Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν είναι μόνο τελικά η τουρκική κυβέρνηση που προκαλεί με τις δηλώσεις της. Έχοντας μπει η  Άγκυρα, έστω και άτυπα, σε προεκλογική περίοδο, χθες ο Κεμαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, αμφισβήτησε ακόμα και την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα. Είχε προηγηθεί ο Αντιπρόεδρος του Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επανέλαβε το γνωστό παραλήρημα για το Καστελόριζο, με την Άγκυρα να αναβαθμίζει το επίπεδο της προκλητικότητας της και να απαιτεί να μην κατοικούνται νησιά του ανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία - Καλίν: Δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για την υποψηφιότητα Ερντογάν στις εκλογές του 2023

«Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει στάση και να σταματήσει αυτή τη διαταραγμένη συμπεριφορά. Αυτό περιλαμβάνει το θέμα της εγκατάστασης ανθρώπων σε νησιά αλλά και την στρατιωτικοποίηση τους», είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ, ενώ στο στόχαστρο του τουρκικού παραληρήματος βρέθηκαν εκ νέου το Καστελόριζο και οι Οινούσσες. «Δηλαδή φωνάζει ο κόκορας στο νησί και τον ακούτε! Αν θέλουν να αγοράσουν ψωμί και γάλα θα έρθουν στην Τουρκία, είναι τόσο κοντά. Κι έρχονται και διεκδικούν υφαλοκρηπίδα από αυτό το νησί. Σκεφτείτε τις Οινούσσες. Αν φωνάξετε θα σας ακούσουν απέναντι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τηλέφωνο», είπε ο κ. Οκτάϊ.

Την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας ζήλεψε και ο Κεμαλιστής αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, που επιχείρησε να εμφανιστεί βασιλικότερος του βασιλέως. Ο Κιλιντζάρογλου, δεν δίστασε να αμφισβητήσει ακόμη και την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα.

«Δεν παραχωρούμε ούτε μία σταγόνα της "Γαλάζιας Πατρίδας" σε κάποιον άλλον. Δεν υποχωρούμε στο θέμα αυτό. Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Τώρα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της κυριαρχίας των Δωδεκανήσων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο κ. Κιλιντζάρογλου. Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αβάσιμες τις θέσεις της Τουρκίας υπενθυμίζοντας πως οι ελληνικές θέσεις είναι πάγιες, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και βρίσκουν απήχηση όχι μόνο στους συμμάχους μας αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα. Την ίδια ώρα, την οργή της Αθήνας προκαλούν οι απαράδεκτες εικόνες με συγκρότημα που χορεύει στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Για βεβήλωση του μνημείου κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας, ενώ η προκλητική τουρκική στάση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επισκέψεις Δένδια σε Λονδίνο και Ρώμη

Στη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά θέματα συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ουκρανία, Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη και θα έχει συναντήσεις με μια σειρά Πρεσβευτών χωρών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής σε μια προσπάθεια να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA