Μενού
  • Α-
  • Α+

Η παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού είναι ένα collateral damage, η παράπλευρη απώλεια μιας κυνικής ομολογίας σαν αυτές που μοιράζονται στα μπαρ βετεράνοι πολεμικών συγκρούσεων.

Δεν ξέρω τι μπορεί να σκεφτόταν ο πρώην πλέον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όταν άκουγε τον αυτάρεσκο και αλαζονικό λόγο του Πέτρου Δούκα 

για τα όσα κατάφερε η Καραμανλική διακυβέρνηση το 2007 και να κερδίσει τις εκλογές μοιράζοντας τσάντες από τριχίλιαρα. Είναι δύσκολο να αποδομήσεις έναν από τους μύθους της Καραμανλικής πενταετίας, το πόσο «μαεστρικά» καλύφθηκαν οι ευθύνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές εκείνου του καλοκαιριού, που εν πολλοίς αποδόθηκαν σε ξένους πράκτορες και «στρατηγούς ανέμους» και σε χρόνο dt αποζημιώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, δικαιούχοι και μη, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Είναι δύσκολο διότι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν έγινε ποτέ μια πραγματική αυτοκριτική για τα λάθη και τις τεράστιες ευθύνες της περιόδου 2004-2009.

Σε αυτό βέβαια, βοήθησε αρκετά η χρεοκοπία και τα λάθη των κυβερνήσεων Παπανδρέου που ακολούθησαν την επόμενη διετία, και η ένοχη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε στρατηγικά να αφήσει έξω από τη σκληρή κριτική του ανέπαφη την περίοδο Καραμανλή. Αλλά η περίοδος Καραμανλή, παραμένει ανέπαφη στην ψυχή των νεοδημοκρατών, λες και δεν υπήρξε ποτέ. Και η επικρατούσα αντίληψη λέει πως στην περίοδο εκείνη, η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να συνεχίσει τις πρακτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με το ξεχείλωμα του δημοσίου τομέα, το φούσκωμα των ελλειμμάτων και την αθρόα μονιμοποίηση χιλιάδων «γαλάζιων παιδιών».

Η κυνική ομολογία του Πέτρου Δούκα, θα ήταν πολύ πιο διδακτική αν συνόδευε τα όσα είπε με τις τέσσερις επιστολές που έστειλε ενάμισι χρόνο μετά στον τότε Πρωθυπουργό, τον Δεκέμβριο του 2008, που τον ενημέρωνε προφητικά για το πόσο δύσκολος θα είναι ο δανεισμός της χώρας μέσα στο 2009, καθώς είχε ήδη ξεσπάσει η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση και προέβλεπε τη δυσκολία που θα είχε η Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές. Θα ήταν σίγουρα πιο χρήσιμο να υπενθυμίσει πόσο νωρίς γνώριζε η τότε κυβέρνηση πως η Ελλάδα όδευε στη χρεοκοπία και πως κανείς από την τότε γαλάζια διακυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για να το σταματήσει. Αλλά για αυτή την ιστορία δεν θα αναφωνήσει ποτέ κανείς πως «υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία»…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA