Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα τέλη Ιουνίου του 2022 θέτει ως ορόσημο για την εκκαθάριση του συνόλου των κύριων εκκρεμών συντάξεων, μιλώντας στο Reader, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως οι εκκρεμότητες ανέρχονται πλέον στις 80.000, μειωμένες κατά 83% από το 2019 στο 2021. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι υπέβαλλαν αίτηση το 2019 και τους πρώτους μήνες του 2022 θα λάβουν τη σύνταξή τους μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια προσδοκάται οι συντάξεις να απονέμονται εντός 3 μηνών από την αίτηση.

Αναφορικά με τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο, ο υπουργός Εργασίας, κάνει λόγο για «σημαντική» αύξηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη του υφιστάμενου 2%. «Οι εργαζόμενοι είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας», διαβεβαιώνει. Σκιαγραφεί επίσης τις καινοτομίες της αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ, με στόχο έναν πιο σύγχρονο και φιλικό οργανισμό για τους πολίτες και δηλώνει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Περιγράφει παράλληλα τα 10 προγράμματα του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας και εμφανίζεται βέβαιος πως η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. «Στα κούφια λόγια του ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με κοινωνική πολιτική στην πράξη», τονίζει.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει τα επεισόδια με τον Παύλο Πολάκη στη Βουλή «πολιτικό χουλιγκανισμό», βλέπει προσπάθεια ακραίας πόλωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, στρατηγική που αποδίδει στο φόβο να χάσει το ρόλο του βασικού πόλου του πολιτικού συστήματος και διαμηνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τον αποπροσανατολισμό. Όσο για το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζει πως όλοι κρίνονται στην πράξη, παρατηρώντας όμως προς ώρας «αοριστία» στις τοποθετήσεις τους και τακτική ίσων αποστάσεων.

Πόσο υψηλότερη του υφιστάμενου 2% μπορεί να είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο του 2022 και από τι θα εξαρτηθεί; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι o κατώτατος μισθός πρέπει να φτάσει στα 800 ευρώ.

Με το ΣΥΡΙΖΑ ένα μόνο είναι σίγουρο. Ότι, όποιο και να είναι το ποσοστό της αύξησης, αυτοί θα προτείνουν μεγαλύτερη! Η ουσία, όμως, είναι ότι εμείς δώσαμε πέρυσι αυτή τη συμβολική, όπως είχε πει και ο Πρωθυπουργός, αύξηση του 2%, μέσα σε ένα σκηνικό ύφεσης για την οικονομία. Σκηνικό που ώθησε όλους τους εργοδότες- μικρούς και μεσαίους- αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος να μας ζητήσουν να παγώσουμε τον κατώτατο μισθό. Εμείς όμως θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αύξηση. Τώρα που η οικονομία προχωρά με ισχυρή ανάπτυξη, θα έχουμε αντίστοιχα, μία σημαντική δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου. Δεν μπορώ να σας πω το ποσοστό, διότι πρέπει να περιμένουμε τόσο τα τελικά στοιχεία για το πώς πήγε οικονομικά το 2021, όσο και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Εν πάση περιπτώσει, η αύξηση θα είναι σημαντική, ακριβώς διότι η κυβέρνηση αυτή θέτει τις βάσεις της ισχυρής ανάπτυξης!

Σε τι στάδιο βρίσκεται η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πλήρους εκκαθάρισης τους;

Από τις 133.000 εκκρεμείς συντάξεις στις αρχές του 2021, έχουμε πέσει τώρα στις 80.000 περίπου. Μιλάμε δηλαδή για μείωση εκκρεμοτήτων πάνω από 50.000! Αυτό συνέβη διότι έχουμε αυξήσει τους ρυθμούς μας συνολικά στις απονομές συντάξεων. Το 2019 έγιναν 123.000 απονομές. Το 2020 πήγαμε στις 161.000. Και το 2021 φτάσαμε τις 225.000. Αύξηση, δηλαδή, από το 2019 στο 2021 που φτάνει το 83%! Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών και με όλες τις κυβερνήσεις! Στις συντάξεις του ΟΓΑ για παράδειγμα, εκκαθαρίστηκαν το 2021 περισσότερες από 57.000 υποθέσεις. Αριθμός ρεκόρ σε όλη την ιστορία του ΕΦΚΑ. Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Επιτεύχθηκαν διότι χρησιμοποιήσαμε μία σειρά από εργαλεία: Την απλοποίηση της απονομής συντάξεων με το ν. 4798/2021. Την ειδική ομάδα για τις διαδοχικές συντάξεις. Τους 3.000 καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τον ηλεκτρονικό «Πύργο Ελέγχου» στον ΕΦΚΑ, ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις εκκρεμότητες αλλά και τις απονομές. Τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές. Γι’ αυτό και θα μπορέσουμε να τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2022!

Ο ρυθμός απονομής των νέων συντάξεων πόσο έχει επιταχυνθεί;

Η μεγάλη επιτάχυνση στους ρυθμούς απονομής συνολικά για την οποία σας μίλησα, οδηγεί και σε μικρότερους χρόνους αναμονής για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Τώρα, τέλη Ιανουαρίου, έκλεισε ο ΕΦΚΑ με τις όλες σχεδόν τις εκκρεμότητες μέχρι και το 2018 σε κύριες συντάξεις, εκτός φοβερά περίπλοκων περιπτώσεων. Τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει όλες σχεδόν οι εκκρεμείς υποθέσεις του 2019. Θα απομείνουν μόνο κάποιες πιο συνθέτες περιπτώσεις με ελλιπή στοιχεία, ασφαλιστικές οφειλές κλπ. Από κει και πέρα, όμως, η προσπάθεια επικεντρώνεται στις εκκρεμότητες του 2020 και του 2021. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς θα εκκαθαρίζονται οι παλιές αιτήσεις, θα εξυπηρετούνται πολύ γρηγορότερα οι νέες! Συνεπώς, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που σας έδωσα, ο πολίτης που έκανε αίτηση συνταξιοδότησης το 2021 και μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2022, θα μπορεί να περιμένει να πάρει τη σύνταξή του μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ενώ από εκείνο το σημείο και πέρα, φιλοδοξούμε να μην υπάρχουν καθόλου υπερημερίες στις κύριες συντάξεις. Να απονέμεται, δηλαδή, η κύρια σύνταξη εντός 3 μηνών από την αίτηση συνταξιοδότησης!

Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ και ποιες είναι οι κύριες αλλαγές για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους;

Όλες οι δράσεις για τις οποίες σας μίλησα, δεν αρκούν για τον ΕΦΚΑ. Δεν αρκεί ούτε η μεγάλη επιτάχυνση στις συντάξεις ούτε η σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση του πολίτη με τον ενιαίο αριθμό 1555. Στον οποίο σημειώστε ότι οι απαντημένες κλήσεις ξεπέρασαν πρόσφατα το 1 εκατομμύριο. Με 3 στις 4 κλήσεις να αφορούν στον ΕΦΚΑ! Κάτι που συνδέεται φυσικά με το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ είναι ο πιο προβληματικός δημόσιος οργανισμός, καθώς μόνος του συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων των πολιτών στη Δημόσια Διοίκηση! Χρειάζεται λοιπόν μια ακόμα πιο ουσιαστική παρέμβαση, σε μονιμότερη βάση. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί νομίζω την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή: Με πιο γρήγορες προμήθειες. Με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Με διευθυντικά στελέχη υψηλού επιπέδου τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, που θα συντελέσουν στην πιο γρήγορη αναδιοργάνωση του Ασφαλιστικού Φορέα προς όφελος των πολιτών. Με επιβράβευση της απόδοσης για τους καλούς υπαλλήλους και με έλεγχο για όσους δεν κάνουν τη δουλειά τους. Στόχος μου είναι να γίνουν όλες οι οργανωτικές τομές που απαιτούνται, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να γίνει ένα καλύτερο μέρος δουλειάς για τους εργαζομένους του, και ένας σύγχρονος και πιο φιλικός οργανισμός για τους ασφαλισμένους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι τα στοιχεία που παρουσιάζετε για την ανεργία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τι απαντάτε;

Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτιάξει ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο εμείς είμαστε οι κακοί που θέλουμε να καταστρέψουμε τον κόσμο και εκείνοι είναι οι καλοί που θέλουν να τον σώσουν. Έρχεται όμως η ίδια η πραγματικότητα και τους διαψεύδει. Διότι τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε εμείς δεν είναι δικά μας στοιχεία, αλλά είναι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η ανεργία το καλοκαίρι του 2019 ήταν 17,2%. Και μετά από 2,5 χρόνια- και παρότι μεσολάβησε η κρίση του κορωνοϊού με τις δυσμενείς της επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και έληξαν παράλληλα τα μέτρα στήριξης για την πανδημία- αυτό το 17,2% στην ανεργία έγινε τον Δεκέμβριο που μας πέρασε 12,7%. Έχουμε δηλαδή πτώση της ανεργίας κατά 4,5 μονάδες. Πτώση της ανεργίας έχουμε τόσο στους άνδρες και στις γυναίκες όσο και στους νέους. Για την ανεργία των νέων μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει ανακοίνωση πριν από έναν μήνα ότι είχε αυξηθεί. Αυτό όμως που βλέπουμε από τα στοιχεία της Eurostat είναι ότι η ανεργία των νέων- που πράγματι είναι υψηλή- από το 37% που ήταν το 2019 έχει πάει στο 30%. Άρα έχουμε βελτίωση σε όλους τους δείκτες. Και προειδοποιώ, θα έχουμε περαιτέρω βελτίωση τους επόμενους μήνες. Διότι έχουμε ανάπτυξη στην οικονομία. Και αυτό θα έχει αντανάκλαση προφανώς και στις θέσεις εργασίας!

Πώς έγινε αυτή η μείωση για την οποία μας μιλάτε; Και ποια είναι τα νέα προγράμματα που πρέπει να περιμένουν οι άνεργοι και πότε;

Η μείωση της ανεργίας για την οποία σας μιλώ δεν έτυχε. Πέτυχε! Είναι αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Της φορολογικής, της δημοσιονομικής, της αδειοδοτικής, της εργασιακής και της ασφαλιστικής της πολιτικής. Είναι αποτέλεσμα επίσης των προγραμμάτων που έβαλε σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ. Στη διάρκεια της πανδημίας δημιουργήσαμε μέσω του ΟΑΕΔ 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε ετήσια βάση δηλαδή μιλάμε για υπερτριπλασιασμό των θέσεων εργασίας για ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ επί Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουμε όμως ακόμη περισσότερα: Το «Πρώτο Ένσημο» για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από 35.000 νέους που ήδη ξεκίνησε. Το πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα που επίσης τρέχει. Τις 86.000 νέες θέσεις εργασίας που πρόκειται να ανοίξουν μέσα στο 2022 σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Είναι προγράμματα για τους μακροχρόνια ανέργους, προγράμματα με έμφαση στις γυναίκες, στους νέους, στην ψηφιακή και στην πράσινη οικονομία, προγράμματα για τις περιφέρειες που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Πρόκειται για πάνω από 10 προγράμματα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις σχετικές πληροφορίες (ημερομηνίες αιτήσεων κλπ.) στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Είναι σαφές λοιπόν ότι στα κούφια λόγια του ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με κοινωνική πολιτική στην πράξη!

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου σας για το 2022;

Είναι το νέο νομοσχέδιο που φέρνουμε για τον ΟΑΕΔ και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. Θα επιχειρήσουμε με αυτό το νομοσχέδιο να αντιμετωπίσουμε μία δομική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας, η οποία συμβάλλει στα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Δηλαδή, την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δεξιότητες που διαθέτει το εργατικό δυναμικό και στις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας. Η χώρα μας, παρά τα χρήματα που έχουν δοθεί στην κατάρτιση διαχρονικά, παραμένει τελευταία ως προς τις δεξιότητες σε όλη την ΕΕ. Και σε αυτό είναι που θα έπρεπε να επικεντρωθεί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι τόσο φιλεργατικοί όσο διατείνονται ότι είναι. Διότι εκεί διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις υπάρχει πρόβλημα. Υψώνουμε λοιπόν τον πήχη στην κατάρτιση, τόσο για τους παρόχους της κατάρτισης όσο και για τους καταρτιζομένους, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας. Και αυτό διότι εκτός των άλλων πρόκειται να έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων και ανέργων που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα. Θα δίνει έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες και θα στηρίζεται στις αρχές της ποιότητας, της αξιολόγησης και της πιστοποίησης τόσο των παρόχων όσο και των καταρτιζόμενων, ώστε να πιάνουν τόπο τα χρήματα για την κατάρτιση. Στόχος μας είναι η κατάρτιση, από ένα απλό χαρτί που είναι σήμερα, να γίνει “όπλο” των εργαζόμενων και των ανέργων για το μέλλον. Ιδιαίτερα των νέων!

Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα διαρκές κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης; Και πως σκοπεύει να αντιδράσει σε αυτό η κυβέρνηση;

Δεν το αποκλείω. Πώς θα μπορούσα να το αποκλείσω άλλωστε, μετά και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Βουλή. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πίεση. Διότι, παρά την καταστροφολογία τους τα τελευταία 2,5 χρόνια, αντί να κερδίζουν σε απήχηση, σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Εξέλιξη που μπορεί να αμφισβητήσει τελικά τον ρόλο τους ως βασικού πόλου του πολιτικού συστήματος. Δείτε το “επεισόδιο Πολάκη” στη Βουλή. Αν αυτό δεν δείχνει έναν πολιτικό χουλιγκανισμό, τι άλλο δείχνει; Δείτε, επίσης, την καταψήφιση ορισμένων αυτονόητων ρυθμίσεων, όπως είναι τα μέτρα αποκατάστασης στο Μάτι. Τα καταψήφισαν ακόμα και αυτά! Εμείς, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να μην τους αφήσουμε να μας αποπροσανατολίσουν. Η κυβέρνηση και η χώρα αντιμετώπισαν τελευταία- και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν- μία σειρά από προβλήματα: την κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό, την όξυνση με την Τουρκία, την πανδημία, την οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε. Είναι απέναντι σε αυτό τον πρωτόγνωρο συνδυασμό προκλήσεων που η κυβέρνηση, παρά τα όποια λάθη της, παράγει μετρήσιμο έργο. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Στο δρόμο της σοβαρότητας, της σταθερότητας και της προοπτικής!

Πώς κρίνετε μέχρι στιγμής το ΚΙΝΑΛ με τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη;

Οι πολιτικοί και τα κόμματα κρίνονται τελικά στην πράξη. Εκεί θα κριθεί και το ΚΙΝΑΛ και η νέα ηγεσία του. Και παρότι, είναι ίσως ακόμη κάπως νωρίς για να βγάλει κανείς τελικά συμπεράσματα, παρατηρείται μία αοριστία στις τοποθετήσεις τους. Τα πρώτα, επίσης, δείγματα γραφής κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή- με τις ίσες αποστάσεις που επέλεξε να κρατήσει το ΚΙΝΑΛ σε σχέση με το «επεισόδιο Πολάκη» στη Βουλή- δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ποια είναι για σας τα διδάγματα από την κακοκαιρία Ελπίς;

Ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά, έτσι ώστε αντίστοιχα φαινόμενα να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο μέλλον. Διότι, υπάρχει μεν βελτίωση στα θέματα της πολιτικής προστασίας σε σχέση με το παρελθόν- ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ίδιο αυτό κράτος και η ίδια αυτή πολιτική προστασία συνέβαλαν στην επιτυχή αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων, όπως η υβριδική εισβολή στα σύνορά μας στον Έβρο από την Τουρκία, αλλά και η οργάνωση του προγράμματος των εμβολιασμών- αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Ιδίως στα θέματα των φυσικών καταστροφών. Στην περίπτωση της κακοκαιρίας “Ελπίς”, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε αδυναμίες, ιδίως στο συντονισμό. Και ζήτησε συγγνώμη για αυτές. Δεν χρησιμοποίησε, ούτε τις ευθύνες της εταιρείας για την Αττική Οδό ούτε την ένταση του καιρικού φαινομένου, ως άλλοθι. Αλλά δεσμεύτηκε ότι θα διερευνηθούν οι ευθύνες, αλλά και ότι θα γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA