Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα δέσμη μέτρων ως αντίβαρο στις διαρκείς ανατιμήσεις στην ενέργεια, για την ανακούφιση των λογαριασμών τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2022, τονίζοντας πως εφόσον απαιτηθεί αυτές οι παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Διαβάστε ακόμη: Σταϊκούρας: Πέντε νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα εξής:

  • Θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Αύξηση της έκπτωσης του φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο.
  • Όσον αφορά τους αγρότες μας θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο.

«Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμα για ένα διάστημα. Θα μας πολιορκεί και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ για να στηρίξει όλους τους Έλληνες πολίτες. Από τη μία ελέγχοντας την αισχροκέρδεια και παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται, από τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι όπου χρειαστεί και στα τρόφιμα, χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, χωρίς όμως να αφήσουμε αβοήθητο το νοικοκυριό και τον καταναλωτή, ιδίως τον πιο αδύναμο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι πρόκειται για πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη και ότι παρά την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης οι ανατιμήσεις ιδίως στο φυσικό αέριο δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.

«Ήδη έχουμε υψώσει μια ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις της ενέργειας. Πρώτη η Ελλάδα δημιούργησε ένα ταμείο ενεργειακής μετάβασης με πόρους άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ένα μέρος από τα 1,35 δις που θα διατεθούν. Αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ειδικά αυτό που συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου. Η παρέμβασή μας υπήρξε έγκαιρη και κυρίως δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοστούμε διαρκώς στα νέα δεδομένα των αγορών που αλλάζουν καθημερινά.

Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ναι ήταν έξω από κάθε προβλεπτικό μοντέλο. Οι αυξήσεις θα ήταν δυσθεώρητες, αδύνατο να τις διαχειριστούν τα νοικοκυριά, αν δεν κάναμε αυτή την παρέμβαση που έχει δυναμικό χαρακτήρα. Την ίδια δυναμική θα έχουν οι παρεμβάσεις μας και για το πρώτο τρίμηνο του 2022 εάν αυτό χρειαστεί και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί. Θα εξασφαλίσουμε ότι η επιβάρυνση από τις ανατιμήσει θα είναι η λιγότερο δυνατή μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή την παγκόσμια κρίση, που η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα είναι το 2ο εξάμηνο 2022», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

«Μειωμένοι φόροι και το 2022»

Την διατήρηση των μειωμένων φόρων και το 2022 επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού του Κράτους. Μάλιστα προανήγγειλε έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα για τον προυπολογισμό ανέφερε: «Η ψήφισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής και των πολιτών προς την κυβέρνηση. Η ανάπτυξη είναι στο 9,3% στο 9μηνο, η 3η καλύτερη στην Ευρωζώνη. Κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Οι Έλληνες και του χρόνου θα πληρώνουν λιγότερους φόρους, εισφορές και ΕΝΦΙΑ. Συνολικά 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε και συνέχισε: 

«Το ντιλ που κάνουμε εμείς είναι ντιλ με την κοινωνία. Σε αυτή λογοδοτούμε και αυτή θα μας κρίνει όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Η πολιτεία πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να μεριμνά για τους ασθενέστερους. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους το σύνθημά μας άλλωστε. το εθνικό εισόδημα να αυξάνεται και κυρίως δίκαιο μερίδιο στην ανάπτυξη αυτή να έχουν όλοι χωρίς κανείς να μένει πίσω. αυτό πάντα θα το πιστεύω και πάντα η παράταξη της ΝΔ αυτή την πολιτική θα υπηρετεί».

Και συνέχισε: «Η αξιοπιστία μας οδήγησε τη χώρα να απαλλαγεί νωρίτερα από τον δανεισμό του 2022 και αυτή θα οδηγήσει εντός 2022 τη χώρα έξω από καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Μιλάμε για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη που πρέπει να βάλει τα θεμέλια για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη, αλλά που τώρα έχει μπροστά της 2 πρόσθετα εμπόδια, παγκόσμια αλλά και με συνέπειες στη χώρα μας. Πρέπει να τα δούμε κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία. Αναφέρομαι στη μετάλλαξη της παραλλαγής Όμικρον και την κρίση στην  αγορά ενέργειας, που προκαλεί σοβαρές ανατιμήσεις». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA