Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια ισχυρή συμμαχία, η οποία θα βάλει οριστικό τέλος στην παράλογη οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό, οδηγώντας σε εγκληματικές ενέργειες και απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως αυτή του 19χρονου Άλκη Καμπανού, είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Το ζήτημα έχει αναλάβει πλέον προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Σε αυτή αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου, οι παράνομοι σύνδεσμοι οπαδών και η ολιστική μελέτη της UEFA για την αθλητική βία.

Διαβάστε ακόμη: Δολοφονία Αλκη Καμπανού: Συνολικά 9 συλλήψεις και αναζητούν άλλους 2 - Στον ανακριτή ο 23χρονος

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση κρίνουν «ρεαλιστικά» πως δεν υπάρχει έλλειμμα στο θεσμικό πλαίσιο. «Το νομικό οπλοστάσιο αναφορικά με τα εγκλήματα με αθλητικό υπόβαθρο έχει ενισχυθεί δραστικά από τη ΝΔ», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, επικαλούμενες τόσο τον αναθεωρημένο Ποινικό Κώδικα με τον οποίο επιβλήθηκαν ως ποινή αποκλειστικά τα ισόβια για ανθρωποκτονίες και αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη, όσο και τους δύο ψηφισμένους νόμους (ν. 4639/2019 & ν. 4809/2021) για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, με τους οποίους -μεταξύ άλλων- επανήλθε το «ιδιώνυμο» για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας και επεκτάθηκε η δίωξη για εγκλήματα με οπαδικά κίνητρα και εκτός αθλητικών εκδηλώσεων. 

Στο σκέλος της νομοθεσίας, λοιπόν, ως προς την αυστηρότητα των ποινών, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί πως τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα . Δεν αποκλείουν, ωστόσο, σημειακές παρεμβάσεις. Σε αυτό το πεδίο, απολύτως κρίσιμη θεωρείται η σωστή σύνταξη των δικογραφιών. Για παράδειγμα, ο 23χρονος που συνελήφθη για το φόνο του Άλκη, είχε παραπεμφθεί το 2019 απλώς για επικίνδυνη σωματική βλάβη, που συνιστά πλημμέλημα, ενώ θα μπορούσε και τότε να του ασκηθεί κακουργηματική δίωξη.

Παράλληλα, αυτό που επισημαίνεται είναι πως το η κείμενη νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα και ως προς το πεδίο των υποχρεώσεων των ΠΑΕ, στις οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα, καθώς και ηλεκτρονικό - ονομαστικό εισιτήριο παντού

Βούληση της κυβέρνησης αποτελεί επίσης το κλείσιμο των παράνομων συνδέσμων οπαδών, που δεν έχουν εγγραφεί στο επίσημο Μητρώο. Είναι σαφές λοιπόν πως οι σαρωτικοί έλεγχοι που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από την ΕΛ.ΑΣ θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά, καθώς ο Κυριακός Μητσοτάκης και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να ξεριζώσουν οργανωμένες συμμορίες που λειτουργούν κάτω από τη «σημαία» διαφόρων ομάδων.

Κυβερνητικές πηγές, υπογράμμιζαν επίσης ως «μείζον» την πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης της UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που περιλαμβάνει σημαντικές ενότητες και για την αθλητική βία. Το ζήτημα, άλλωστε, αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο της επαφής που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον πρόεδρο της UEFA,  Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως αντιλαμβάνονται πως αυτή η άτυπη «σταυροφορία» για την ουσιαστική καταπολέμηση της οπαδικής βίας, απαιτεί διαρκώς συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια της πολιτείας με το σύνολο του αθλητικού κινήματος. Γι’ αυτό και μετά τη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να συγκληθεί μία πιο διευρυμένη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, όπως οι εκπρόσωποι των αθλητικών ομάδων, παράγοντες του αθλητισμού, αλλά και εκπρόσωποι οργανωμένων φιλάθλων, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους ενδεχομένως και στοιχεία. Η συμβολή τους μάλιστα κρίνεται κομβική, αφενός γιατί  γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αφετέρου γιατί χωρίς τη δική τους συμμετοχή οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία ενέχει τον κίνδυνο αντί της κάθαρσης να προκαλέσει αντιδράσεις. Οι συναντήσεις αυτές πάντως θα εκπέμπουν και το μήνυμα «έκαστος εφ’ ω ετάχθη», για να φανεί ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται να μπει τέλος στη βία και ποιοι αρέσκονται σε ωραία λόγια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA