Μενού
  • Α-
  • Α+

Η είδηση τα ξημερώματα της 11ης Ιανουαρίου 2022 πως ο Νταβίντ Σασόλι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών συγκλόνισε την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε μιλήσει πρόσφατα για το σοβαρό πρόβλημα της υγείας του. Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ιταλίας από τις 26 Δεκεμβρίου 2021, καθώς είχε διαγνωστεί με πρόβλημα από επιπλοκή στο ανοσοποιητικό του σύστημα. 

Διαβάστε ακόμηΜαξιμιλιανός: Το «πέσιμο» Μαξίμου στο ΚΙΝΑΛ, οι συμβουλές του γκουρού μέσω telco και η μελέτη Ζαούτη

Ο Νταβίντ Σασόλι, πρώην δημοσιογράφος και παρουσιαστής ειδησεογραφικών εκπομπών στην Ιταλία, εξελέγη ευρωβουλευτής το 2009 με την Κεντροαριστερά. Το 2019 διαδέχτηκε στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναν άλλο Ιταλό, τον Αντόνιο Ταγιάνι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε νοσηλευτεί ξανά στο νοσοκομείο του Στρασβούργου. Είχε πνευμονία. Τα τεστ κορονοϊού που έκανε εκείνο το διάστημα έβγαιναν αρνητικά. «Η κατάστασή του είναι καλή» είχε αναφέρει ο εκπρόσωπός του σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική το 2009, όταν ο πρώην δήμαρχος Ρώμης, ο Βάλτερ Βελτρόνι, οργάνωσε τη συγχώνευση δύο κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, σχέδιο που υποστήριζε σθεναρά ο Νταβίντ Σασόλι, και γεννήθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).Υποψήφιος στις ευρωεκλογές, εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του PD, συγκεντρώνοντας 400.000 ψήφους, επιτυχία που τον απομάκρυνε οριστικά από τη μικρή οθόνη και σήμανε την έναρξη της πολιτικής του καριέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 15 Δεκεμβρίου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα βάλει ξανά υποψηφιότητα για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε μήνυμά του στο Twitter είχε αναφέρει: «Σας ευχαριστώ για τα πολλά αιτήματα, αλλά αποφάσισα να μην υποβάλω ξανά υποψηφιότητα για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο θα κινδύνευε να διχαστεί και θα ήταν ενάντια στην ιστορία μου, τις πεποιθήσεις μας, τις μάχες μας. Δεν μπορώ να το επιτρέψω».

https://twitter.com/DavidSassoli/status/1470999768063225857?ref_src=twsrc^tfw

Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Βιτορίνι και έχουν δύο παιδιά, τον Τζούλιο και τη Λίβια. Είναι οπαδός της Φιορεντίνα, της ποδοσφαιρικής ομάδας της γενέτειράς του. Επιπλέον, ήταν ενεργό μέλος της Articolo 21, liberi di... ("Το άρθρο 21, [είμαι] ελεύθερος να..."), μια ιταλική ένωση συγγραφέων, σκηνοθετών, δικηγόρων, δημοσιογράφων με στόχο την προώθηση της συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία ιδρύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2001.

Νταβίντ Σασόλι: Η τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα 

Ο Νταβίντ Σασόλι τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση του Μαΐου για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Μια ευρωπαϊκή δημοκρατία πιο αποτελεσματική, πιο λειτουργική, εγγυάται πραγματικά την προάσπιση των ελευθεριών μας και θα μας επιτρέψει να εξέλθουμε από την παρούσα κρίση. Αυτό είναι το καλύτερο κληροδότημα του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα, η Ελλάδα δίδαξε ότι οι άνθρωποι με τη δημοκρατία μπορούν να ζήσουν καλύτερα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Σασόλι είχε συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και την τότε πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. «Μια ευρωπαϊκή δημοκρατία πιο αποτελεσματική, πιο λειτουργική, εγγυάται πραγματικά την προάσπιση των ελευθεριών μας και θα μας επιτρέψει να εξέλθουμε από την παρούσα κρίση» είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο ίδιος στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βουλή.

Ο Νταβίντ Σασολί είχε αναδείξει τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας «πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα ενώθηκε με την ευρωπαϊκή οικογένεια και για την Ευρώπη ξεκίνησε μια νέα εποχή, υποδεχόμενη την Ελλάδα, λίκνο ιστορικό της Δημοκρατίας». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον πολιτισμό, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην πρόοδο του πολιτισμού και το γεγονός ότι οι έννοιες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλήθειας, της αισθητικής, με την υπερβατική τους διάσταση, διέτρεχαν τους αιώνες και οδήγησαν στη σημερινή μορφή της Ελλάδας και έδωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης».

Νταβίντ Σασόλι: Οταν εξέφραζε την οδύνη του για την Φώφη Γεννηματά 

Ο ίδιος στις 25 Οκτωβρίου είχε εκφράσει την οδύνη του για τον επίσης πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά. Μάλιστα, είχε αποχαιρετίσει τη «μαχητική αγωνίστρια της αλληλεγγύης» με μια φωτογραφία από την τελευταία τους συνάντηση. Στο στιγμιότυπο διακρίνεται ο Σασόλι να χαιρετά εγκάρδια την Φώφη Γεννηματά ενώ στον χώρο δεσπόζει ένα μεγάλο κάδρο με τη φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου.

https://twitter.com/EP_President/status/1452581087704649733?ref_src=twsrc^tfw

Νταβίντ Σασόλι: Η τελευταία φορά που τα έβαλε με τον Ερντογάν 

Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν κάθετος με την την κήρυξη δέκα πρέσβεων ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα».  Η απάντησή του ήταν άμεση στις 23 Οκτωβρίου 2021. «Η απέλαση δέκα πρεσβευτών είναι ένδειξη της αυταρχικής μετατόπισης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα εκφοβιστούμε», είχε γράψει ο κ. Σασόλι σε ανάρτησή του στο twitter, ζητώντας την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα.

https://twitter.com/EP_President/status/1451951076786192386?ref_src=twsrc^tfw

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος σε ομιλία του στο Εσκισεχίρ είχε αναφέρει πως έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρέσβεις δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, «persona non grata» επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.Ο αντιπολιτευόμενος Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ρομπέρτα Μετσόλα: Η Μαλτέζα που είναι η πιθανή αντικαταστάτριά του 

Εκτός απροόπτου στις 18 Ιανουαρίου η 42χρονη Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα, η οποία ανέλαβε προσωρινά την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Νταβίντ Σασόλι, θα λάβει το χρίσμα για να αναλάβει τα ηνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι υποψήφια με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 2013. Δικηγόρος με ειδίκευση στο ευρωπαϊκό δίκαιο και την πολιτική, υπηρέτησε ως ακόλουθος Νομικής και Δικαστικής Συνεργασίας της Μάλτας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στην ΕΕ και από το 2012 έως το 2013 ως νομικός σύμβουλος της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Καθριν Άστον.

Ειναι παντρεμένη με τον Φινλανδό πολιτικό Ούκο Μετσόλα, τον οποίο γνώρισε το 1999 και έχουν αποκτήσει τέσσερις γιους. Λατρεύει όπως λέει τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Τομ και Τζέρι» και δίνει καθημερινά «μάχη» για να μην αφήνει τα παιδιά της πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση.

Στις 24 Νοεμβρίου του 2021, η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη υποψήφια του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που θα διεκδικήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το επόμενο μισό της θητείας. Αν κερδίσει, θα προσπαθήσει να γεφυρώσει οπως έχει διαμηνύσει το κενό μεταξύ του κοινοβουλίου, του συμβουλίου και της Κομισιόν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA