Μενού
  • Α-
  • Α+

Έντεκα χρόνια μετά την τελευταία της συνεδρίαση, τον Οκτώβριο του 2010, επανενεργοποιείται η Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας - Τουρκίας σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι εργασίες της πρόκειται να ολοκληρωθούν με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη και τον Υφυπουργό Εμπορίου της Τουρκίας Μουσταφά Τουζτσού. Τη συνάντηση θα χαιρετίσουν οι υπουργοί Τουρισμού των δυο χωρών, Βασίλης Κικίλιας και Μεχμέτ Νούρι Ερσόϊ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές θα συζητήσουν θέματα τουρισμού, ενεργειακά, συγκοινωνίες κι εμπόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές αναμένεται να ανακοινώσουν εξελίξεις και στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, ζήτημα που εδώ και καιρό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της οικονομικής συνεργασίας. 

Διαβάστε ακόμη: Αθήνα: Εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με το Τελ Αβίβ

«Το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας με τους Τούρκους σε θέματα εθνικής, στρατηγικής, πολιτικής σημασίας δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία, το εμπόριο, τη ναυσιπλοΐα, τον τουρισμό και άλλα θέματα» δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κ. Φραγκογιάννης, προσθέτοντας πως η θετική ατζέντα έχει τρία πλεονεκτήματα: πρώτον, αντιμετωπίζει τα θέματα που χρονίζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεύτερον, κρατά ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας και τρίτο δημιουργεί ένα θετικό κλίμα που μπορεί να βοηθήσει τις υπόλοιπες σημαντικές συζητήσεις κι εξελίξεις στην περιοχή.

Η συνάντηση των δυο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που μιλώντας στην φιλοκυβερνητική Μιλιέτ, δήλωσε, αναφερόμενος στην προμήθεια των γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ελλάδα πως «τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για κανονική άμυνα, αλλά πολύ λίγα για την Τουρκία».  Συμπλήρωσε δε πως«η Τουρκία δεν έχει μαξιμαλιστικές επιδιώξεις ούτε επιβουλεύεται τα εδάφη καμίας χώρας, αλλά κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, πολιτικοί, συνταξιούχοι διπλωμάτες και απόστρατοι στρατιωτικοί συνεχίζουν να ξεσηκώνουν τον ελληνικό λαό εναντίον της Τουρκίας».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Δένδιας 

Ο  Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει μαζί με τους ομόλογούς του σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, που διοργανώνει ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΣΕΥ θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη. Θα ακολουθήσει συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το τελευταίο θέμα, των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με  τον Αμερικανό ομόλογό τους, Άντονι Μπλίνκεν. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για την πολιτική της ΕΕ στην περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού, καθώς και για τις εξελίξεις στο Μαλί και το Σουδάν. Επιπλέον, θα συζητηθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κατόπιν κοινής πρότασης της Ελλάδας και της Κροατίας. Τέλος, στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Miroslav Lajčák.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA