Μενού
  • Α-
  • Α+

Επίσημη επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τον πρόεδρο του Κροατικού Κοινοβουλίου. Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, που βρίσκονται ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο, καθώς και η στενή συνεργασία των δύο ηγετών τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, αναμένεται να συζητηθεί η διεύρυνση και ενδυνάμωσή της στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών. Αλλωστε η οικονομική εξωστρέφεια της Ελλάδας έχει προτεραιότητα στην ατζέντα του πρωθυπουργού στις επισκέψεις που πραγματοποιεί στα Βαλκάνια. Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλγαρία και πρόκειται να ακολουθήσουν Σερβία και Ρουμανία, με επιδίωξη τη δραστική διεύρυνση της ελληνικής παρουσίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντρέι Πλένκοβιτς άλλωστε, συντονίζονται ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπάρχει κοινή συναντίληψη σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό, όπου αμφότεροι έχουν καταδικάσει την εργαλειοποίησή του για πολιτικούς σκοπούς. Ο Κροάτης πρωθυπουργός μάλιστα - ως προεδρεύων εκείνη την περίοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - είχε επισκεφτεί τον Μάρτιο του 2020 κατά τη μεγάλη κρίση με την Τουρκία στα σύνορα, τον Έβρο, ως επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών εκπέμποντας ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Πλένκοβιτς είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό και είχε εξάρει την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη για πραγματική προστασία των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι η ασπίδα στα σύνορα της Ε.Ε. και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί ξανά στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2021 με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας MED9, στην οποία προσχώρησε η Κροατία, όπου είχαν επιβεβαιώσει την προσήλωση τους στη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα που θα τους απασχολήσει και αυτή τη φορά. Κατά την επίσκεψη στην Κροατία επί τάπητος θα τεθεί φυσικά η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, προοπτική την οποία παγίως στηρίζει η χώρα μας και ειδικά σε μια δύσκολη φάση για την περιοχή. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA