Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ μετά την ανάκληση των αδειών τους ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ο αρμόδιος υπουργός προχώρησε σε αυτό το μέτρο με στόχο να μην ανακοπεί ο ρυθμός έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων με τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ να προαναγγέλλουν, μέσω του Reader.gr, απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου!

Διαβάστε ακόμη: Κωστής Χατζηδάκης για ΕΦΚΑ: «Η μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού Δημοσίου»

Εν αναμονή της σχετικής απόφασης του διοικητή τοy ασφαλιστικού φορέα, Παναγιώτη Δουφεξή για να μη δοθούν ή και να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022 η κόντρα των δύο πλευρών κορυφώνεται. Βασικό σημείο τριβής αποτελεί η διεκπεραίωση του μεγάλου όγκου των εκκρεμών συντάξεων με τον Κωστή Χατζηδάκη να επιστρατεύει ακόμα και τη διάταξη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα περί μη χορήγησης ή ανάκλησης των κανονικών αδειών στον ΕΦΚΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες.

Χατζηδάκης: «Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα πάρουν τις άδειες το 2022»

«Ζήτησα να ανακληθούν οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, ενόψει των εορτών. Για να βγουν συντάξεις, για να κλείσουν εκκρεμότητες των ασφαλισμένων. Και για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες αυτές τις μέρες», ανέφερε ο υπουργός . Απαντώντας δε, στις αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη απόφαση επεσήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι δικό μου! Το πρόβλημα είναι των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων που δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω αυτές τις μέρες. Κι όλοι αυτοί που διατυμπανίζουν ότι έχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής πολιτικής δεν πρέπει να ξεχνούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αυτήν ακριβώς την κοινωνική πολιτική. Οι υπάλληλοι δεν θα χάσουν τις άδειές τους. Οπως προβλέπει ο νόμος, θα τις πάρουν το 2022».

Τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Εργασίας εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι το φθινόπωρο η εικόνα στο μέτωπο της απονομής των εκκρεμών συντάξεων θα ήταν καλύτερη. Την περίοδο εκείνη είχε υπογράψει την απόφαση εκπαίδευσης και πιστοποίησης δικηγόρων και λογιστών, που θα βοηθήσουν στην έκδοση αποφάσεων, που οδηγούν σε προσωρινές ή οριστικές συντάξεις. Παράλληλα, είχαν εγκατασταθεί 1.700 καινούργιοι υπολογιστές ενώ ένα νέο «στρατηγείο» στην Κηφισίας θα παρείχε καλύτερο συντονισμό και επιτάχυνση της απονομής. 

Είχε προειδοποιήσει ο Χατζηδάκης: «Θα με βρίσκουν μπροστά τους»

Τρεις μήνες αργότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης αντιδρούσε οργισμένα με αφορμή τη μη χορήγηση συντάξεων σε 444 γυναίκες χήρες ναυτικών καταλογίζοντας στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ότι δεν εφάρμοζαν τη σχετική νομοθετική διάταξη, που είχε ψηφιστεί στη Βουλή ένα μήνα πριν. «Οι αντιλήψεις ορισμένων στον ΕΦΚΑ δεν σταματάνε ποτέ να σε εκπλήσσουν. Σχεδόν κάθε μέρα καινούριες δυσάρεστες εκπλήξεις. Αλλά αυτή τη φορά παράγινε με τη γραφειοκρατική αντίληψη, τη στενοκεφαλιά και τον δεσποτισμό. ''Εμείς κλεισμένοι στο καβούκι μας και ας πάνε να κόψουν το κεφάλι τους οι συνταξιούχοι''».

Η προειδοποίηση του υπουργού Εργασίας ήταν σαφής: «Μακάρι βεβαίως να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα στον ΕΦΚΑ! Τόσο εμείς στο Υπουργείο όσο και ο Παναγιώτης Δουφεξής στον ΕΦΚΑ αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ένα βουνό προβλημάτων στον πιο προβληματικό οργανισμό της Ελλάδας. Είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε με σύστημα και με πείσμα. Τονίζω όμως για μια ακόμα φορά: Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν είμαστε εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες, αλλά για να τους υπηρετούμε. Και γι’ αυτό καλό θα είναι όλοι να ξεχάσουν τόσο την αδιαφορία όσο και τις δεσποτικές συμπεριφορές απέναντι σε ήδη ταλαιπωρημένους από το κράτος πολίτες. Εμένα όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες και με βρίσκουν και θα με βρίσκουν ολοένα και περισσότερο μπροστά τους!».

 Ενα ακόμα επεισόδιο της ταραχώδους αυτής σχέσης υπήρξε η απροειδοποίητη επίσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ Αγίας Παρασκευής ημέρα Παρασκευή και πριν από τριήμερο. «Ο ΕΦΚΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχω να χειριστώ στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θέλω να παρακολουθώ αυτόν τον προβληματικό Οργανισμό από κοντά», είχε πει τότε προσθέτοντας: «Οσοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι. Διότι εκτός των άλλων βλάπτουν και την εικόνα της μεγάλης πλειονότητας των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Χρήσιμο είναι να θυμόμαστε όλοι ότι ο ΕΦΚΑ κάνει κοινωνική πολιτική». 

Αντωνακάκης: «Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα με τον κ. Χατζηδάκη»

Στο μεταξύ, θέση για τα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η ανάκληση αδειών των υπαλλήλων του ασφαλιστικού φορέα, παίρνει, μιλώντας στο Redear.gr , ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΦΚΑ, Δημήτρης Αντωνακάκης. «Εάν ο κύριος Χατζηδάκης προβεί στην ανάκληση των αδειών μας θα προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί να γίνεται καταστολή του δικαιώματος του εργαζόμενου. Εμείς είμαστε διοικητική υπηρεσία. Δεν υπάρχει κάποιο έκτακτο γεγονός για να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων είναι εδώ και χρόνια. Δεν είναι σήμερα. Ούτε σε 15 μέρες μπορούμε να εκδώσουμε όλες αυτές τις εκκρεμότητες, χωρίς μάλιστα να έχουμε και τα κατάλληλα εργαλεία. Οπότε εάν εκδοθεί το έγγραφο για ανάκληση αδειών είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις άμεσα. 

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, «...αυτά που ζούμε με τον κύριο Χατζηδάκη είναι πρωτόγνωρα. Εχω 37 χρόνια υπηρεσίας, ουδέποτε έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Ο κύριος υπουργός για επικοινωνιακούς λόγους και θέλοντας να απαξιώσει παντελώς τους εργαζομένους αλλά και τον ΕΦΚΑ λέει σήμερα να μην ασκήσουμε το δικαίωμα της άδειας και να μην φύγει κανείς. Τουλάχιστον στον χώρο του ΕΦΚΑ και πρώην ΙΚΑ ουδέποτε σταμάτησαν να λειτουργούν τα υποκαταστήματα τις γιορτές. Υπάρχει ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας, που καθορίζει πόσοι υπάλληλοι πρέπει να απουσιάζουν». 

«Εμείς νοιαζόμαστε περισσότερο για τον πολίτη»

Ο Δημήτρης Αντωνακάκης σημειώνει ότι «εμείς νοιαζόμαστε περισσότερο για να εκδώσουμε τις συντάξεις σε αυτούς που δικαιούνται. Είναι άνθρωποι δικοί μας. Είναι ο διπλανός μας, είναι ο πατέρας μας, ο αδερφός μας. Φωνάζαμε εξαρχής ότι πρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία να εκσυγχρονιστούν. Να γίνει ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας, να μπουν υπολογιστές νέας τεχνολογίας, ώστε να μπορούμε να εκδίδουμε περισσότερες συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν με ευθύνη του υπουργείου να λειτουργούμε σήμερα με υπολογιστές του 2000, που δεν ανταποκρίνονται. Είναι αδιανόητο να ζητάει να εκδώσουμε περισσότερες συντάξεις όταν δεν έχουν φτιαχτεί οι πλατφόρμες και ο κύριος υπουργός να λέει ότι έχουμε την ευθύνη όταν η διοίκηση δε μας παρέχει τα εργαλεία εκείνα για να ανταπεξέλθουμε στην εργασία μας. Οπου έχουν φέρει νέους υπολογιστές η αύξηση στην έκδοση συντάξεων είναι πολύ μεγάλη. Ας μας διαψεύσει». 

«Υπαίτιες για την γραφειοκρατία οι κυβερνήσεις» 

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις κάνει λόγο για «...λογοπαίγχνιο, το οποίο επικαλούνται οι πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να λένε ότι είναι οι σωτήρες. Κατά την άποψή μας είναι μια πλασματική κατάσταση όσον αφορά στην έκδοση της απόφασης για να πάρει κάποιος σύνταξη για πρώτη φορά. Οταν λέμε ποιες είναι οι συντάξεις, που πρέπει να εκδοθούν δεν ανταποκρίνονται στο νούμερο, που αναφέρουν. Οποιαδήποτε αίτηση, που υποβάλλεται δε σημαίνει ότι είναι και έκδοση σύνταξης. Στους μισθωτούς όταν υπάρχει ασφαλιστική ιστορία και ο εργαζόμενος έχει εργαστεί μόνο ως μισθωτός εκδίδεται η σύνταξη εντός διμήνου.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι στη διαδοχική ασφάλιση, υπαιτιότητα των εκάστοτε κυβερνώντων που δεν έκαναν τις διαδικασίες πιο απλές και με τη μεγάλη υποστελέχωση των καταστημάτων δεν υπάρχουν οι υπάλληλοι να στείλουν στο άλλο ταμείο τον χρόνο που έχει πραγματοποιήσει ο κάθε εργαζόμενος. Και φυσικά δεν μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει εκκρεμής σύνταξη όταν υπαιτιότητα του ίδιου του ασφαλισμένου υπάρχουν οφειλές και εκ του νόμου εμείς δεν μπορούμε να χορηγήσουμε σύνταξη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA