαρδος από την Ελληνική Λύση, που επικέντρωσε την κριτική του στην πορεία του δημοσίου χρέους, ενώ ο Κρίτων Αρσένης του ΜεΡΑ25 κατήγγειλε πλειστηριασμούς κατοικιών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA