Μενού
  • Α-
  • Α+

Ερχονται αλλαγές το επόμενο διάστημα στην Πολιτική Προστασία. «Δωμάτια πολέμου» ή αλλιώς «war room», άμεση επικοινωνία των φορέων και αναμόρφωση της μέχρι τώρα λειτουργίας για την επίλυση των έκτακτων φαινομένων όπως κακοκαιρία και φωτιές είναι το νέο μοντέλο που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. 

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Συναγερμός για τη νέα κακοκαιρία: Ανησυχία για πλημμυρικά φαινόμενα

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν σαφής: Ζήτησε συγγνώμη προσωπικά από τους πολίτες για το χάος που επικράτησε από την κακοκαιρία Ελπίς, καταλόγισε τις ευθύνες του στην Περιφέρεια Αττικής αλλά έδωσε και την πρώτη «κίτρινη κάρτα» στον Χρήστο Στυλιανίδη. Με δεδομένο, λοιπόν, το μήνυμα της κυβέρνησης να μην χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή (όπως τονίστηκε στις φωτιές του καλοκαιριού σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο) έρχονται ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας στις στιγμές της κρίσης. Οι αλλαγές αυτές, μάλιστα, αναμένεται να λύσουν τις χρόνιες αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες σχετικά με το ποιος τελικά φταίει κάθε φορά που η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και οι μεν επιρρίπτουν την ευθύνη στους δε... 

Ολες οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία 

Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το χάος που επικράτησε ήταν ξεκάθαρος σε όλους και πέρασε το μήνυμα για αλλαγές. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμη στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών». 

Με αυτή του την τοποθέτηση προανήγγειλε, ουσιαστικά, τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες του Reader αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα αφορούν τους εξής τομείς: 

  • Η πιο βασική τομή που πρόκειται να γίνει είναι η νέα φιλοσοφία, με την οποία πρέπει να λειτουργεί το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ). Βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός κεντρικού συντονιστικού κέντρου για τη διαχείριση κινδύνων, καταστροφών ή έκτακτων αναγκών. Αυτό το συντονιστικό κέντρο θα λειτουργεί με έδρα την Πολιτική Προστασία και εκεί όλοι οι ιθύνοντες (ΕΛ.ΑΣ. ΔΕΔΔΗΕ, παραχωρησιούχοι διαχείρισης οδικού δικτύου) αλλά και με τη συμμετοχή υπευθύνων από το ΕΚΑΒ, την Περιφέρεια και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας που έχουν εμπλοκή σε κάποιο έκτακτο γεγονός θα λαμβάνουν αποφάσεις από κοινού. Θα είναι όλοι παρόντες την ώρα της κρίσης, για να μην μπορεί κανείς να επιρρίψει την ευθύνη στον άλλο.  
  • Το Συντονιστικό αυτό θα είναι πλέον μια κεντρική δομή με μεταβλητή ανάλογα με το έκτακτο γεγονός σύνθεση. Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αυτό το Συντονιστικό θα είναι η μετεξέλιξη του σημερινού ΕΣΚΕΔΙΚ, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις καταστάσεις κρίσεων. Τη δομή θα έχει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης, αλλά μένει να φανεί ποιος θα είναι ο επικεφαλής. Στους σχεδιασμούς, πάντως, έχει εμπλοκή και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος. 
  • Στόχος της νέας δομής είναι η διαλειτουργικότητα, η επικοινωνία των συστημάτων και των φορέων δηλαδή, αλλά και η «χωροταξική» συνύπαρξη των αρμοδίων. Ανάλογα με την κρίση, άλλοι θα είναι οι συμμετέχοντες. Για παράδειγμα σε έναν χιονιά, η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, ο ΔΕΔΔΗΕ, οι παραχωρησιούχοι αυτοκινητροδρόμων, η ΕΜΥ, το ΕΚΑΒ, το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Παιδείας κ.ο.κ. Σε μια περίπτωση πλημμύρας, μπορεί να αλλάξει η σύνθεση. 
  • Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να είναι μέσα σε ένα «δωμάτιο πολέμου», ένα war room κατά τα αμερικανικά πρότυπα, όπου θα συζητούν και δεν θα επικοινωνούν απλά τηλεφωνικά μεταξύ τους. Θα υπάρχει και υποστήριξη επιστημόνων, σε πρώτη φάση σε συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα κ.λπ. 

Πιθανές οι προσλήψεις στην Πολιτική Προστασία

Το σχέδιο για το νέο μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας απαιτεί και προσλήψεις που θα γίνουν αλλά όχι σε αυτή τη φάση. Η Πολιτική Προστασία έχει μόλις 38 υπαλλήλους και όλοι οι υπόλοιποι είναι συνεργαζόμενοι ή εξωτερικοί συνεργάτες. 

Ολα τα παραπάνω σχεδιάζεται να γίνουν από το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» με προϋπολογισμό 1,7 δισ. Ευρώ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 595 εκατ. ευρώ, Ταμείο Ανάκαμψης: 408 εκατ., ΕΣΠΑ 2021-2027: 714 εκατ.), για την ολική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Αυτά τα χρήματα θα αφορούν τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων, την αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων κ.ο.κ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA