ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/01/2022 15:05

Κορονοϊός: Πώς θα χορηγηθούν τα αντιικά φάρμακα - Ποια η διαδικασία

Αυτή είναι η διαδικασία για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων - Ποιοι τα δικαιούνται σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα - Ανησυχία για τον υψηλό αριθμό θανάτων

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Πώς θα χορηγηθούν τα αντιικά φάρμακα - Ποια η διαδικασία
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Τη διαδικασία χορήγησης των αντιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες που συστήνεται η συγκεκριμένη θεραπεία, περιέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι κάποιος που διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό είτε με rapid ή με μοριακό τεστ και εφόσον έχει κάποια συμπτώματα πριν περάσουν ημέρες, στην αρχή της νόσου, τον βλέπει ο γιατρός του και εφόσον αυτός κρίνει ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, κάνει την αίτηση όπως γινόταν με τα μονοκλωνικά, που πηγαίνει στη σχετική πλατφόρμα και στην επιτροπή που κρίνει αν πράγματι πρέπει ο ασθενής να τα πάρει.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ακόμη 10.000 υγειονομικοί σε αναστολή εργασίας από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Από κει και πέρα, με το που πάρει την έγκριση ο ασθενής, μπαίνει στο ίντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet, υπογράφει ότι θέλει να πάρει τα φάρμακα, γιατί έχουν μεν έγκριση στην Αγγλία αλλά δεν έχουν τελειώσει με τον EMA, άρα πρέπει να δοθούν με συγκατάθεση του ασθενούς. Στην συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, επιβεβαιώνεται η διεύθυνση και τα φάρμακα είναι στο σπίτι του μέσα σε 24 ώρες».

Video Loading...

Σε ποιους χορηγούνται τα αντιικά φάρμακα

Όπως διευκρίνισε η κυρία Γκάγκα, ότι τα αντιικά χορηγούνται σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, ανοσοκατεσταλμένοι, χημειοθεραπευόμενοι, με ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου τον τελευταίο χρόνο. Είναι ουσιαστικά οι ίδιες ομάδες που υπήρχαν για τα μονοκλωνικά, για μεγάλες ηλικίες, με συνυπάρχοντα προβλήματα και δεν δίνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς και σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Ανησυχία για τον υψηλό αριθμό θανάτων

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του υψηλού αριθμού θανάτων, η κ. Γκάγκα επεσήμανε ότι με στοιχεία που προκύπτουν από την καθημερινή επιτήρηση των θανάτων «60 άνθρωποι είναι άνω των 80 ετών που καταλήγουν έως και 102-104 ετών που έχουν και συνυπάρχοντα προβλήματα. Πολλά άλλα άτομα έχουν πολλά προβλήματα υγείας, άρα είναι πολύ πιο ευάλωτοι.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν κάνουν πνευμονία, δεν είναι στις εντατικές. Σε αυτές τις ηλικίες ένα ήπιο κρυολόγημα απορρυθμίζει την καρδιακή τους λειτουργία, την νεφρική λειτουργία. Δεν είναι οξείς θάνατοι που χρειάζονται μονάδα, όπως άνθρωποι ανοσοεπαρκείς».
Ακόμη προσέθεσε ότι «άλλες χώρες πιθανότατα αυτούς τους θανάτους τους βάζουν σαν φυσιολογικούς θανάτους και όχι σαν θανάτους COVID-19. Εμείς από την αρχή, όποιος μπαίνει στο νοσοκομείο με θετικό τεστ, θεωρείται εισαγωγή κόβιντ εκτός αν το θετικό τεστ είναι τυχαίο για κάποιον άνθρωπο που εισάγεται μετά από κάποιο ατύχημα, κάποιο τροχαίο. Ανά εκατομμύριο κατοίκους έχουμε λιγότερους θανάτους από όσους έχει η Αγγλία, η Ιταλία. Αυτό τον καιρό έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα και στην Ελλάδα έχομε μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού ειδικά στις περιοχές που έχουμε περισσότερους θανάτους, δηλαδή οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ