Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη δυνατότητα λήψης ειδικής άδειας λόγω νόσησης τέκνου από κορονοϊό σε εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα θεσπίζει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου. 

Διαβάστε ακόμηΒασίλης Κικίλιας: Ο υπουργός Τουρισμού βάζει πλώρη στην κρουαζιέρα

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η οποία τροποποιεί το άρθρο 16 του ν.4722/2020, η άδεια χορηγείται με απλή προσκόμιση θετικού διαγνωστικού τεστ (όπως ορίζουν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα), εφόσον δεν μπορεί να παρασχεθεί τηλεργασία, έχει διάρκεια έως 5 εργάσιμες ημέρες και καλύπτεται ως εξής:

  • για τις 4 πρώτες ημέρες απουσίας από την υπηρεσία
  • για την 5η ημέρα γίνεται χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Σημειώνεται, δε, πως κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας ο εργαζόμενος γονέας λαμβάνει το 50% των αποδοχών του, οι οποίες κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλονται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.

Η ειδική άδεια λόγω νόσησης τέκνου από COVID-19 ισχύει μέχρι τις 15 Απριλίου 2022, με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του υπουργού Εργασίας, χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων και δεν αφορά περιπτώσεις, στις οποίες ο ένας γονέας είναι άνεργος πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

Η άδεια αφορά γονείς: βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως την Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Δείτε την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας εδώ

Ειδική άδεια ασθενείας λόγω νόσησης του εργαζόμενου 

Με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID-19, με προσκόμιση θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρίς να απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.

Τι προβλέπεται για δημοσίους υπαλλήλους

Στη Βουλή κατατέθηκε και τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με την άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, τα παιδιά των οποίων νοσούν από κορονοϊό.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση επεκτείνεται η χορήγηση των προβλεπόμενων, κατά κείμενη νομοθεσία (άρθρο 2 ν.4682/2020), διευκολύνσεων για παροχή τηλεργασίας, εργασία πλήρους ωραρίου σε διαφορετικό χρόνο από τον προβλεπόμενο, μειωμένο ωράριο έως 25%, χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού και στους γονείς υπαλλήλους:

-δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ α’ και βαθμού και ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ φορέων Γενικής Κυβέρνησης, των οποίων τα τέκνα νοσούν από κορονοϊό.

Ειδικά για την άδεια ειδικού σκοπού αυτή χορηγείται σε γονείς: τέκνων, βρεφών, προνηπίων, νηπίων και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν έως και Γ’ Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα αναπηρία.

Η άδεια έχει χρονική διάρκεια έως 5 εργάσιμες ημέρες, εκ των οποίων έως 3 ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω νόσησης τέκνου από κορονοϊό και έως 2 ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Περαιτέρω, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, οι φορείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ή σε συγκεκριμένο προσωπικό, όπως οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA