Μενού
  • Α-
  • Α+

Ηχηρή απάντηση στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας και τις αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έδωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «επιτομή του παραλογισμού» τα όσα λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες, βλέποντας μια έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής εναντίον της χώρας μας που τελευταία έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια. «Τόνισα ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μία διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και της κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας. Αποτελεί η θέση αυτή, επιτομή παραλογισμού» είπε ο κ. Δένδιας.  

Διαβάστε ακόμη: «Ποδαρικό» με προκλήσεις από την Τουρκία – Πώς απαντά η Αθήνα

«Απειλείται με πόλεμο η Ελλάδα αν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, όπως ρητά προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο. Έχει αντιπαρατάξει η Τουρκία έναντι των νησιών μας την μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας που προβλέπεται στο χάρτη του ΟΗΕ», είπε ο Νίκος Δένδιας και κάλεσε την Άγκυρα αφού «κόπτεται» όπως είπε για το διεθνές δίκαιο να το εφαρμόσει, με «άμεση ανάκληση του casus belli και άμεση αναγνώριση ανυπαρξίας του Τουρκο - λιβυκού συμφώνου». Στην ίδια γραμμή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που χαρακτήρισε «επικοινωνιακά σόου της Τουρκίας» το βίντεο που δείχνει σπουδαστές της στρατιωτικής σχολής να κολυμπούν απέναντι από το Καστελόριζο, που «δεν είναι ικανά να αλλάξουν την προσέγγιση της σοβαρότητας, της αυτοπεποίθησης και της υπευθυνότητας με την οποία χειριζόμαστε τα εθνικά θέματα».

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις αλλά και την έξαρση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής, ενώ την ενημέρωσε και για τις ενέργειες της Αθήνας στα Δυτικά Βαλκάνια. Το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών που είχε ως αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί

Η Άγκυρα όμως, συνεχίζει τον χαβά της με τις νέες πολεμικές ιαχές του εθνικιστή εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στο παραλήρημα του, απείλησε να βάψει με αίμα το Αιγαίο. «Κανείς να μην κάνει επίδειξη δύναμης και να μην απειλεί. Το Αιγαίο, ή θα είναι θάλασσα ειρήνης και γαλήνης, ή το τουρκικό έθνος ξέρει πως να υπογράψει άλλη μία νίκη ακόμη και με το αίμα θυσιάζοντας τη ζωή του», είπε χθες ο κ. Μπαχτσελί. 

Το ελληνικό επιτελείο πάντως βρίσκεται σε εγρήγορση μετά τη χθεσινή υπέρπτηση από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος καθώς εκτιμάται ότι η Άγκυρα επιχειρεί να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

Ίσες αποστάσεις στην έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό

Στη Λευκωσία δυσαρέσκεια υπάρχει για τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα Γκουτέρες που τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Στο Προεδρικό Μέγαρο υπάρχει εκτίμηση πως αυτό γίνεται ώστε ο ΓΓ να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου. «Η προσπάθεια εξίσωσης δεν θεωρώ ότι αποθαρρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, αντιθέτως ενδεχομένως να δίνει το δικαίωμα αντίληψης ότι οι θέσεις της άλλης πλευράς γίνονται ανεκτές από τον ΓΓ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Πελεκάνος. Στις 17 Ιανουαρίου πάντως αναμένεται να γίνει συζήτηση για τις εκθέσεις Γκουτέρες σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA