Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ελληνική υποψηφιότητα για την εκλογή σε θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-26, «πέρασε ένα σημείο καμπής», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει ήδη εξασφαλίσει 97 γραπτές δεσμεύσεις για την υποψηφιότητά της, ενόψει της εκλογής που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024. Για την Αθήνα μια παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα σήμαινε πως η χώρα αναβαθμίζεται πολιτικά, ενώ υπενθυμίζεται πως άλλες δυο φορές στο παρελθόν συγκεκριμένα το 1952-1953 και τη διετία 2005-2006 είχε καταφέρει η χώρα μας να συμμετάσχει στο ανώτατο όργανο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε ακόμη: Νίκος Δένδιας: Ευχαριστήρια επιστολή από τον Αντονι Μπλίνκεν για το Αφγανιστάν

Πλάι στη χώρα μας επιδιώκει την εκλογή της και η Δανία από τις χώρες της γεωγραφικής ομάδας στην οποία ανήκουμε, αν και κανείς δεν αποκλείει μια υποψηφιότητα άλλης χώρας στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν πως χώρες που διαθέτουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό οικονομικής διπλωματίας από την Ελλάδα μπορούν κάλλιστα να μπουν σφήνα σε μια τέτοια εκλογή. Για το λόγο αυτό η Αθήνα συνεχίζει την διπλωματική της εκστρατεία που περιλαμβάνει και την διπλωματία των εμβολίων τον τελευταίο χρόνο αλλά και την ενδυνάμωση των σχέσεων με χώρες της Αφρικής, της Ασίας και του Αραβικού τόξου. Εφόσον η Ελλάδα εξασφαλίσει την εκλογή της θα αναλάβει θέση ανάμεσα στα 10 μη μόνιμα μέλη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μ.Βρετανία.

Στο χθεσινό μήνυμά του ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την εξασφάλιση στήριξης για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών τις οποίες συστηματικά αμφισβητεί η Τουρκία, δηλαδή το σεβασμό στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, τον πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και την απαγόρευση χρήσης βίας ή ακόμη και την απειλή χρήσης βίας.

Γαλλική παρουσία στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Γαλλία στήνουν τείχος αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω κοινών αεροναυτικών ασκήσεων. Η Φρεγάτα Αδρίας εντάχθηκε στη δύναμη κρούσης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ, που σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται στην Κρήτη για συνεκπαίδευση με τα ελληνικά Rafale. Εντυπωσιακή ήταν και η ελληνογαλλική άσκηση με τη συμμετοχή των Φρεγατών Θεμιστοκλής και Provence στην οποία έλαβαν μέρος και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα δύο πολεμικά πλοία εκτέλεσαν πυρά επιφανείας και σενάρια ναυτικής αποτροπής και αντιαεροπορικού πολέμου.

Πιέσεις στην Τουρκία ασκεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για το θέμα του ακτιβιστή Οσμάν-Καβαλά

Την ίδια στιγμή το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να ασκήσει επισήμως προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Οσμάν Καβαλά. Μάλιστα, η επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας κατά της Τουρκίας, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου  μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην αναστολή της ιδιότητας μέλους της στο Συμβούλιο. Η τουρκική στάση ωστόσο δεν αλλάζει, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για μια παρέμβαση της Ευρώπης  η οποία όπως λέει «έχει σκόπιμη και ασυνεπής προσέγγιση». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει μάλιστα ότι σε αυτή την παρέμβαση  η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει την μονόπλευρη και επιλέκτικη προσέγγιση της στο ζήτημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από το 2017 για περισσότερες από 1500 μέρες, ενώ εκκρεμεί δίκη σε βάρος του με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της συνταγματικής τάξης και κατασκοπείας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA