Μενού
  • Α-
  • Α+

Συγγνώμες από όλα τα κυβερνητικά στελέχη μαζί με «αιχμές» για την Αττική Οδό είχε το... μενού των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων το απόγευμα της Τρίτης (25/1), την ώρα που αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και αναμένεται να αποδοθούν ευθύνες για τους χειρισμούς που υπήρξαν με την κακοκαιρία Ελπίς. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, ανέφερε πως «οι εικόνες που είδαμε μας πλήγωσαν» ενώ ζήτησε συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν στους δρόμους της Αττικής επισημαίνοντας πως υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν όταν πρέπει.

Στην παρουσία του στο κεντρικό δελτίο του STAR, ο υπουργός ανέφερε ότι η κακοκαιρία «Ελπίς» αιφνιδίασε τον κρατικό μηχανισμό, καθώς ναι μεν υπήρχε πρόβλεψη των μετεωρολόγων, αλλά «ήταν εντονότερο από το αναμενόμενο και ήρθε και νωρίτερα». «Έλειπαν τα αναγκαία ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρόγνωσης που θα έκανε την ανταπόκριση του κράτους καλύτερη», ανέφερε. Παραδέχτηκε δε, ότι για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων που απαιτούν τη συνέργεια και τη συνεργασία πολλών φορέων, «δεν υπάρχει η ανάλογη εμπειρία. Για αυτό τα αντανακλαστικά μας δεν ήταν τα αναμενόμενα», αν και σε σχέση με τη «Μήδεια», η «ανταπόκριση ήταν καλύτερη».

«Λυπούμαστε για αυτό που έγινε αλλά θα μάθουμε από αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν συγκαλύπτουμε καμία δυσκολία, αλλά θέλουμε να μαθαίνουμε από αυτές». Και υπογράμμισε: «Έχουμε αποδείξει ότι όταν εντοπίζεται αστοχία, αυτή θεραπεύεται». «Προφανώς ο μηχανισμός χρειάζεται βελτίωση», σημείωσε, ενώ ενημέρωσε ότι μέχρι αύριο θα έχουν αποκατασταθεί παντού τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, καθώς παραμένουν χωρίς ρεύμα περίπου 5.000 συνδέσεις. Σχετικά με το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών, ο υπουργός ήταν σαφής: «Ευθύνες θα αποδοθούν, στην ώρα τους όμως, τώρα είμαστε ακόμα στη μάχη».

Ερωτώμενος για τις ευθύνες της Αττικής Οδού, ανέφερε: «Η εταιρεία δείχνει ότι έχει αναλάβει την ευθύνη της, με τη συμφωνία καταβολής αποζημιώσεων έπειτα από το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού και της παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, είναι κρίμα όμως όλο αυτό γιατί επί 20 χρόνια ήταν υποδειγματική η λειτουργία του δρόμου». Ωστόσο, ανέφερε ότι έπονται κυρώσεις κατά της εταιρείας. «Θα υπάρξουν κι άλλες κυρώσεις, έπειτα από τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείο Υποδομών. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα τους αποδοθούν ευθύνες».

Καραμανλής: Δεν έγιναν αυτά που έπρεπε

Συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για την ταλαιπωρία που έζησαν στην Αττική Οδό χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί ζήτησε από την πλευρά του και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. «Να τονίσω ότι εκ μέρους της κυβέρνησης ζητήσαμε συγγνώμη απ' όσους ταλαιπωρήθηκαν», τόνισε αρχικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και επέρριψε τις ευθύνες στην Αττική Οδό: «Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τα πάντα. Είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις απ' όλους τους παραχωρησιούχους ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ζήσουμε αυτές τις εικόνες ντροπής, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Ο παραχωρησιούχος έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρησης του δρόμου. Δεν έγιναν αυτά που έπρεπε».

«Για πρώτη φορά είδαμε ότι πέρα από το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, έγινε ένα βήμα που δεν έχει γίνει ποτέ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήρθε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να καταβληθούν 2.000 ευρώ», πρόσθεσε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι τα 2.000 ευρώ δεν αποστερούν το δικαίωμα από τους πολίτες να κινηθούν νομικά κατά της Αττικής Οδού. «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά που έγιναν χθες. Ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν. Αύριο θα υπάρξει υπουργικό συμβούλιο και θα αποδοθούν ευθύνες», κατέληξε.

Οικονόμου: Η ειλικρινής συγγνώμη και οι αιχμές στους μετεωρολόγους

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στο «χάος» που προκλήθηκε στο οδικό δίκτυο της Αττικής ζήτησε μία ειλικρινή συγγνώμη στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπήρχε πρόβλεψη για τέτοιας έντασης φαινόμενα». «Θέλω αρχικά να ζητήσω μία ειλικρινή συγγνώμη στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν εγκλωβισμένοι μακριά από τα σπίτια τους σε τέτοιες συνθήκες και σε όσους εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται χωρίς να έχουν ρεύμα. Παραμένει προτεραιότητα αυτή την ώρα η αποκατάσταση των ζημιών, να μεταφερθούν οι άνθρωποι με ασφάλεια στα σπίτια τους, καθώς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη μία προσπάθεια απεγκλωβισμού αλλά και προσπάθεια αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης», ανέφερε αρχικά ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο Mega.

«Από εκεί και πέρα είχαμε ένα φαινόμενο το οποίο δημιούργησε προβλήματα τα οποία ξεπέρασαν τους όποιους σχεδιασμούς με ευθύνες συγκεκριμένες σε κάθε επίπεδο. Είμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές αλλά και την αγανάκτηση των συμπολιτών μας που ταλαιπωρήθηκαν. Από το πρωί της Τρίτης έχει ληφθεί μία σειρά πρωτοβουλιών, από τις αποζημιώσεις που παίρνουν οι συμπολίτες μας μέχρι και τις πολύ δραστικές παρεμβάσεις του κρατικού μηχανισμού σε όλο το λεκανοπέδιο όπου χρειαστεί και απαιτηθεί», συμπλήρωσε. «Δεν θα χρησιμοποιήσω δικαιολογίες. Καταρχάς δεν υπήρχε πρόβλεψη για τέτοιας έντασης φαινόμενα. Μιλούσαμε για μία σφοδρή χιονόπτωση, σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε όμως πρόβλεψη που να επιβάλει την απόφαση της καθολικής αργίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από το πρωί της Δευτέρας. Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων πάρθηκε λόγω της αυξημένης ευαισθησίας λόγω των δεδομένων συνθηκών», δήλωσε ο κ. Οικονόμου σχετικά με την καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων.

«Η πρόβλεψη που υπήρχε ήταν ότι θα ξεκινούσε το φαινόμενο από την ανατολική Αττική και θα έφτανε στο κέντρο της Αθήνας περί το μεσημέρι και το απόγευμα, με μία σφοδρότητα, ωστόσο η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε και αυτές τις προγνώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρθεί απόφαση για καθολική αργία από τη Δευτέρα το πρωί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου. «Δεν υπήρχε πρόγνωση που να δικαιολογεί και να επιβάλει το κλείσιμο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Δεύτερον, κάθε δρόμος έχει και έναν υπεύθυνο. Από τους μεγάλους εθνικούς δρόμους έως και το πιο μικρό στενάκι, υπάρχει υπεύθυνος για τους δρόμους αυτούς. Όσες αρρυθυμίες παρατηρήθηκαν πρέπει και να αξιολογηθούν και να επαναξιολογήσουμε την σωστή προετοιμασία και την αποτελεσματικόητα», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μετά την αποκατάσταση των ζημιών θα γίνουν εισηγήσεις και θα αποδοθούν ευθύνες σχετικά με το τί δούλεψε καλά και τί όχι. Στο θέμα της Αττικής Οδού υπήρχαν δεσμεύσεις ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα, ωστόσο αυτό δε συνέβη. Όσο αφορά στα τρένα, εκτός από τις αδυναμίες του κράτους, αποδείχθηκε ότι ούτε οι ιδιωτικές εταιρείες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πίεση των φαινομένων και να παράσχουν τις υπηρεσίες που όφειλαν στους πολίτες. Γι’ αυτό τον λόγο, απαιτήσαμε την αποζημίωση όλων αυτών των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν», κατέληξε λέγοντας ο κ. Οικονόμoυ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA