Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα μήνα μετά την εκλογή του ο Νίκος Ανδρουλάκης παραχώρησε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha και στο Reader καταγράφουμε συνοπτικά τα πρώτα σημεία της στρατηγικής του και πώς αυτά συνθέτουν το ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας. 

«Πες μου πού γίνεται σωστά για να το κάνω»

Το απόφθεγμα «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» διδάσκεται από το πρώτο μάθημα στα θρανία των Βρυξελλών και αυτό είναι κάτι που φαίνεται πως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ το αξιοποιεί σωστά. «Δεν μου αρέσει να συζητάμε ως εφευρέτες αλλά πρέπει να μιμηθούμε βέλτιστες πρακτικές και να τα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα», τόνισε χθες, απαντώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα στις ερωτήσεις του Αντώνη Σρόιτερ. Από το «Τα σχολεία άνοιξαν στις περισσότερες χώρες με μόνη εξαίρεση την Ολλανδία, αλλά με πολύ αυστηρότερα πρωτόκολλα από ότι στην Ελλάδα και με προετοιμασία για τηλεκπαίδευση», μέχρι το «πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικότητα και ηλικιακή και για δημόσιους λειτουργούς» και «Η μόνη χώρα της Ευρώπης που δίνει δωρεάν όλα τα τεστ, είναι η Δανία, εμείς προτείναμε πολλά δημόσια σημεία όπου θα γίνονται δωρεάν PCR και rapid test για να μην υπάρχουν ουρές, και συγχρόνως χαμηλότερο πλαφόν, στα 40 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα». 

Ως εκφραστής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας δεν λησμόνησε να προσθέσει και τη «διεκδίκηση» στην περίφημη φράση του Μπίσμαρκ, όταν έκανε αναφορά στην ανάγκη άμεσα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ή στην πρότασή του «η Ευρώπη να σταματήσει να πουλά όπλα στην Τουρκία». 

Aγάλι-Αγάλι 

Με όχημα την εντυπωσιακή του νίκη στις εσωκομματικές εκλογές αλλά και την δυναμική που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης προτιμά τα σίγουρα σταθερά βήματα από τα ριψοκίνδυνα μεγάλα άλματα. Επιλέγει το μαραθώνιο της πολιτικής και όχι το σπριντ, προκειμένου να πιστωθεί μικρές και γρήγορες νίκες *quick wins. 

Εξάλλου, τα ελατήρια που τον ώθησαν στην ηγεσία είχαν ως βάση την πολιτική του ανθεκτικότητα στην πιο δύσκολη 10ετία του Κινήματος. Απομένει να δούμε τους ρυθμούς και τα αντανακλαστικά του τόσο στα θέματα της κρίσιμης επικαιρότητας όσο και στις απαιτήσεις ενός πυκνού πολιτικού χρόνου. 

Σεμνότητα

Αποφεύγει τις πολιτικές κοκορομαχίες, όπως ακριβώς πορεύτηκε και στην εσωκομματική διαδικασία και προσπαθεί να παντρέψει με ισορροπία το «νέο» με το «παλιό» στο χώρο του. Μαέστρος σε μια ορχήστρα κλασσικής μουσικής που ψάχνει να βρει ξανά καλό ήχο για να φτάσει στα αυτιά των πολιτών. Θα είναι ζήτημα η ενορχήστρωση σε μια χρονιά που το πολιτικό «ροκ» θα ανέβει

Ολική Επαναφορά

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε» αλλά για να μείνει κιόλας προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, καθαρές θέσεις, πρόσωπα που γεννούν εμπιστοσύνη. Όσο και αν τα 80’ς «τρεντάρουν» στη νέα γενιά, χρειάζεται προσπάθεια για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ πολιτική μόδα. Απαιτούνται τολμηρές πρωτοβουλίες, προκειμένου να απευθυνθεί και να γίνει ελκυστικό στην ηλικιακή κατηγορία 18-24. 

Και με ποιον θα πας;

Το μεγάλο δίλημμα κάθε νέου Προέδρου ενός κεντρώου κόμματος, που βρίσκεται στην 3η θέση των δημοσκοπήσεων είναι όταν έρχεται η στιγμή «να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει». 

Ο 42χρονος Κρητικός δεν κλείνει το μάτι προς το παρόν σε κανέναν, επαναλαμβάνει την αρχή της «πολιτικής αυτονομίας» και προσπαθεί να κολλήσει τη «ρετσινιά» του ελιτισμού στην κυβέρνηση και του λαϊκισμού στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι βέβαια δεδομένο, ότι εκείνες τις ημέρες της κάλπης τα διλήμματα θα είναι ακόμα πιο ασφυκτικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA