Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και τα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός για την πανδημία στη χώρα. Παράλληλα, ο κ. Ξανθός είπε ότι τα τεστ και συνταγογραφούνται και παρέχονται δωρεάν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και έδωσε παραδείγματα.

Αναλυτικά, ο κ. Ξανθός αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου εμφανίστηκε χωρίς την παραμικρή διάθεση αυτοκριτικής για τη μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημίας, επιμένοντας στη γραμμή της επιτυχούς διαχείρισης. Η απουσία ενσυναίσθησης τον οδήγησε δε στην παρομοίωση του εξελισσόμενου 5ου κύματος της πανδημίας με «καλοκαιρινό μπουρίνι», προσπερνώντας την εκτίναξη των κρουσμάτων, τη ραγδαία αύξηση των νοσηλειών, και τις συνεχιζόμενες απώλειες που τον τελευταίο μήνα  έχουν ξεπεράσει τις 2.300.

O κ. Μητσοτάκης, απολύτως παραπειστικά μας διαβεβαίωσε ότι τα τεστ δεν συνταγογραφούνται και δεν παρέχονται δωρεάν πουθενά στην Ευρώπη, κάτι το οποίο είναι απόλυτα ανακριβές. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα τεστ είναι δωρεάν για τους πολίτες κατόπιν συνταγογράφησης, με εμφάνιση συμπτωμάτων ή στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης μετά από επαφή με κρούσμα.

Στη Γαλλία συνταγογραφούνται δωρεάν τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους, τους ανήλικους και για τους ανεμβολίαστους πολίτες, στην Αγγλία πραγματοποιείται δωρεάν τεστ στο NHS (το βρετανικό ΕΣΥ) εφόσον εμφανιστούν κοινά συμπτώματα του κορονοϊού ή κριθεί αναγκαίο μετά από υπόδειξη κάποιας δημόσιας υπηρεσίας, στη Γερμανία το PCR συνταγογραφείται κατόπιν εμφάνισης συμπτωμάτων, στην Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Αυστρία επίσης συνταγογραφείται και αποζημιώνεται από το Δημόσιο. Δωρεάν είναι τα τεστ στη Σουηδία και στη Δανία, αλλά κατόπιν συνταγογράφησης τα τεστ είναι δωρεάν και σε βαλκανικές χώρες, όπως και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ενώ απαιτείται άμεσα η αναβάθμιση της επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, μέσα από την σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών και εργαστηρίων, καθώς και τη συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών και rapid τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε μια κρίση δημόσιας υγείας, με όρους ατομικής ευθύνης και ατομικού κόστους.

Συνεχίζουμε να ακολουθούμε δηλαδή την απόλυτη συνταγή αποτυχίας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA