Μενού
  • Α-
  • Α+

Χθες σημειώθηκε νέα υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κανδελιούσσα, κάτι που συνέβη για τρεις συνεχόμενες ημέρες αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η συγκεκριμένη νησίδα, που είναι από τις ακατοίκητες ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο, βρίσκεται δυτικά της νήσου Νισύρου, ενώ τα τουρκικά drones αναγνωρίζονται και αναχαιτίζονται κατά πάγια τακτική από την Πολεμική Αεροπορία.

Διαβάστε ακόμη: Ελλάδα - Τουρκία: «Φωτιές» άναψε ο Ροζάκης - Ομοβροντία κατά Άγκυρας για τη Λωζάνη από κυβέρνηση και Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία σχεδιάζει να ενισχύσει το στόλο της με δεκάδες οπλισμένα μη επανδρωμένα σκάφη, ενώ η τουρκική αμυντική βιομηχανία σχεδιάζει τη ναυπήγηση μη επανδρωμένων πλοίων. Στην Αθήνα υπάρχει η αίσθηση πως η Τουρκία τεστάρει τις αντιδράσεις της Αθήνας, ενώ βλέπουν και προσπάθεια επίδειξης υπεροχής σε ένα τεχνολογικό πεδίο που η Τουρκία ούτως ή άλλως έχει ήδη διακριθεί σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.  

Συνεχίζεται η επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τη σκυτάλη πήρε η εφημερίδα Χουριέτ η οποία κατηγορεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για καλλιέργεια κλίματος έντασης, στον απόηχο δηλώσεων της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Καθημερινή, όπου εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα επιθυμεί τη συνύπαρξη, με σεβασμό όμως τόσο στην ιστορική μνήμη όσο και στις εθνικές κόκκινες γραμμές. Στην Αθήνα οι επιθέσεις στα πρόσωπα της Προέδρος της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό αλλά και στον υπουργό Εξωτερικών διαβάζονται και μέσα υπό το πρίσμα της οιονεί προεκλογικής περιόδου στην οποία ατύπως έχει η γειτονική χώρα. Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε τους Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας, με αφορμή την ανάληψη από τη Γαλλία της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά ιδίως «στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» όπως χαρακτηριστικά είπε. Την ίδια ώρα, μετά την αμηχανία που προκάλεσε το αμερικανικό non paper για τον EastMed, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης με την Αν. Μεσόγειο. «Η διασύνδεση μέσω ηλεκτρικής ενέργειας με την Ευρώπη θα ενώσει ενεργειακά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, επιτρέποντας τις μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε σχετικά εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επαφές Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας είχε χθες συνάντηση και με τον πρέσβη του Κατάρ, με τις διμερείς σχέσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης, αλλά και με το Γερμανό Πρέσβη, Έρνστ Ράϊχελ. Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδη, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με την Κοσοβάρα υπουργό Εξωτερικών. Την Παρασκευή ο κ. Δένδιας αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κροατία.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA