Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία στο διπλωματικό στρατηγείο της κυβέρνησης όπου υπάρχει βάσιμη ελπίδα για διπλωματική εκτόνωση της κρίσης. Στην ανάλυση της Αθήνας δεν αποκλείεται βέβαια και η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, από τη στιγμή που πέριξ των ουκρανικών συνόρων υπάρχει μεγάλη συσσώρευση Ρωσικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Η Αθήνα έχει τη δική της καταγραφή στην κρίση, μετά το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Μαριούπολη την προηγούμενη εβδομάδα, όπου στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, εκφράστηκε η επιθυμία του Κιέβου για αποστολή μηνύματα αποκλιμάκωσης στη Μόσχα.

Η Αθήνα, παρότι ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι παραμένει προσηλωμένη στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, επιθυμεί να παίξει ρόλο στις εξελίξεις, εκμεταλλευόμενη και τη βελτίωση των Ελληνορωσικών σχέσεων των τελευταίων χρόνων, αν και στην παρούσα φάση φαίνεται πως τα περιθώρια διπλωματικών κινήσεων είναι περιορισμένα, ειδικά όσο η Ρωσία δεν υπολογίζει την Ευρώπη ως βασικό παίχτη του αντιπάλου στρατοπέδου, αλλά τις ΗΠΑ. «Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους» είπε ο κ. Δένδιας (ΤΑ ΝΕΑ), διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για «τήρηση ισορροπιών» αφού είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκει η Ελλάδα, όμως είναι στρατηγική επιλογή της Αθήνας να συνομιλεί με όλους στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Άλλωστε οι βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις αναμένεται το επόμενο διάστημα να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν την μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη, ενώ στρατιωτικές πηγές έλεγαν στο Reader πως το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι κοινές ασκήσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις, που μας έχουν ζητήσει διευκολύνσεις μέσω χρήσης ελληνικού χώρου για τις δικές τους επιχειρήσεις.

Προβληματισμός για τις τουρκικές υπερπτήσεις με drones

Η τουρκική τακτική των υπερπτήσεων drones συνεχίστηκε και χθες στο Αιγαίο, με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να καταγράφει τρεις από τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αστακίδα στις 15.18 και στη νήσο Κανδελιούσα στα 19.000 πόδια. Η σχετική πρακτική που ξεκίνησε μέσα στο 2021 έχει λάβει χαρακτήρα καθημερινότητας στο Αιγαίο και προκαλεί τον έντονο προβληματισμό της Αθήνας που καταβάλει δυσανάλογο κόστος αναχαίτισης, ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες επιτελείς επιδιώκουν την ενίσχυση αποτρεπτικών μέσων στα τουρκικά drones. Σχετικές κρούσεις έγιναν στην τελευταία επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ που έχει αναπτύξει τεχνολογία αιχμής στον συγκεκριμένο τομέα, την στιγμή που η Τουρκία σχεδιάζει να ενισχύσει το στόλο της με δεκάδες οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ετοιμάζει και τη ναυπήγηση μη επανδρωμένων πλοίων.

Σε Λονδίνο και Ρώμη ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο και σήμερα αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Βρετανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Κρίς Χίτον Χάρις, αρμόδιο για τα θέματα Ευρώπης. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η διμερής συνεργασία, σε συνέχεια της υπογραφής του σχετικού μνημονίου τον περασμένο Οκτώβριο, το κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη. Αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου και θα συναντήσει τον εκτελεστικό Διευθυντή του Παγκόσμιο Επισιτιστικού Προγράμματος (World Food Programme) του ΗΟΕ, Ντέιβιντ Μπίσλει. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη αναμένεται να έχει συναντήσεις με Πρέσβεις σειράς Αφρικανικών και Λατινοαμερικανικών κρατών στην Ιταλία, με παράλληλη διαπίστευση στη χώρα μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA