Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναρμόδια Υπουργεία, πολιτική προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, στρατός, ΕΚΑΒ, Δήμοι, Περιφέρειες και ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή σε εγρήγορση και υπό διαρκή συντονισμό μέσω αλλεπάλληλων συσκέψεων, θέτοντας στο μικροσκόπιο τους όλα τα δεδομένα της κακοκαιρίας Ελπίς, με στόχο η κρατική μηχανή να δράσει προληπτικά και εντέλει αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα.

Κακοκαιρία Ελπίς: Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τα χιόνια και την κακοκαιρία στην Ελλάδα

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων, με ισχυρές χιονοπτώσεις και παγετό, που αναμένεται να ενταθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας από σήμερα το πρωί και για το επόμενο 48ωρο, έχει θέσει την κυβέρνηση σε συναγερμό με πρωταρχικό μέλημα όλων την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τη διατήρηση των μεγάλων ιδίως οδικών δικτύων ανοιχτών, καθώς και την αποφυγή εκτεταμένου black out σε οποιαδήποτε περιοχή.

Πρόκειται κατ’ ουσίαν για ένα κρίσιμο crash test για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι στην περσινή κακοκαιρία υπό την κωδική ονομασία «Μήδεια» δεν είχε πάρει τον καλύτερο δυνατό βαθμό, όταν ο χιονιάς παρέλυσε σε μεγάλο βαθμό την Αττική και άφησε για μέρες  -εξαιτίας της πτώσης δέντρων- χωρίς ρεύμα και νερό ολόκληρες περιοχές των Βορείων Προαστίων, προκαλώντας κοινωνική γκρίνια και σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι αφενός η κακοκαιρία να μην ξεπεράσει τον κρατικό μηχανισμό, αφετέρου να έχουν προετοιμαστεί όλοι στο μέγιστο βαθμό, μειώνοντας κάθε ρίσκο και ενδεχόμενη «στραβή», γι’ αυτό και από χθες έχει ενεργοποιηθεί το 112 και παράλληλα το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δίνει διαρκώς οδηγίες προς αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων αλλά και τρόπων αντιμετώπισης κινδύνων.

Υπό το πρίσμα της αποφυγής ρίσκου αποφασίστηκε από τους αρμοδίους το διήμερο κλείσιμο των σχολείων και η λειτουργία της τηλεκπαίδευσης σήμερα και αύριο στις περιφέρειες και τις περιφερειακές ενότητες, που αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τα φαινόμενα. Η εκτίμηση ήταν πως πέραν της αδυναμίας σωστού αερισμού των σχολικών αιθουσών λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και άρα κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, υπήρχε σοβαρή πιθανότητα οι μαθητές να αναγκαστούν να επιστρέψουν στο σπίτι το μεσημέρι ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει το φαινόμενο των ισχυρών χιονοπτώσεων με την πλέον ισχυρή του ένταση.

Σημαντική μάχη θεωρείται και αυτή της αδιάκοπης ηλεκτροδότησης μέχρι το τελευταίο χωριό της χώρας, γι’ αυτό και ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται επί ποδός και έχει προχωρήσει ήδη σε κοπές δέντρων και κλαδιών γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA