Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι, η 332 μοίρα πετά στο μέλλον» ανέφεραν οι πιλότοι πετώντας πάνω από την Ακρόπολη. Λίγο νωρίτερα ο πύργος ελέγχου της 114ΠΜ υποδεχόταν τα αεροσκάφη λέγοντας «Γεράκι Red καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια». Με τι στιχομυθία αυτή η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας μπήκε σε μια νέα εποχή. Τα έξι υπερσύγχρονα Rafale αλλάζουν ισορροπίες και συσχετισμούς.

Διαβάστε ακόμη: «Ο μπαμπάς μου έφερε τα Rafale» - Τα παιδιά των πιλότων συγκινούν στην Τανάγρα

Με την απόκτηση των Rafale, η δύναμη πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστεί, καθώς τα προηγμένα συστήματά τους προσφέρουν αεροπορική υπεροχή. Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου παρέχει δυνατότητα ενεργού Stealth που επιτρέπει στον πιλότο του γαλλικού μαχητικού να κάνει jamming στο αντίπαλο αεροσκάφος χωρίς το ραντάρ του εχθρικού μαχητικού να καταλαβαίνει ότι στην περιοχή υπάρχει άλλο τζετ. Ως δικινητήριο αεροσκάφος, απέναντι σε μονοκινητήρια μαχητικά όπως τα F-16, το Rafale έχει πλεονέκτημα. Μπορεί να εκτελεί με μεγαλύτερη άνεση αποστολές συνοδείας ενώ παράλληλα έχει τον χρόνο να εμπλέκεται σε αερομαχίες προσφέροντας σε άλλα φίλια μονοκινητήρια αεροσκάφη τον χρόνο για να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος, πολλαπλών ρόλων, που μπορεί να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε επιχείρηση αεράμυνας, αναγνώρισης και εναέριας υπεροχής, επιθέσεις ακριβείας σε στόχους εδάφους και συντριπτικά αντιπλοϊκά πλήγματα με εντυπωσιακή ακτίνα μάχης, που σε κάθε περίπτωση καλύπτει γεωγραφικά τον χώρο προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και την ευρύτερη περιοχή διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας.

Παρών στην επίσημη υποδοχή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός  μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπέμποντας ηχηρά μηνύματα αποτρεπτικής ισχύος και εμβάθυνσης των διεθνών συμμαχιών της χώρας εν μέσω της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας και της ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε δηλώσεις του κατά την παραλαβή των Rafale πως «δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοιχτά και τα παράθυρα του διαλόγου».

Εκνευρισμός στην Αγκυρα για την άφιξή τους στην Ελλάδα 

H παραλαβή των έξι μαχητικών Rafale προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία και ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο αξιωματούχων την ώρα που η Άγκυρα έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F35 και παλεύει να κρατηθεί στο προγραμμα των F-16.

Η ιστοσελίδα του τουρικού δικτύου Haber7 μάλιστα μετέδωσε σε ζωντανή μετάδοση την είδηση ότι προσγειώθηκαν τα πρώτα ελληνικά Rafale, ενώ η εφημερίδα Yenisafak αναφέρει σε παρόμοιο δημοσίευμα πως ήδη έφτασαν στην Ελλάδα τα μαχητικά 4ης προς 5ης γενιάς. Πάντως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζεται και υπενθύμισαν πως η χώρα μας θα παραλάβει και τις φρεγάτες belhara.

Ο έντονος εκνευρισμός της Αγκυρας είναι δηλωτικός των νέων δεδομένων, που συνεπάγεται η κατακόρυφη αναβάθμιση κρούσης συνολικά του ελληνικού αεροπορικού στόλου με αιχμή του δόρατος τα 24 Rafale, που θα τροχοδρομήσουν στον αεροδιάδρομο της Τανάγρας με όλα τα όπλα που μπορούν να φέρουν. Το μαχητικό 4,5 γενιάς είναι ένα πραγματικό υπερόπλο με στρατηγικά χαρακτηριστικά, καθώς μπορεί να εξαπολύσει τρομακτικό φόρτο βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς τα αντίπαλα αεροσκάφη να έχουν τη δυνατότητα διαφυγής εντός της επιχειρησιακής ζώνης του.

Στην κορυφή των όπλων των δελταπτέρυγων αεροσκαφών βρίσκεται ο πύραυλος αέρος - αέρος Meteor με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα και ταχύτητα άνω των 4 Mach καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Πρόκειται για το πιο φονικό βλήμα εναέριας μονομαχίας με την μεγαλύτερη ακτίνα προσβολής, που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους οι δυτικές πολεμικές αεροπορίες. Εκτός από τον Meteor τα ελληνικά Rafale θα «φορτωθούν» με το πλήρες πακέτο πυραύλων της γαλλικής εταιρείας οπλικών συστημάτων ΜBDA φέροντας τα βλήματα RF MICA και IR MICA, τον αντιπλοϊκό Exocet AM39 B2M2 και τον πύραυλο πλεύσης μεγάλου βεληνεκούς SCALP EG.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA