ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/01/2022 13:49

Σκληρή απάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ιστορία ούτε παραχαράσσεται ούτε διαγράφεται

Απαντήσεις στην Τουρκία για την επίθεση στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου - «Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου - «Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ

Σκληρή απάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ιστορία ούτε παραχαράσσεται ούτε διαγράφεται
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα μετά την αήθη επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» τις αναφορές της σε Γενοκτονία των Ποντίων. Απάντηση στην Τουρκία για την επίθεση που εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» τις δηλώσεις της για Γενοκτονία των Ποντίων κατά την ομιλία της στην παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στο Ελληνικό, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Διαβάστε ακόμη: Πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

«Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, όπως οι Γενοκτονίες, είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες. Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημειώνεται πως το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμα» όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή και «η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική Γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα για συχνές «ψευδείς κατηγορίες», υποστηρίζοντας ότι «τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς» και σημείωνε παράλληλα πως: «θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Επιτροπής Έρευνας των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προέκυψαν από τις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου».

Αντίδραση και από το ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση για το ίδιο ζήτημα εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών: «Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ