Μενού
  • Α-
  • Α+

Φίλες και φίλοι, καλή σας ημέρα. Καρναβάλια μπορεί να μην γίνουν και φέτος, αλλά θα γελάσουμε και τις επόμενες εβδομάδες για διάφορους λόγους. Ευτυχώς, μετά την απόφαση των λοιμωξιολόγων, για την οποία χρειάστηκαν και ώρα χθες, θα μπορούμε πλέον να γελάμε καθήμενοι σε μεγάλες παρέες, χωρίς περιορισμό ατόμων. Σωθήκαμε!

Επίθεση φιλίας

Να ξεκινήσω, όμως, από τα διπλωματικά που μου αρέσουν κιόλας. Είδε ο Νίκος Δένδιας τον Αδερφό (με το Α κεφαλαίο) Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών Πέεκα Χάβιστο να μην μασάει από τα παραμύθια του Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό και να υπερασπίζεται την Ελλάδα και την Ιταλία -την Ευρώπη δηλαδή- και ενθουσιάστηκε. Πήρε, λοιπόν, τηλέφωνο τον κ. Χάβιστο και τον συνεχάρη για τη στάση του μπροστά στον... πονηρό της τουρκικής διπλωματίας άσπονδο φίλο του και μάλιστα κανόνισαν να τα πούνε την ερχόμενη Τρίτη στο Ελσίνκι. Και μιας και θα πάρει το δρόμο για τον Αρκτικό Κύκλο, ο κ. Δένδιας θα πάει την Τετάρτη και στη Νορβηγία. 

Ξανά διερευνητικές

Μέσα στον κακό χαμό στο μεταξύ, είναι στο τραπέζι και η επανάληψη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, αυτή τη φορά στην Αθήνα. Εγώ σας είχα πει πριν από 10 μέρες ότι στις 21 του μήνα θα έρθει στην Αθήνα ο Σεντάτ Ονάλ, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, που θα δει τον ομόλογό του Κώστα Φραγκογιάννη, με τον οποίο χειρίζονται τα θέματα χαμηλής πολιτικής. Ακούω μια πιθανή ημερομηνία για την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στις οποίες διερευνητικές θα είναι ο κ. Ονάλ. Άλλωστε, με τους Τούρκους καλύτερα είναι να μιλάς, παρά να μην μιλάς. Βεβαίως, και όταν μιλάς τα ίδια κάνουν...

Απαρτία στο Επιμελητήριο

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στο πρωτοχρονιάτικο γεύμα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, χθες βράδυ, στο ξενοδοχείο Intercontinental έφερε και απαρτία υπουργών. Έχουμε και λέμε: Παναγιώτης Πικραμμένος, Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Τσιάρας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Χρήστος Στυλιανίδης, Ζωή Ράπτη, Σοφία Βούλτεψη, Κώστας Φραγκογιάννης, Γιώργος Κώτσηρας. Ο γερμανομαθής Θάνος Πλεύρης, καίτοι είχε πρόσκληση, έλειπε στη Γαλλία. Από βουλευτές ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, η πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου κ.α. Να σημειώσω, πάντως, ότι με το πέρας της ομιλίας του κ. Μητσοτάκης αρκετοί υπουργοί...την κοπάνησαν. Έμεινε να κόψει την πίτα ο γερμανομαθής κ. Πικραμμένος με τον Γερμανό πρέσβη κ. Ράιχελτ και ο πάντα ευγενέστατος Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος σήμερα ετοιμάζεται για επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία. 

Μόναχο και Ρουμανία

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κροατία, όπου έχει ραντεβού με τον στενό προσωπικό του φίλο Αντρέι Πλένκοβιτς, με τον οποίο είναι και ίδια γενιά και συνεργάζονται αρμονικά. Το «καλεντάρι», όμως, έχει και άλλα ταξίδια. Ετσι, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει κατευθείαν στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας που φέτος θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, αλλά χωρίς μεγάλα... ανοίγματα. Κι εκεί θα έχει ενδιαφέρουσες συναντήσεις, μαθαίνω, οι οποίες κρατούνται μυστικές, για να μην διαρρεύσει κάτι και μετά ακυρωθεί λόγω covid. Και, τέλος, στις 23 του μήνα αναμένεται να βρεθεί στο Βουκουρέστι, όπου θα έχει την πρώτη επαφή με τον νέο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα, με τον οποίο τα είχαν πει τηλεφωνικά για τις ευχές πριν τα Φώτα. 

Quiz

Να έρθω στα της υπόθεσης Λιβανού, η οποία σιγά-σιγά μας αφήνει, καθώς ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Εγώ θα το βάλω υπό μορφήν quiz: πόσοι περίμεναν πάνω από το ακουστικό τους για να αναλάβουν καθήκοντα στο σχήμα; Και όχι μόνο για το πόστο του Λιβανού, αλλά και για άλλο πόστο, σε περίπτωση που μετακινείτο εκεί άλλος υπουργός; Με μια πρόχειρη γύρα, εγώ μέτρησα τουλάχιστον τρεις να ξέρετε. Μην επιμένετε, δεν θα εκθέσω κόσμο. 

Οχι θα κάτσει να σκάσει

Από την άλλη, δεν είναι όλοι πικραμένοι για το φευγιό του Σπήλιου από το υπουργείο. Διότι, η πολιτική έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά στο τέλος της ημέρας, ο πρώτος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης είχε βρεθεί να έχει υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιφέρειά του, έναν αγροτικό νομό, τον τρίτο βουλευτή. Τώρα, λοιπόν, που ο κ. Λιβανός έφυγε από το υπουργείο, έχω την αίσθηση ότι ο κ. Καραγκούνης έχει ένα άγχος λιγότερο για τις επικείμενες εκλογές. Αν και η διαφορά τους ήταν μεγάλη: 25.000 σταυρούς είχε πάρει ο πρώτος, 13.000 και κάτι ο πρώην πλέον υπουργός.

Οι περιφερειάρχες της στρογγυλής τραπέζης

Θυμάστε τους «Ιππότες της στρογγυλής τραπέζης»; Ε, κάτι τέτοιο φανταστείτε, απλά με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια σε ρόλο Βασιλιά Αρθούρου. Ο υπουργός, λοιπόν, μάζεψε χθες και  τους 13 περιφερειάρχες της χώρας μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κεντρικό αντικείμενο, όπως καταλαβαίνετε, η προετοιμασία για την τουριστική σεζόν. Motto της εκδήλωσης το «ενώνουμε δυνάμεις», προϋπόθεση για να πετύχουμε την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της σεζόν. Ο υπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να είναι έτοιμοι το Μάρτιο, γιατί, όπως είπε και ο μπαρουτοκαπνισμένος στα τουριστικά περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, η σεζόν δε θα ξεκινήσει απλά νωρίς, αλλά νωρίτερα από ποτέ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA