Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη γεφύρωση της  παραδοσιακής προσέγγισης αντιμετώπισης κινδύνων,  που επικεντρώνεται πρωτίστως στην κατασταλτική δράση και ανήκει στην αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος,  με τη συνολική διαχείριση κινδύνου, έθεσε ως προτεραιότητα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022. 

«Αυτή είναι η νέα παράμετρος που επιβάλλεται να ενσωματώσουμε στις πολιτικές μας. Γιατί αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες», σημείωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Αυτό επιβάλλουν τα νέα, καινοφανή δεδομένα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο εξασφαλίστηκαν κονδύλια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, καθώς πέραν των 534 εκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό εξασφαλίστηκαν αλλά 1,7 εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Αναφερόμενος στο νεοσύστατο Υπουργείο ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως έρχεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. «Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα. Εξελίσσεται ήδη και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Μας έχει προσπεράσει όλους μας, ολόκληρο τον πλανήτη. Πρέπει να δράσουμε. Και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Τώρα», τόνισε  ο Υπουργός, κάνοντας λόγο για ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που βασίζεται στους τρεις πυλώνες «πρόληψη, προετοιμασία-ετοιμότητα και ανθεκτικότητα. 

Ο Χρήστος Στυλιανίδης μάλιστα κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συγκροτήσουν εθνικό μέτωπο για τη στρατηγική απέναντι στην κλιματική κρίση, προκειμένου όπως είπε «να μη δώσει χώρο σε διαχωριστικές γραμμές και στείρες αντιπαραθέσεις. Αλλά να αποτελέσει πεδίο γόνιμου διαλόγου και σημείο συναίνεσης. Να μας κάνει να ενώσουμε δυνάμεις. Γιατί οι συνέργειες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της».

Παράλληλα,  μίλησε για την ανάγκη συμβολής και συμμετοχής όλων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας πως  έχει ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος ανοιχτός σε κάθε πολίτη και σε κάθε αρμόδιο φορέα. 

«Ο εθνικός αυτός διάλογος, θα αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία, η οποία θα είναι και ο οδικός χάρτης της χώρας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της», τόνισε ο Υπουργός. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA