Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος παραχώρησε συνέντευξη εφ όλης της ύλης κι αναφέρθηκε εκτενώς στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο την πολιτική ζωή του τόπου όσο και στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η παράταξη δεν... τρομοκρατείται από την πρόταση μομφής και τονίζει ότι ακόμα κι αν γίνει «αύριο» προσφυγή στις κάλπες η Νέα Δημοκρατία υπερτερεί σε όλους τους τομείς.

Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ μίλησε στην makthes και δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη Θεσσαλονίκη επισημαίνοντας ότι «αλλάζει και είναι η πόλη που έχει τα περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης. Τρεις είναι οι πυλώνες και δύο οι προϋποθέσεις για αυτούς: Κέντρο Ερευνας και Καινοτομίας, τουριστικός προορισμός καθ' όλη την διάρκεια του έτους και τρίτον να γίνει κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο. Αρκεί να διαμορφωθεί μια κοινή ταυτότητα, να εμπνευστούμε από το κοινό μας όραμα και να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας».

Αναλυτικά η συνέντευξη

Κύριε Παπαμιμίκο, αυτό το Σαββατοκύριακο συζητείται η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συμπληρώσει ήδη το μισό χρόνο της θητείας της. Είστε ευχαριστημένος από την απόδοση του πρώτου ημιχρόνου;

Δεδομένων των συνθηκών, σας λέω επί της αρχής, ναι, είμαι ευχαριστημένος. Να είμαστε ρεαλιστές. Αντιμετωπίζοντας εδώ και 2 χρόνια την κρίση της πανδημίας πιστεύω πως έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και νομίζω αυτό το αισθανόμαστε όλοι. Προφανώς υπάρχουν και ζητήματα που έχουν μείνει πίσω.

Είμαι βέβαιος πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και ξαναμπούμε στο γήπεδο της πλήρους κανονικότητας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υλοποιήσει πλήρως το στρατηγικό της σχέδιο. Εξάλλου, στο τέλος του παιχνιδιού, το αποτέλεσμα μετράει.

Όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας, συνήθως η αξιωματική αντιπολίτευση την καταθέτει όταν η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Τώρα είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ίδια σε δύσκολη θέση, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Χρειάζεται να ανεβάσει απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο;

Και πάλι λέω καθαρά, ναι. Η πολιτική είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ 100 μέτρων. Απαιτεί διάρκεια και αντοχές. Η σταδιακή οπισθοχώρηση της πανδημίας, είναι ο καταλύτης για να «ανέβουν οι στροφές» της κυβέρνησης. Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί αφενός στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην απλοποίηση των διαδικασιών με την ουσιαστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και αφετέρου στην προσέλκυση επενδύσεων που θα επιταχύνουν τους ρυθμούς της οικονομίας και θα δημιουργήσουν εισόδημα και δουλειές, κυρίως για τη νέα γενιά.

Παρόλα αυτά το επιτελικό κράτος που ήταν και το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει να σκοντάφτει σε παθογένειες, όπως έδειξαν και οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας. Τι πρέπει να αλλάξει ακόμη;

Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας στην Αττική. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν.

Τι χρειάζεται να γίνει κατά τη γνώμη μου; Η ανώτερη μορφή θεραπείας είναι η Πρόληψη. Αλλά θα σας αναφέρω μόνο 2 ζητήματα που πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν άμεσα.

Πρώτον, καλύτερος συντονισμός. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένας ενιαίος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων, ένα «war room» με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να λυθεί το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού.

Δεύτερον, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει, λέει ο λαός μας. Σε πολλές περιπτώσεις που έχουμε δει και στο παρελθόν μπορεί να εμπλέκονται ταυτόχρονα ο Δήμος, η Περιφέρεια, η εταιρεία ύδρευσης, ο ΔΕΔΔΗΕ, η αστυνομία, το δασαρχείο και ένα με δύο υπουργεία. Πιστεύετε οτι μπορεί να βγει άκρη; Όχι. Επιπλέον ως δικηγόρος σας λέω, ότι οι νόμοι είναι τόσο πολύπλοκοι που δημιουργούν σύγχυση ακόμα και στους πιο ειδικούς! Όσο περισσότερο εξαλείφεις τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων, τόσο ενοποιείς την ευθύνη ελέγχου και σχεδιασμού άρα και την υπευθυνότητα και τη λογοδοσία όλων, από τον υπουργό ως τον διοικητικό υπάλληλο. Απλά πράγματα: Ποιος κάνει τι και πότε. Όπως ακριβώς έγινε με τον εμβολιασμό, ο οποίος λειτούργησε και λειτουργεί υποδειγματικά.

Για να αλλάξει η χώρα πρέπει και οι πολίτες να αλλάξουν μυαλά, συμπεριφορά και παιδεία. Συμφωνείτε;

Η χώρα, το κράτος δηλαδή είναι οι πολίτες της. Δεν είναι κάτι «ξένο». Ο τρόπος που «συμπεριφέρεται» η χώρα, καθορίζει και τη σχέση της με τους πολίτες. Ένα κράτος Αξιόπιστο, Λειτουργικό και ανθρώπινο είναι ένα κράτος που μπορεί να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες της. Και αυτό θα αλλάξει με τη σειρά του και την συμπεριφορά των πολιτών.

Έχουμε μπει σιγά σιγά στην ευθεία που οδηγεί στην επόμενη εκλογική μάχη. Που πιστεύετε ότι θα κριθούν οι επόμενες εκλογές; Μήπως και στην ικανότητα του πρωθυπουργού να κερδίζει το παιχνίδι στο χώρο του κέντρου; Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να χαθούν οι λεγόμενοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της δεξιάς πλευράς;

Οι εκλογές θα κριθούν από τρία πράγματα: Πρώτον, από το ποιος παράγει έργο και είναι αποτελεσματικός. Δεύτερον, από το ποιος μπορεί να ενώσει τους Έλληνες. Τρίτον, από το ποιος έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την χώρα, μετά την πανδημία. Και στα τρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί.

Οι εποχές που αρκούσαν τα πολιτικά «θα» για να πεισθούν οι πολίτες έχουν περάσει, ελπίζω και εύχομαι ανεπιστρεπτί. Με βάση αυτά λοιπόν δεν έχω καμία αμφιβολία πως η ΝΔ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Για αυτήν άλλωστε την αξιοπιστία της και την ασφάλεια που δημιούργησε η πρότασή της, κατάφερε στις εκλογές του 2019 να εκφράσει και να προσελκύσει, ευρύτερα κοινωνικά στρώματα από άλλους ιδεολογικούς χώρους. Ανθρώπους που μπορεί να μην ψήφιζαν καθόλου τα τελευταία χρόνια ή να ψήφιζαν κόμματα που ανήκαν στο χώρο του κέντρου. Η ΝΔ εκφράζει τον χώρο από τα δεξιά ως το μεταρρυθμιστικό κέντρο στις παρυφές της κεντροαριστεράς.

Μιλάμε, λοιπόν, για μια συμμαχία της κοινής λογικής. Μια συμμαχία της ευθύνης, της δουλειάς, της προόδου, που ενώνει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί και θα ευημερεί.

Και πιστέψτε με η ΝΔ δε θα χάσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της. Είναι ένα λαϊκό, φιλελεύθερο κόμμα με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και με σταθερές θέσεις στα εθνικά και σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα. Είναι το μόνο κόμμα που άντεξε στην μέγγενη του μνημονίου και έμεινε όρθιο σε πολύ δύσκολες εποχές, όταν ο λαϊκισμός μεσουρανούσε. Το έζησα καλά στο πετσί μου ως γραμματέας της.

Είναι το ΚΙΝΑΛ για τη ΝΔ ένας εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος αν δεν καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναμία;

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Πιστεύω στις αυτοδύναμες και σταθερές κυβερνήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τις πολιτικές τους και να κρίνονται βεβαίως για αυτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνησή του και στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους, μια κίνηση που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί και αντιδράσεις εντός της ΝΔ. Το σχόλιό σας;

Όπως είπα και προηγουμένως, η ΝΔ εκφράζει πολίτες από διαφορετικές κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες που έχουν έναν κοινό προορισμό: την Ελλάδα του μέτρου και της πράξης. Τα κόμματα εξουσίας οφείλουν να είναι πολυσυλλεκτικά. Πάντα συνέβαινε αυτό και η πόρτα της ΝΔ είναι ανοικτή σε όλους όσοι μπορούν να προσθέσουν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Αρκεί να ασπάζονται την ιδεολογία της, να μην έχουν ακραίες τοποθετήσεις και κυρίως να είναι αποτελεσματικοί.

Και ξέρετε, δε με φοβίζει καθόλου, με δεδομένο βέβαια ότι όσοι εντάσσονται σε αυτήν την προσπάθεια αναγνωρίζουν όχι καιροσκοπικά, τις ρίζες στις οποίες έχουμε οικοδομήσει την μεγάλη μας παράταξη και έρχονται να τις εμβαθύνουν και όχι να τις αποψιλώσουν. Ο πολιτικός μας οργανισμός, έχει μέλη, δομές, όργανα και διαδικασίες που περνάνε από γενιά σε γενιά.

Παλιά το δίπολο ήταν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και Δεξιά-Αριστερά. Σήμερα;

Κύριε Οικονόμου, δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε σήμερα τις ανάγκες της κοινωνίας με εργαλεία του χθες. Προσοχή, δεν λέω πως δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές. Λέω ότι το διακύβευμα έχει αλλάξει. Πόσο προοδευτικό είναι στις μέρες μας για παράδειγμα να κλείνουν οι δρόμοι από 20 άτομα και να ταλαιπωρούνται να πάνε στη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι; Σήμερα λοιπόν η τομή, το διακύβευμα είναι από τη μια η κοινή λογική που θέλει και μπορεί να εκφράσει την πρόοδο, ,τις μεταρρυθμίσεις, τις εξελίξεις και από την άλλη οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης.

Η κυβέρνηση έχει απλώσει μια μεγάλη ατζέντα παλιών αλλά και νέων έργων για τη Θεσσαλονίκη. Έχει σταθερό βηματισμό;

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει και είναι η πόλη που έχει τα περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης. Τρεις είναι οι πυλώνες και δύο οι προϋποθέσεις για αυτούς: Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, Τουριστικός Προορισμός καθόλη την διάρκεια του έτους και τρίτον να γίνει κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο.

Οι προϋποθέσεις:

Πρώτον, η διαμόρφωση μιας κοινής ταυτότητας. Που θέλουμε να φτάσουμε, τι θέλουμε να γίνουμε και μετά να καταλήξουμε και στο πως. Αλλά όλοι μαζί από τον ίδιο δρόμο.

Δεύτερον, να εμπνευστούμε από το κοινό μας όραμα και να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Μπορούμε να επιτύχουμε πολλά με συνεργασία. Με αυτήν την ενιαία ταυτότητα, τις συνέργειες και την κοινή επιδίωξη που μπορεί να ενώσει, να εμπνεύσει και κινητοποιήσει και τους πολίτες. Το πιστεύω ειλικρινά καθώς όλα είναι στο χέρι μας.

Στη Θεσσαλονίκη εκτός από τα έργα υπάρχουν και τα πρόσωπα. Λείπει κάτι από το πολιτικό προσωπικό της πόλης;

Το πολιτικό προσωπικό το επιλέγουν οι πολίτες στις κάλπες. Η Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλονικείς κατά την άποψη μου, χρειάζονται πολιτικούς που δεν εξαρτώνται από την πολιτική. Αυτοί μπορούν να είναι δυναμικοί, αποφασιστικοί και αποτελεσματικοί χωρίς να…φρενάρουν από το πολιτικό κόστος. Αυτοί που έχουν κοινωνικές και επαγγελματικές παραστάσεις. Διότι, κύριε Οικονόμου πώς να εκπροσωπήσεις τους πολίτες αν δεν έχεις βρεθεί στη θέση τους; Να έχεις περιμένει στην ουρά μιας υπηρεσίας για να προχωρήσεις μια δουλειά της εταιρείας σου ή να κλείνει ο μήνας και να προσπαθείς να καλύψεις τις ανάγκες σε μισθούς, λογαριασμούς, προμηθευτές. Η πολιτική έχει ανάγκη από ανθρώπους που συνεχίζουν και προχωρούν πιο δυνατοί μετά από κάθε εμπειρία, καλή ή κακή. Το μέλλον φτιάχνεται με κίνηση, όχι με ακινησία.

Και κάτι προσωπικό για το τέλος: Τελικά εσείς που το πάτε; Για το Δήμο, για τη Βουλή ή για κάπου αλλού;

Ό,τι θέλω να κάνω εμφορείται μόνο από τη διάθεσή μου να προσφέρω στην πόλη, να συμβάλω στο καλό της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA