Μενού
  • Α-
  • Α+

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα «έδειξε» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενόψει της σημερινής σύσκεψης των ειδικών όπου θα εξετάσουν τα δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Reader ότι τα μέτρα θα παραταθούν έως το τέλος Ιανουαρίου. Ο κ. Πλέυρης πρόκρινε την παράταση στα μέτρα, ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί καλύτερα η κατάσταση στη χώρα, καθώς υπάρχει προβληματισμός από την πορεία της μετάλλαξης Ομικρον.

Διαβάστε ακόμη: Ερχεται «black list» επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό – Θα δημοσιοποιούνται επωνυμίες

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της μετάλλαξης Ομικρον έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο» ανέφερε ο Θάνος Πλέυρης φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ σημειώνοντας παράλληλα πως: «υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή ενώ στην κοινότητα η Ο είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από “Δ” που αρρώστησαν στις γιορτές συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων». Και εξήγησε πως: «Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα».

Βασικό σημείο προβληματισμού είναι ότι η παρούσα φάση έχει τα χαρακτηριστικά της αποκλιμάκωσης, λόγω της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, κάτι που ωστόσο δεν αποτυπώνεται ακόμη, στους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σε ποσοστό 70% από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα την περίοδο των εορτών. Η παραλλαγή Όμικρον που κυριαρχεί δίνει πιο ήπια νόσηση, όμως η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία δεν θα αρχίσει να φαίνεται προτού περάσουν δύο βδομάδες από τώρα, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Όπως έχει ενημερώσει το reader.gr το επικρατέστερο σενάριο είναι η παράταση μίας επιπλέον εβδομάδας πέραν αυτής που έχει ήδη ανακοινωθεί.  Μέγαρο Μαξίμου και επιστήμονες αξιολογούν πέραν της πορείας των κρουσμάτων, που φαίνεται να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερα επίπεδα και τους σκληρούς δείκτες, με τις ΜΕΘ και τους νεκρούς να καταγράφουν σημαντική επιβάρυνση, κρίνοντας αμφότεροι ότι δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια χαλάρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν εισηγείται ούτε καν σημειακές αλλαγές, όπως η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ και οι ειδικοί δε φαίνονται διατεθειμένοι να ασχοληθούν ιδιαίτερα με το ενδεχόμενο μερικής άρσης των υφιστάμενων μέτρων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA