Μενού
  • Α-
  • Α+

Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς το πλαίσιο περιορισμών για τον κορονοϊό ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader, στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν δύο στοιχεία: τις δηλώσεις των self test από τα σχολεία, αλλά και τα στοιχεία που ενσωματώνονται στο σύστημα γύρω στις 09:00 το πρωί. 

Εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, τότε μπορεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης να τεθεί ζήτημα μερικής χαλάρωσης των περιορισμών, χωρίς δραματικές αλλαγές. Για παράδειγμα, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν απολύτως ανώδυνο να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση, εφόσον παραμένει το ισχύον ωράριο, αλλά και η απαγόρευση των όρθιων. Παράλληλα, μπορεί και πάλι να τεθεί ζήτημα για αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, χωρίς πάλι να πρόκειται για μεγάλη αλλαγή. 

Από εκεί και πέρα, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να μπει στον Φεβρουάριο με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για τους πολίτες, εφόσον η πανδημία συνεχίσει να κινείται καθοδικά, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η Όμικρον ήρθε επιθετικά και φεύγει σχετικά γρήγορα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader, εντός των κλειστών συσκέψεων ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται αναφανδόν υπέρ της σημαντικής άρσης περιορισμών από τις αρχές του επόμενου μήνα, προκειμένου να σταλεί και ένα μήνυμα κανονικότητας προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 

«Έχουμε αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανακοινώσαμε τη στρατηγική, άρα πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν. Ένας από τους λόγους ήταν, πιστεύω, το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αποφασίσαμε να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά για άτομα άνω των 60 ετών. Γνωρίζω ότι αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη συζήτηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ήθελα απλώς να μοιραστώ την εμπειρία μας μαζί σας», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. Έτσι, η σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, συνδυαστικά με τη διαφαινόμενη μείωση της διασποράς του ιού, συνιστούν ισχυρά επιχειρήματα για μια γενναία άρση περιορισμών από τις αρχές Φεβρουαρίου. 

Το αν, βεβαίως, η άρση θα είναι πλήρη ή απλώς γενναία μένει να φανεί. Και αυτό γιατί υπάρχουν δύο γραμμές σκέψεις: οι «θαρραλέοι» που είναι της άποψης ότι, με την Όμικρον να εκφυλίζεται, δεν υπάρχει αφήγημα διατήρησης των περιοριστικών μέτρων, και οι «επιφυλακτικοί» που είναι της άποψης ότι η άρση περιορισμών μπορεί να είναι γενναία, αλλά όχι…υπερβολικά γενναία, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναζωπύρωση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA