Μενού
  • Α-
  • Α+

Με συγκρουσιακή διάθεση και προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό με δριμύ «κατηγορώ» και βαριές εκφράσεις εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πτώχευσε ηθικά. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ζητώντας την προκήρυξη εκλογών.

«Να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη, και να προκηρύξετε εκλογές, να δώσετε τη δυνατότητα στην λαϊκή ετυμηγορία να δώσει μια διέξοδος. Σας ζητάμε να δώσετε λύση, είστε ανεπαρκής και επικίνδυνος. Σας ζητούμε να δώσετε τον ελληνικό λαό να σας κρίνει. Καλώ τους πολίτες να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική της αλαζονείας», είπε τελειώνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας προκαλώντας εκατέρωθεν αντιδράσεις στα έδρανα της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Εάν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας.  Εάν όμως τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Διαλέξτε τι από τα δύο και αποφασίστε. Εγώ δεν έχω ερώτημα να σας θέσω. Είναι απολύτως βέβαιο ότι ξέρετε αλλά δεν θέλατε να χαλάσει το αφήγημα της επιτυχίας. Γιατί αν το παραδεχόσασταν θα παραδεχόσασταν ότι χάσαμε χιλιάδες ανθρώπους που θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες αλλά ακόμα πιο εγκληματικό το ψέμα που τις συνοδεύει. Αυτό είναι ανήθικο. Και είστε ο ίδιος που στις πυρκαγιές με κοιτάξατε στα μάτια και μου είπατε «εμείς μετράγαμε φέρετρα εσείς μετράτε στρέμματα». Εσείς αλήθεια τώρα τι μετράτε;» τόνισε ο κ. Τσίπρας και γνώρισε τις αποδοκιμασίες των βουλευτών της ΝΔ.

«Επτωχεύσατε ηθικά»

«Θα ήθελα να ξεκινήσω την παρέμβασή μου παραφράζοντας μια ιστορική φράση το Χαρίλαου Τρικούπη,  κι απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πω: «Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε. Και δεν επτωχεύσατε οικονομικά. Το αντίθετο θα έλεγα και για σας και για τους φίλους και σπόνσορές σας. Οικονομικά απειλούνται με πτώχευση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εσείς πτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι μιλά για ηθική πτώχευση γιατί το μεγάλο πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι η διαχειριστική ανεπάρκεια «δεν είναι ότι γίνατε πολλαπλασιαστής και επιταχυντής όλων των κρίσεων που διαχειριστήκατε. Παντού στην Ευρώπη υπάρχει πανδημία αλλά εδώ είμαστε πρώτοι στους θανάτους. Παντού στην Ευρώπη υπάρχουν ανατιμήσεις αλλά εδώ την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά το πρόβλημα σας δεν είναι μόνο αυτό, ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές και οι άριστοι αποδείχτηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας κι εσείς προσωπικά την ώρα την κρίσης, του πόνου, της υγειονομικής τραγωδίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά».

Δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ

«Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε. Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους για τις επιχειρήσεις» είπε σε μιαν αποστροφή του λόγου του ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε καταιγισμό χειροκροτημάτων από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο και φωνές και σχόλια από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος

Επιμένοντας στη δριμεία κριτική για διαχείριση όλων των κρίσεων με επικοινωνιακούς όρους και προπαγάνδα ο Αλέξης Τσίπρας κορύφωσε την επίθεσή του λέγοντας πως: «Να στήσετε έναν ψεύτικο θρίαμβο μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένο στο ψέμα και την προπαγάνδα. Κι αυτό είναι ανήθικο όταν γίνεται την ώρα της τραγωδίας. Και τώρα που τα πήλινα πόδια καταρρέουν ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πάντα πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα μέσα».

Αγκυροβολημένος σε συνταγές χρεοκοπίας

Εστιάζοντας στην πανδημία και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ταυτόχρονα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιμένει αποτυχημένες συνταγές του χθες. «Και η εικόνα είναι τραγική για τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχατε στηρίξει το ΕΣΥ. Για τα νοικοκυριά που στενάζουν από τις ανατιμήσεις. Για τους νέους που βρίσκουν διαρκώς εμπόδια στη γνώση, για τους εργαζόμενους που αναγκάζετε σε ανασφάλεια και φτώχεια. Με αυτή την πραγματικότητα θα αναμετρηθείτε.  Αλλά βεβαίως και με τις ιδεοληψίες σας σε έναν κόσμο και μια Ευρώπη που αλλάζει επιμένετε δογματικά στις ίδιες συνταγές.  Στις ιδεοληψίες των μεγάλων φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους που γίνονται πλουσιότεροι, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της συμπίεσης των εισοδημάτων που κάνουν τους μικρομεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. Είναι το ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε πριν από 12 -13 χρόνια στη χρεοκοπία της χώρας. Και με μαθηματική ακρίβεια θα μας ξαναοδηγήσει στην ακρίβεια αν δεν το αλλάξουμε εγκαίρως. Επιμένετε στη στρατηγική του χθες.

Ντιλάρετε με ιδιωτικά συμφέροντα

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε επίσης την κατηγορία του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. «Έχετε αγκυροβολήσει στο βάλτο των αποτυχημένων συνταγών της χρεοκοπίας, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων και σε ξεπερασμένα δόγματα. Εσείς κάνετε μόνο συμφωνίες με ιδιωτικά συμφέροντα. Όπως το λέει λαϊκά ο κόσμος ντιλάρετε με ιδιωτικά συμφέροντα», σημείωσε. 

Προϋπολογισμός εικονικός και εκτός πραγματικότητας

«Δεν λαμβάνει υπόψη του τις ανατιμήσεις και την πανδημία. Είναι προϋπολογισμός εικονικός και εκτός πραγματικότητας. Ποιον θα πείσετε ότι αυτά που προβλέπετε δεν είναι παρά η φούσκα της επικοινωνίας και της παραπλάνησης. Προχειρότητα ερασιτεχνισμός και τσιγκουνιά και ακροβασίες όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση είπε: «Οσα μέτρα πήρατε σας ξεπέρασε η πραγματικότητα... Μέσα στον πανικό της τελευταίας ώρας, στην ομιλία σας, στο τέλος μιας πενθήμερης διαδικασίας, έρχεστε να προσθέσετε την τελευταία ώρα κάτι, για να δώσετε κάτι.  Όχι για να αντιμετωπίσετε τις ανατιμήσεις, αλλά για να δώσετε κάτι το βράδυ στα δελτία ειδήσεων να πουν για σας. Αυτή είναι η έγνοια σας. Μηδέν δαπάνες για τη στήριξη των νοικοκυριών και ουσιαστικά προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει καμία στήριξη από εδώ και στο εξής στους ανθρώπους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Οι δαπάνες για την υγεία και τα μαχαίρια του Πλεύρη

«Κόβονται τα έκτακτα κονδύλια ενώ ακόμα κι αυτά που δόθηκαν φέτος αποδείχτηκαν ανεπαρκή. Για ποιο λόγο κ. Πλεύρη – εσείς που τα ξέρετε τα μαχαίρια και τα ψαλίδια καλά – ιδεολογικά εννοώ. Γιατί γίνονται 736 εκατομμύρια; τα κονδύλια; λάθος κάνω; Γιατί κόβετε 820 εκατομμύρια από το Υπουργείο Υγείας και στα έκτακτα κονδύλια από 1,25 δις πάτε στα 736 εκατομμύρια ευρώ. Κανείς δεν σας ανάγκασε. Είναι δική σας επιλογή. Συνειδητή. να αφήσετε κενά στα δημόσια νοσοκομεία για να έρθουν αύριο κάποιοι ιδιώτες. Αλλά προφανώς για εσάς δεν μετρούν όλες οι ζωές το ίδιο. Φτωχοί και πλούσιοι. Και μην τολμήσετε με στρεψοδικία να συγκρίνετε προϋπολογισμούς εντός μνημονίων κι εκτός μνημονίων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Μισθοί πείνας και ταπείνωσης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε κατά της κυβέρνησης για τους μισθούς: «Τους κρατάτε καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας και ταπείνωσης. Εσείς κ. Μητσοτάκη προεκλογικά δεν είχατε υποσχεθεί περισσότερες και καλύτερες δουλειές; Που είναι αυτές οι δουλειές; Εσείς ενώ είχαμε αυξήσει 11% τον κατώτατο μισθό και καταργήσαμε τη ρατσιστική διάθεση για τον υποκατώτατο και είπατε θα αυξάνετε τον κατώτατο μισθό στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Λέτε έχουμε 6% ανάπτυξη. Γιατί δεν τον αυξάνετε από 1/1/2022 στο 12% παρά τον αυξάνετε σε ρυθμό πείνας; 0,50 ευρώ; Λέτε είχαμε ύφεση. Όλη η Ευρώπη είχε. Αναδεικνύω την αναξιοπιστία μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και τους έχει ρίξει στον πιο βαρύ χειμώνα. Γιατί; Γιατί έχετε δεσμεύσεις με τα μεγάλα συμφέροντα. Οχι με τους μικρομεσαίους. Γιατί θα πληγούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού αυτοί που βγάζουν υπερκέρδη και θέλουν καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό. Είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πλατφόρμες, οι τράπεζες, με τους οποίους ντιλάρετε συνεχώς κ. Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA