Μενού
  • Α-
  • Α+

Μήνυμα προς το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα με στόχο την επανένωσή τους, εξέπεμψε εκ νέου ο Πρωθυπουργός με αφορμή τη μεταφορά του θραύσματος Fagan από το Μουσείο Αντονίνο Σαλίνας στο Παλέρμο  στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Διαβάστε ακόμη: EastMed: Αντίθετες οι ΗΠΑ στην κατασκευή του αγωγού - Τι λένε για EuroAfrica και EuroAsia

«Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί η μόνιμη επανένωση όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζεται αμείωτη. Και το σημαντικό βήμα, αυτό το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει το δρόμο, έτσι ώστε και άλλα Μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην ανάλογη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό φυσικά το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο πολύ είναι σε όλους γνωστές να επιστρέψουν πια εδώ στο φυσικό τους σπίτι, να επανενωθούν με τα υπόλοιπα Μάρμαρα, τα οποία εκτίθενται σε αυτό το θαυμάσιο Μουσείο, έτσι ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να θαυμάσει αυτό το μοναδικό Μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς στην ολότητά του όπως του αξίζει, εδώ στην Αθήνα υπό το φως του Αττικού ήλιου», τόνισε ο Κυριακός Μητσοτάκης μετά την τοποθέτηση του θραύμαστος στην ανατολική ζωοφόρου του Παρθενώνα.

Η επιστροφή του θραύσματος Fagan μετά από περισσότερα από 200 χρόνια στο φυσικό του σπίτι – την Ελλάδα και το Μουσείο της Ακρόπολης -  έγινε με τη μορφή της κατάθεσης για 8 χρόνια προς έκθεση, αλλά με σαφή πρόθεση της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας στην προοπτική μόνιμης παραμονής του εδώ. Η ανταπόκριση του Μουσείο Αντονίνο Σαλίνας στο αίτημα του Μουσείου της Ακρόπολης, χαιρετήθηκε με θέρμη από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή οδηγό για άλλα Μουσεία με βασικό το Βρετανικό Μουσείο. «Αυτή η λύση η οποία βρέθηκε αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει διάθεση μεταξύ των Μουσείων, μεταξύ των πολιτιστικών αρχών δύο χωρών μπορεί να βρεθεί μία λύση η οποία είναι αμοιβαία αποδεκτή», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το θραύσμα Fagan, αποτελεί απόσπασμα της ανατολικής ζωοφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι Θεοί του Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την παράδοση του πέπλου στη Θεά Αθηνά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA