Μενού
  • Α-
  • Α+

Το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε πριν από δεκαετίες σαν πατριωτικός πυρετός. Μα εδώ και αρκετά χρόνια έχει αλλάξει τόνο και περιεχόμενο. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς έχει μεταβληθεί - δεν ζητάμε τα μάρμαρα μόνο επειδή μας ανήκουν - ζητάμε να επανενωθεί το σημαντικότερο μνημείο της ελληνικής Ιστορίας. Η επιστροφή των γλυπτών που εδώ και δυο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, θα επιτρέψει στον επισκέπτη του Μουσείου της Ακρόπολης να θαυμάσει σε μια ενιαία αφήγηση, το υψηλότερο δείγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Άραγε, είναι εφικτό να επιστρέψουν τα μάρμαρα; 

Πάντως η Αθήνα βρήκε από χθες έναν απροσδόκητο σύμμαχο: την ιστορικότερη εφημερίδα της Βρετανίας, τους Times του Λονδίνου, τους εκπροσώπους του πλέον συντηρητικού κομματιού της χώρας, τους πιο σκληρούς υποστηρικτές της παραμονής των Μαρμάρων σε Βρετανικό έδαφος. Η παραδοσιακή εφημερίδα των Συντηρητικών αλλάζει για πρώτη φορά θέση υποστηρίζοντας πως πλέον τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής είναι ακατάρριπτα. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνει πως «πλέον η επιχειρηματολογία υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Αθήνα έχει καταστεί σαρωτική». Τι μεσολάβησε και ο εκφραστής της πιο συντηρητικής πτυχής της Βρετανίας, παίρνει θέση υπέρ της ελληνικής πλευράς; 

Προφανώς η κυρίαρχη άποψη στη Βρετανία και σε άλλες χώρες είναι πια πως τα μουσεία δεν μπορούν να διατηρούν στις συλλογές τους μνημεία που αποτελούν βασικά στοιχεία της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας ενός άλλου έθνους. Και πως στη διάρκεια του 21ου αιώνα, είναι αδιανόητο να αφήνεις ένα μεγαλειώδες μνημείο του ανθρώπινου πολιτισμού διασκορπισμένο σε διαφορετικά σημεία ανά την υφήλιο. Με άλλα λόγια, η συζήτηση περί ιδιοκτησίας ατονεί. Το αίτημα της επανένωσης γίνεται κυρίαρχο. Και κερδίζει εκατομμύρια υποστηρικτές σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως ο πόλεμος έχει κερδηθεί; Όχι. Βρισκόμαστε ίσως στο τέλος της αρχής. Νέες γενιές ανθρώπων θα κατανοήσουν την αξία των επιχειρημάτων, θα φύγουν από τη στενή οπτική του Βρετανικού μουσείου που φοβάται πως μια επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα αδειάσει τα ευρωπαϊκά μουσεία από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της αρχαιότητας. Δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Όλοι άλλωστε αρχίζουν να παραδέχονται πως η αξία του Παρθενώνα είναι μοναδική. Η συζήτηση ξεκινάει από τη βάση και φτάνει αργά και σταθερά στο πεδίο της ηγεσίας. Έχουμε ίσως ακόμη να δούμε πολλά. Όμως ποτέ άλλοτε το αίτημα της επανένωσης του σημαντικότερο μνημείου της Ευρώπης δεν είχε τόσο πολλούς υποστηρικτές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA